A tűzoltók eddig “nem létező képződmények” voltak. Mondta Bakondi György | Ezek Mennek Mostanában

A tűzoltók eddig “nem létező képződmények” voltak. Mondta Bakondi György

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az országos tűzoltónap alkalmából az MTI-nek adott interjút. Szemezgessünk egy kicsit

„A katasztrófavédelem megújult rendszere tovább erősíti az ország tűzvédelmét, tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá teszi baj esetén a szükséges beavatkozásokat, az állománynak pedig valós életpályamodellt kínál – összegezte a szervezet életében az elmúlt fél évben végbement változásokat Bakondi György.”  () „A tűzbiztonság területén történt gyökeres változásokra utalva Bakondi György kijelentette: „hivatásos, azonnal reagáló tűzoltóság nélkül nincs tűzvédelem és közbiztonság”, és az elmúlt 18 évben működő hivatásos rendszert „nem létező képződmények” nevezte.”

Na, álljunk meg egy pillanatra! Ha jól értem Bakondi úr szerint eddig nem volt azonnal reagáló tűzoltóság, tűzvédelem és közbiztonság? És az elmúlt 18 évben „nem létező képződmények” oltották a tüzeket, mentették ki a beszorult sérülteket, állítottak talpra felborult kamionokat? Ez esetben Bakondi úrnak igen nagy szerencséje volt, hogy ez idő alatt őt nem érte baleset, nem gyulladt ki a lakása.

„Annak szükségességét, hogy a január elsejével hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény alapján egységes rendszerben, állami irányítás alá vonva, április elsejétől pedig új struktúrában látja el feladatát az ország összes tűzoltósága, az altábornagy azzal magyarázta, hogy eddig 112 fajta irányítás alatt működtek a parancsnokságok, részben állami és önkormányzati hatáskörben. Mára valamennyi hivatásos önkormányzati tűzoltóság a katasztrófavédelmi szervezet részévé vált költségvetési, képzési, bevetés-irányítási, ellátási és logisztikai szempontból is – jegyezte meg. Hozzátette: az volt a céljuk, hogy a segítség még közelebb kerüljön az emberekhez.”

Milyen szervezet felügyelete alá vonták a tűzoltóságot, kik lettek az irányítók? Olyanok, akik tüzet legfeljebb kandallóban, vagy szalonnasütés közben láttak. De erről majd később, van itt más egyéb érdekesség is.

„Bakondi György kijelentette: mindezek a változások elősegítik, hogy a korábbi „belterjes tűzoltóságok” valós életpályamodellt kínáljanak az állomány törekvő, előrejutni akaró, a tűzoltóságot hivatásuknak tekintő, szakmailag felkészült és tapasztalt tagjainak, így már azok is láthatják a kifutási lehetőséget, akik a most megváltoztatott, három hónapos alapképzésbe kerülnek be.”

Mi kell érteni a belterjes tűzoltóságok alatt? Amikor régen is és most is szinte lasszóval kellett fogni az embereket, hogy éhbérért, az életüket kockáztatva mentsenek másokat. Vajon milyen „kifutási lehetőséget” látnak a ma felszerelt tűzoltók?

„A tűzoltók által sokszor kritizált, európai viszonylatban alacsony bérezéséről szólva azt mondta: januárban minden tűzoltó 14 ezer forintos béremelést kapott az adórendszer változása miatti bérkompenzáció mellett, és jelentős technikai fejlesztések történnek. Megjegyezte: az új rendszerben a fizetési fokozat nemcsak a beosztástól, hanem a teljesítménytől, szakképzettségi szinttől is függ.”

Kedves Bakondi úr! Biztos vagyok benne, hogy ön is tisztában van azokkal az európai tűzoltó bérekkel. Az Európa szerencsésebb felében szolgálatot teljesítő tűzoltók felszereléseivel, a laktanyában található körülményeivel. A 14 ezer forintos emelés semmi. Könyörgöm miért kell hülyíteni az embereket?

„Hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer átalakításával megakadályozták, hogy 42-43 évesen, a szakmai tapasztalatok gyakorlati átadása nélkül vonuljanak nyugdíjba tűzoltók, és ellátásuk magasabb legyen, mint a keresetük, így csak alig százan szereltek le az átalakítás miatt, és mára megállt a fluktuáció.”

Miért kell a szolgálati nyugdíjrendszert feszegetni? Nem egy, nem két tűzoltót ismerek, akik 45 évesen mentek nyugdíjba, és nem élték meg az ötvenedik életévüket. Ön nem tudja, mert nem tudhatja, hogy mekkora fizikai, szellemi, lelki terhelésnek vannak ezek az emberek kitéve, minden szolgálatuk alatt. Szerénytelenség nélkül állíthatom, nekem, egyszerű blogfirkásznak is több tapasztalatom van ez ügyben. Büszke vagyok arra, hogy sógora lehettem egy tűzoltónak, aki tűzoltásvezető volt (TCS1). Sajnos ő már nincs köztünk, mert szinte alamizsnáért mentette az életeket, amibe belerokkant, majd 58 éves korában meghalt. Jómagam 16 évig vonultam a mentőszolgálat kötelékében, van némi rálátásom a témára. Engem és a hozzám hasonlókat nem tud ezekkel a szépen megírt mondatokkal elkápráztatni.

De ön ezt nem tudhatja. Mert miért is tudná? A sors és a politika szeszélye folytán ön most tűzoltó tábornok, úgy, hogy tűzoltó soha nem volt. Bakondi úr! Hátrébb az agarakkal, és ne verjék szét teljesen a tűzoltóságot! A tűzoltók nem ezt érdemlik.

Bakondi György rövid életrajza, mely szerint soha nem volt tűzoltó, ez irányú szakképesítése sincs:

Rendfokozat: tű. altábornagy
Munkahely: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Beosztás, munkakör: főigazgató
Nyelvtudás: angol, orosz

Széleskörű alsó, közép és felsőszintű rendvédelmi, közigazgatási vezetői tapasztalatokkal, jogalkalmazási, nemzetközi, oktatási gyakorlattal rendelkezik. Számos nagy katasztrófahelyzetben látott el irányító feladatokat. Komoly tapasztalatokat szerzett helyreállítás és újjáépítés országos irányításában. Több szakmai publikációja jelent meg. A Rendőrtiszti Főiskola címzetes docense.

Nős, három gyermeke van.

Angolul, oroszul beszél.

Számos társadalmi tisztséget tölt be.

Szakmai pályája:                                                                                                                 1991-1999 között a Határőrség országos parancsnokának helyettese, 1994 óta tábornok.   2000-2002 között az OKF alapító főigazgatója, majd ügyvédként dolgozott.                  2010. július 1-től főigazgató, október 11-től kormánybiztos.

Tanulmányok: Katonai főiskolát, jogi egyetemet végzett, tanult az Egyesült Államokban.

Kitüntetések: Legmagasabb kitüntetése a Magyar Köztársaság Középkeresztje.
42 hozzászólás ehhez: A tűzoltók eddig “nem létező képződmények” voltak. Mondta Bakondi György

 1. Végvári Zoltán szerint:

  Katasztrófást még nem nagyon láttam tűznél dolgozni, de nyilatkozni,” eladni” a kasztrófavédelmet egy káreset után, a TŰZOLTÓSÁGNÁL eltöltött 21 évem alatt már sokszor.

  • Tűzoltófeleség szerint:

   A tűzoltófeleségek nevében szólnék. Egyetértek az előttem megszólaltakkal! Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ez minket feleségeket és családokat is közvetlenül érint. Gondolom nem én vagyok az egyedüli akinek a férje a régen szeretett munkahelyről feszülten idegesen és elkeseredetten érkezik haza. Mindig újabb és újabb rossz hírekkel. Fezsültséget szül ez az egész a kapcsolatokban, és akár családokat zúzhat össze. A tűzoltók úgy tudom nem tüntethetnek ill. demonstrálhatnak, mert még kirúgással is fenyegetőznek feletteseik. Arra gondoltam, ha van még pár száz vagy ezer tűzoltófeleség rajtam kívül igen is gyülekeznünk kéne és a parlament előtt tüntetni a férjeinkért a tűzoltók becsületéért!!!!

   • Móritz Sándor szerint:

    Nem csak a feleségeknek mindenkinek ki kellene állni,mert ami most megy,mindenkit veszélyeztet,főleg azokat akiket nagyon féltünk.Olyan dolgokba szólnak bele,és olyan szervezeti átalakításokat csinálnak aminek nincs értelme.Az dönti el a központi kérdést,hogy melyik város,milyen önkormányzati irányítás alatt működik?

   • egy másik tűzoltófeleség szerint:

    Egyetértek ” tűzoltófeleség”-gel! A mostani vezetés tele van olyan emberekkel, akik az íróasztal mellől osztják az utasításokat, de terepen még életükben nem voltak, így időnként esetleg távolabbi tűzoltóságok autóit küldi ki a veszélyeztetett helyre, és az is gusztustalan szerintem, hogy azért mert anno elég volt szakmunkás végzettséggel tűzoltónak lenni, most az én férjem legyen elégedett bizonyos szorzóval, mert bár adható lenne a magasabb szorzó, de nem kötelező, és hiába tett már le annyi mindent az asztalra immár 15 év alatt, a büdös életben nem lesz főtörzsőrmesternél magasabb a beosztása és a fizetése. Aki meg irodán dolgozik, pl.:titkárnőként vagy munkaügyisként zászlós és századosi rangot kap, persze sokkal magasabb fizetésért! Tényleg megéri a veszélyesebb munkakör!!!
    POFÁTLANSÁG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Szintén zenész szerint:

    Teljesen igazad van! Én ott állnék melletted!

 2. T1G szerint:

  De most komolyan: egy olyan “ember” minősíti az eltelt 18 évet, aki nem régen, még határőr volt? Tüzet, ez a senkiházi nem látott a cigarettája parazsán kívül ! Milyen szakmai tapasztalat van eme nyilatkozat mögött? Megmondom: nulla !
  Nekem szerencsére nem ö mondja meg ha jól teszem a dolgom, hanem az akin éppen segítek.
  Hozzáteszem, mert hozzá kell, hogy április elseje óta óriási káosz uralkodik a tűzoltóságokon, mind a riasztási rendszerben (lásd pomázi tragikus tűzeset), mind a szervezeti rendszerben.
  Az a beavatkozó állománynak köszönhető, hogy működik ez a romhalmaz, amit január elseje óta alkottak, nem pedig az OKF-nek.

  Egy Tűzoltó (nem katasztrófavédelmis)

 3. QQC szerint:

  ezért tart itt az ország. olyanok pofáznak, akik szart sem értenek a dolgokhoz. 25 éve vagyok önkéntes tűzoltó. eddig megbecsültek minket, hiszen sokban segítettük a hivatásosok (nem létező képződmények) munkáját. most olyan szabályokat, rendeleteket hoztak, amik megölnek minket. gondolkodni, és mérlegelni kéne!!!!

 4. Én szerint:

  Én képződménynek tartom azokat, aki előmásztak az óvóhelyek homályából, ahol 60 éven keresztül nem tudják, hogy miért is vették fel a fizetésüket, mert a nagy bumm nem jött, meg azokat a kiszuperált rendőröket, börtönőröket és nem utolsó sorban határőröket, akik a saját szakmájukban alkalmatlanok voltak és most átszivárogtak egy másik, katasztrófavédelemnek nevezett képződménybe és szipolyozzák a tűzoltókat, vállalkozásokat és az adófizetőket! És ne felejtsük el azokat a csúszómászókat sem, megemlíteni, akik tűzoltónak szereltek fel, de alkalmatlanságuk, lustaságuk miatt a közösség nem fogadta be őket. Mindig ezek a hülyék lettek elküldve iskolára, hogy ne zavarják a parancsnokságok életét. Na most ezek hülyék irányítanak.

  • argosz szerint:

   Bakondi papája börtönparancsnok volt a Rákosi idökben.Talán azon a poszton JOBBAN TELJESITENE, na nem lopásban arra a célra ez a beosztása alkalmasabb.

 5. 1 Tűzoltó szerint:

  Személy szerint valamilyen szinten örülök, hogy szolgálati éveim számának köszönhetően már nem kell ebben a borzalmasan elszúrt, felforgatott, most valóban “nem létező képződményben” szolgálnom.
  Egy önkéntes tűzoltóság parancsnoka vagyok jelenleg, amelynek a működését Főigazgató Úr rendeleteinek, hozzá nem értésének köszönhetően rendkívül nehéz egyben tartani.
  Olyan feltételeket támaszt, hogy azt anyagilag lehetetlen végrehajtani. Szerintem szisztematikusan tönkre teszik a tűzoltóságot.

  Egy (volt) TŰZOLTÓ.

 6. oltó szerint:

  A katvédesek még mindig rettegnek.Egy tűzoltó nyomába sem érhetnek mind ahányan vannak.Részemről sajnálom,hogy idáig jutottunk,de ebben is látszik,hogy nincs összetartás.

 7. gombi11 szerint:

  hát igen ezek a magas rangú de hozzá nemértő emberek dirigálnak sajnos még !!! ezt 25 év szolgálat után mondhatom el ! szeretem a hivatásomat,kötöttem egy egyességet annak idején az állammal , becsülettel szolgáltam , mentem a hová méni kellet , vagy ahová a vezényeltek , sok esetben bizony kevésen múlott hogy életben maratunk a kollégákkal együtt talán a tudásunk vagy a vak szerencsén segített !!!! az állam felrúgta a szerződésemet , kecsegtettek koraii nyugdíjjal és mi lett a vége ??? ép-hogy nem éhezünk !! a tábornok urak meséljenek másnak , papolni kőnyi egy halom pénzért és az irodából !! 25 év alatt egyszer se láttam , tábornokot mikor nagy volt a baj , de utána , mind ott lebzselt ,
  rajzottak mind a legyek !! politikusok is menyeken a fenébe a tábornokokkal együtt ,
  hisz japánban sem politikus oltotta az atom erőművet !! igaz egy se halt bele !! vajon mért, és a tűzoltók közül ???vagy említhetném Csernobilt is !! a magyar nép szereti a tűzoltókat nézzétek a népszerűségi listát , és az állami vezetés ??? valahogy tükrözi a életet ,

 8. Antoni Istvánné szerint:

  Minden tiszteletem a tűzoltóknak.Volt “szerencsém” tapasztalni az ember feletti teljesítményüket! Bakondi úr elhamarkodott véleményt mondott. A tűzoltóság az elhivatott, humánus, fizikailag felkészült, klassz srácokból áll össze és nem a politikai irányítástól. És ezt

 9. Antoni Istvánné szerint:

  folytatom, ..ha Bakondi úr is tudja,illetve tudomásul veszi.
  Egy,még szerencsére élő tűzoltó lánya

 10. Blade szerint:

  Kemény kijelentések ezek egy szakmailag niemand embertől.

  “112 fajta irányítás alatt működtek a parancsnokságok”
  Miért? Mert minden parancsnokság területe más. Van akinél vegyi üzem van, van akinél autógyár, van akinél sok erdő, van akinél autópálya… ez csak egy kis szelete a dolgoknak, de látható, hogy miért is. Mindenki ismerte a területét, tudta, hogy mik a jellemző káresetfajták, és ehhez alkalmazkodtak.

  “az volt a céljuk, hogy a segítség még közelebb kerüljön az emberekhez”
  Sikerült, lásd Pomáz… hogy csak a legismertebbek egyikét említsem, és saját tapasztalatot ne fűzzek a Pajzs-hoz (synergon???) és egyéb adó-forint rabló marhaságokhoz.

  “belterjes tűzoltóságok”
  Ha valami belterjes, akkor az a határőrség, és a katonaság-rendőrség (azaz fegyveres szervek) felső vezetése… Ugye kedves Bakondi úr?

  “állomány törekvő, előrejutni akaró, a tűzoltóságot hivatásuknak tekintő, szakmailag felkészült és tapasztalt tagjainak”
  Így lesznek a két hónapja még főhadnagy népekből alezredesek… meg ezredesek sima, alap főiskolai papírral, ami ráadásul nem is szakma-specifikus.

  “jelentős technikai fejlesztések történnek”
  rofl… nocomment 😀

  “így csak alig százan szereltek le az átalakítás miatt, és mára megállt a fluktuáció”
  Hiszi a Piszi. Ismerek laktanyát, ahonnan egy majd’ komplett csoport ment el. Ha pedig valóban csak ennyien mentek el, miért fontolgatják a fél éves leszerelési tilalmat? 🙂

  “Bakondi György rövid életrajza, mely szerint soha nem volt tűzoltó, ez irányú szakképesítése sincs:”
  http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2012/05/04/halalos-lakastuz-pomazon-%E2%80%93-a-rendszer-a-hibas/ <- ezek után minimum, hogy le kellene mondania…
  de nem fog.
  mAgyarország.

 11. Lipták Roland szerint:

  Na szépen állunk, akkor hagyjuk hogy a Katasztrófa védelmisek dolgoznak akik kariért építenek (irodában)? Egyet felejtett el ,hogy a tűzoltóság Önkéntes alapon alakult ki . Gróf Széchenyi Ödön kezdeményezte ,de ezt a rangot senki nem fogja meg kapni amit ő elért „tűzpasa Törökországban Európaszerte és sok elismerést kapott ,na ezt kell túl szárnyalni.Sok sikert tű. alt.
  És az elmúlt pár évben felszereltek csak lógnak állam kaszán,végül is itt az eredmény
  http://forum.langlovagok.hu/viewtopic.php?f=6&t=868
  Igen lehet több köszönet volt az elmúlt 18 évben mint a irodákban 🙂
  Végül is el lehet gondolkozni, mért nem ér ki a Katasztrófa védelem ?
  Mert Rossz a rendszer megbukott,lehet egy két helyen jó, de nem mindenhol városokon kívül nem.
  Röviden ennyi.

 12. Lánglovagok szerint:

  Tűzoltó létemre nekem eszembe sem jutna, hogy a határőrség, vagy rendőrség, honvédség stb. munkáját kritizáljam, alázzam őket. Mert ugyan ki vagyok én tűzoltó létemre és hogy jövök én ahhoz, hogy egy társszervről véleményt mondjak!? És hát ugyanígy nem tudom, hogy ez a határőr szökevény, ez a kivénhedt baka, hogy jön ahhoz, hogy véleményt mondjon olyan emberek munkájáról (főképp magukról az emberekről) akikhez az említett időpontokban semmi köze nem volt. Ha úgy tetszik soha semmi köze nem volt, nincs és nem is lesz.

  Meg mi az, hogy az elmúlt 18 évben nem létező képződmények voltunk!? És ha azok is voltunk (ami nem igaz), akkor sem egy kivénhedt, alkalmatlan határőr fogja ezt megmondani és/vagy eldönteni. Van egy sokkal fontosabb és objektívebb vélemény forrás: Magyarország lakosai. Akiktől szerencsére épp az ellenkezőjét kaptuk és hallottuk vissza az elmúlt 18 évben vagy az elmúlt 100 évben. És valószínűleg a következő évtizedekben is a tűzoltóság(!) jó hírnevét és megbecsülését fogjuk visszahallani, ami egyedül a szó szoros értelmében vett tűzoltóknak volt/van/és lesz köszönhető.

 13. ex105droid szerint:

  Köszönőviszonyban sincs a Bakondi elvtárs jól megírt beszéde a valósággal…
  Én 5 évet húztam le egy önkormányzati tűzoltóságnál (nem tűzoltóként), de életem egyik legszebb napja volt, amikor a közelmúltban sikerült visszatérnem a civil szférába.
  Egyszerűen nem értem, hogy tudnak ekkorára duzzasztani egy fantomszervezetet (katasztrófavédelem), amely tulajdonképpen semmilyen érdemleges munkát nem végez a rekordméreteket öltő papírgyártáson kívül. Igazi belterjes szervezet, minden pártkáder, vagy annak ismerőse, rokona megtalálja számításait a szervezet keretein belül: bármiféle szakképzettség, szakmai tapasztalat és elhivatottság nélkül lehet betölteni zsíros kis pozíciókat, még az intelligenciahányados alacsony értéke sem lehet igazán akadály eme szervezetnél. Fidesz gyűléseken részvétel ellenben kifejezetten előny, főleg gyakori állva tapsolással az első sorban.
  Ezt alátámasztom azon észrevételemmel is, hogy a munkaügyi központok, álláskereső portálok SOHA nem hirdetnek állást a katasztrófavédelemnél… (nincsenek illúzióim, ha lehetne is pályázni, már előre meglenne a szerencsés nyertes)
  Ennek vannak negatív oldalai: ahelyett, hogy nemzetünk legjobbjai dolgoznának az állami cégeknél, csak a hulladék, a hígfos marad az atyafi rendszerben. Pozitív oldalai nincsenek. Megdöbbentő számomra, hogy a szakterületemen milyen emberek kerültek pozícióba, ha egy független külsős cég szakmai ellenőrzést végezne, még értékelni sem tudnák, annyikra mocskosul, nevetségesen igénytelen az egész, amit csinálnak.

  Még nagyon sokat tudnék írni a tűzoltókról is, a mindennapok hőseiről, akik szánalmasan nevetséges alamizsnáért teszik kockára életüket bármikor gondolkodás nélkül, és mindig ott vannak, ha szükség van rájuk.
  Nem elég, hogy ilyen fizetések mellett egyszerűen kötelező minden tűzoltónak szabadnapjain másodállást, maszekot vállalnia, még azt is el kell viselniük, hogy semmirekellő, szakképzetlen gazembereket tesznek meg feletteseiknek. Olyanokat, akik soha nem voltak tűzoltók, katonának alkalmatlanok voltak, de még a vadakat terelgető juhász felvételi vizsgáján sem tudtak átmenni…
  És ezek a mocskok egyszerűen még a TŰZOLTÓ szót is próbálják kiirtani a köztudatból, remélem ez a vállalkozásuk kudarcot fog vallani, és hamarosan az emberek is rájönnek, hogy egy ilyen kis országnak nincs szüksége 10 000 “katasztrófavédőre”, amelyek 90%-a úgysem végez semmilyen érdemi munkát katasztrófahelyzet esetén SEM, csak pofázik a tűzoltóknak olyanról, amiről fogalma sincs, és nyilatkozik a sajtónak!

 14. Kovács Lajos szerint:

  A jelenlegi helyzet Bakondi cezaromániából táplálkozik és nincs aki “megállitaná “Arthuró Uit.” Ő az a tipus aki mindent elvállal csak minél nagyobb hatalom legyen a kezében és minél nagyobb legyen a mögötte álló talpnyalók száma. Ha holnap pl. kórházigazgatóvá neveznék ki holnapután már operálna. Cezaromániája betegséggé fajult. Az OKF. is megérdemelne egy tételes anyagi vizsgálatot, főként a szervezeti stukturájukat illetően

 15. blist szerint:

  Ha a tanulmányok közt szerepel az Egyesült Államok, akkor ne feledkezzünk meg a moszkvai határőr vezetőképzőről se 1985-ben.

 16. Csiga Ferenc szerint:

  „és az elmúlt 18 évben működő hivatásos rendszert „nem létező képződmények” nevezte.”

  Ennek a nem létező képződmények egyikének néhai Timár István dandártábornok, Dr. Száray Zoltán altábornagy a parancsnoka volt, a Tábornok Úrakat ezzel a kijelentéssel
  megalázták.

  „ állami irányítás alá vonva, április elsejétől pedig új struktúrában látja el feladatát az ország összes tűzoltósága, az altábornagy azzal magyarázta, hogy eddig 112 fajta irányítás alatt működtek a parancsnokságok,”

  A teljesség igénye nélkül, 1995.julius 1-je és a fülkeforradalom közötti időszakban, az alábbi jogszabályok közül melyik hatálya volt megosztva Záhonyra és Sopronra vagy a többi 110 Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság valamelyikére?

  1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról
  2008. évi XXXIII. törvény az önkéntes tűzoltó egyesületekről
  119/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról
  118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról
  117/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a tűzoltóság tagjaira vonatkozó kötelező élet- és balesetbiztosításról
  116/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a tűzvédelmi bírságról
  256/2008. (X. 21.) Korm. rendelet az önkéntes tűzoltóság létesítéséről, működésének feltételeiről és feladatáról
  261/2009. (XI. 26.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól
  55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet A vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról
  310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységekről
  139/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet a tűzvédelemmel kapcsolatos piacfelügyeleti hatósági feladatokat ellátó szerv kijelöléséről
  79/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól
  139/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól
  142/1999. (IX. 8.) Korm. rendelet a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról
  180/1998. (XI. 6.) Korm. rendelet a tűzvédelmi bírságnak, valamint a biztosítók tűzvédelmi hozzájárulásának a központi költségvetésbe történő befizetése és elszámolása rendjéről, valamint felhasználásának és ellenőrzésének módjáról
  59/1995. (V. 30.) Korm. rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tárgyi és költségvetési átadás-átvételének rendjéről
  20/2006. (IV. 19.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról
  7/2006. (II. 10.) BM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok készenlétben tartandó legkisebb gépjármű és technikai eszköz állományáról
  57/2005. (XI. 30.) BM rendelet a Riasztási és Segítségnyújtási Tervről, a hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok működési területéről, valamint a tűzoltóságok vonulásaival kapcsolatos költségek megtérítéséről
  48/2005. (X. 31.) BM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok technikai eszközeinek belvízi, árvízi védekezés miatti pótlására, javítására vonatkozó támogatás juttatásának részletes szabályairól
  26/2004. (VI. 11.) BM rendelet az egyes műszaki termékek tűzvédelmi megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelöléséről
  15/2004. (V. 21.) BM rendelet a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról
  35/2003. (VII. 29.) BM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok létesítési, fejlesztési költségeivel kapcsolatos pályázati feltételekről
  1/2003. (I. 9.) BM rendelet a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályairól
  2/2002. (I. 23.) BM rendelet a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról
  31/2001. (XII. 19.) BM rendelet a tűzoltási, műszaki mentési és az ezekhez kapcsolódó tűzvédelmi technika alkalmazhatóságának részletes szabályairól
  30/1998. (VI. 24.) BM–HM–NM–PM együttes rendelet a bajba jutott légijárművek megsegítését ellátó kutató-mentő szolgálatokról
  37/1997. (VI. 11.) BM rendelet a tűzoltóságok által végezhető szolgáltatások köréről és szabályairól
  12/1997. (II. 26.) BM rendelet az erdők tűz elleni védelméről
  9/1997. (II. 12.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről
  8/1997. (II. 12.) BM rendelet Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér hivatásos tűzoltóságának működéséről, fenntartásáról és fejlesztéséről
  35/1996. (XII. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról
  34/1996. (XII. 29.) BM rendelet a tűzoltósági célokat szolgáló ingatlanok, tűzvédelmi berendezések, szakfelszerelések rendeltetéstől eltérő használatának szabályairól
  30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről
  28/1996. (XI. 26.) BM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok legkisebb létszámáról
  28/2000. (X. 11.) EüM rendelet a tűzvédelem és a műszaki mentés egészségügyi ágazatra vonatkozó különös szabályairól
  18/2008. (VIII. 6.) HM rendelet a tűzvédelem és a műszaki mentés honvédelmi ágazatra vonatkozó különös szabályairól
  31/2001. (XII. 28.) HM rendelet a tűzvédelem és a műszaki mentés honvédelmi ágazatra vonatkozó különös szabályairól
  14/1999. (X. 22.) IM rendelet a tűzvédelem és a műszaki mentés különös szabályairól a büntetés-végrehajtási szervezetnél
  6/2003. (VI. 20.) MeHVM rendelet a tűzvédelem és a műszaki mentés polgári nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó különös szabályairól
  5/2007. (II. 13.) OKM rendelet a helyi önkormányzatok részére a hivatásos önkormányzati zenekarok és énekkarok működésére adható támogatások igénybevételének rendjéről
  32/2009. (XI. 30.) ÖM rendelet a tűzoltóságok legkisebb erő- és eszközállományáról, a Riasztási és Segítségnyújtási Tervről, a működési területről, valamint a tűzoltóságok vonulásaival kapcsolatos költségek megtérítéséről
  27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről,
  a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól
  22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról
  11/2009. (III. 6.) ÖM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, valamint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről
  3/2009. (II. 4.) ÖM rendelet a megújuló energiaforrásokat – biogázt, bioetanolt, biodízelt – hasznosító létesítmények tűzvédelmének műszaki követelményeiről
  11/2008. (XI. 26.) ÖM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok központilag finanszírozott létszámáról, valamint a hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok szervezési kategóriába sorolásáról és a készenlétben tartandó legkisebb gépjármű és technikai eszköz állományáról
  4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet az erdők tűz elleni védelméről
  25/2008. (IV. 29.) ÖTM rendelet az önkormányzati és területfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról
  19/2008. (III. 28.) ÖTM rendelet a katasztrófavédelmi szerveknél és a hivatásos önkormányzati tűzoltóságoknál rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról
  9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról
  36/2007. (XII. 6.) ÖTM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egyes kiadásai támogatásának igénylési, folyósítási és elszámolási rendjéről
  19/2007. (VIII. 29.) ÖTM rendelet a tűzvédelem atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos követelményeiről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról
  12/2007. (IV. 25.) ÖTM rendelet a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról
  11/2007. (IV. 24.) ÖTM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok illetékességi területéről
  6/2007. (III. 13.) ÖTM rendelet a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól
  3/2007. (II. 13.) ÖTM rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok kiegészítő támogatásának igénylési, folyósítási és elszámolási rendjéről

  1996. évi XLIII. törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
  140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény végrehajtásáról
  11/2006. (III. 14.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai Fegyelmi Szabályzatáról
  1/1998. (I. 16.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai fogpótlással kapcsolatos költségtérítéséről és a szemüvegtérítés egyes kérdéseiről
  39/1997. (VII. 18.) BM rendelet a belügyi szervek szociális és kegyeleti gondoskodással kapcsolatos egyes feladatairól
  23/1997. (III. 19.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek és hivatásos állományú tagjainak kártérítési felelősségéről
  20/1997. (III. 19.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai illetményének és egyéb juttatásainak megállapításáról, valamint a folyósítás szabályairól
  14/1997. (II. 26.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alá tartozó fegyveres erő és rendvédelmi szervek munkaügyi ellenőrzéséről
  11/1997. (II. 18.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról
  57/2009. (X. 30.) IRM–ÖM–PTNM együttes rendelet egyes rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról, közalkalmazottai és köztisztviselői munkaköri egészségi alkalmasságáról, a szolgálat-, illetve keresőképtelenség megállapításáról, valamint az egészségügyi alapellátásról
  28/2006. (XI. 9.) IRM–ÖTM együttes rendelet az igazságügyi és rendészeti miniszter, illetve
  az önkormányzati és területfejlesztési miniszter irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek
  és az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság hivatásos állományú tagjainak nyugellátása, hozzátartozói nyugellátása, valamint baleseti járadéka megállapításának eljárási rendjéről
  22/1992. (XI. 25.) KHVM—HM—BM együttes rendelet a fegyveres erők részére történő közúti járművezető képzésről, vizsgáztatásról és az ehhez kapcsolódó vezetői engedély kiadásáról
  11/2009. (III. 6.) ÖM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, valamint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről
  1/2006. (VI. 26.) ÖTM rendelet a Hivatásos Tűzoltóságok Szolgálati Szabályzatának kiadásáról
  8/1999. (III. 26.) BM rendelet a Tűzoltóság Alaki Szabályzatának kiadásáról
  8/2002. (BK. 4.) BM utasítás a hivatásos és köztisztviselői állományban lévők éves teljesítményértékelési rendszerének bevezetéséről és lebonyolításának rendjéről
  19/2008. (III. 28.) ÖTM rendelet a katasztrófavédelmi szerveknél és a hivatásos önkormányzati tűzoltóságoknál rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról
  10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről
  12/2007. (III. 13.) IRM rendelet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól
  374/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet az Európai Unió soros magyar elnökségben közvetlenül résztvevők kiválasztásáról, képzéséről és anyagi elismeréséről

  1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről
  179/1999. (XII. 10.) Korm. rendelet a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény végrehajtásáról
  48/1999. (XII. 15.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek katasztrófavédelmi feladatairól és a védekezés végrehajtásának rendjéről, valamint e szervek irányítási és működési rendjéről

  Fentebb írták:
  „ Ő az a típus aki mindent elvállal csak minél nagyobb hatalom legyen a kezében,”

  Itt keresendő az igazság, létre hozott egy hatalmas, torz, nehezen mozgatható szervezetet.

  „ Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban : OKF) és alárendelt szervei állománytábla szerinti rendszeresített státuszainak száma 2012 . április 1-jén az alábbi :

  tiszti: 3528 fő
  zászlósi, tiszthelyettesi : 7583 fő
  közalkalmazotti : 431 fő
  munkavállalói: 92 fő
  Összesen: 11634 fő”
  Megtekinthető: http://www.parlament.hu/irom39/06763/06763-0001.pdf

  Jogszabályokból levezetve, a szervezet 28 tábornoki és 67 ezredesi státusszal rendelkezik.

  Ez az új struktúra?
  Ez a végrehajtás-centrikusság erősítése, feladatracionalizálás és szervezetkorszerűsítés?
  Ezen múlik, hogy „lesz-e újra Kolontár”, lesz-e újra műegyetemi tűz, miskolci paneltűz?
  Ezen múlik, hogy biztonságban lesz-e az állampolgárok élete, vagyona?

 17. ex105droid szerint:

  A szervezeti struktúrához el is felejtettem még megjegyezni: míg egy normális szervezetnél úgy működik a dolog, hogy először meghatározzák a feladatokat, feladatköröket és azután megtalálják rá a megfelelő végzettségű, szakképesítésű embereket. Nos az katvédnél ez teljesen fordítva működik: először megvan az ember, és azután kitalálnak számára valami jól csengő beosztást! 🙂
  A hányinger környékez már, ha a katasztrófavédelem szót meghallom, mert nekem nem “hősök” jutnak eszembe, akik az életüket teszik fel a haza, az emberélet és a nemzeti vagyon megvédésére, hanem egy aljas, senkiházi, analfabéta banda.
  Határidők, értekezlet, ellenőrzés, szabályzat, tárgyalás, iktatás, sajtó: ezekhez értenek csak!

 18. Kovács Lajos szerint:

  A tűzoltókról egy ilyen kijelentést tenni ,azokról akik nap mint nap életüket kockáztatják az emberi életek és vagyon megmentése érdekében több mint uninteligencia. Külön sulyosbítja a helyzetet hogy mindez a Tűzoltók ünnepén tett sajtó nyilatkozat keretében hangzik el. Az ünnepet nem az elmúlt 18 év igazságtalan minősitésére kellene felhasználni, hanem a munkájukat naponta életük kockáztatásával végző tüzoltók érdemeinek elismerésére.

  A közel 12000 fős szervezeti létszám arra enged következtetni hogy a vezetést átvett leszerepelt határőr tiszti állomány a működést csak ezen átláthatatlan szervezet keretében képzeli megoldhatónak!

  Megdöbbentő számomra a BM impotenciája is, hogy mindezt beavatkozás nélkül egy cezaromániás vezető őrült ötleteinek szó nélküli eltűrésésével szemléli. Meddig fog ez tartani!?? Megvárjuk a következő nagy katasztrófát?

 19. TŰZOLTÓ szerint:

  Amiről nem szólnak az okfejtések az az hogy évekkel ezelőtt a honvédség karcsúsítása miatt később pedig a határőrség , rendőrségbe olvasztása miatt olyan nagy számú nyugdíj előtt álló tömeg maradt akiknek létrehozták ezt az új szervezetet hogy itt majd ellesznek és sajnos egy olyan másik szervezetre telepedtek rá akiknek a szakmaiság és a komoly valamint felelősségteljes munka a lételemük. Ránk tűzoltókra. Remélem hogy látom őket kivonulni jelenlegi pozíciójukból és visszaállítani a tűzoltó hivatás valódi fényét.

 20. meska szerint:

  Ha már ennyi katasztrófavédelmi dolgozó került a rendszerbe, akkor hozhatnának olyan rendeletet, ami krízis helyzet esetén aktivizálná ezeket az embereket. Gondolok itt például homokzsák pakolásra. Persze nem ingyen!!! Ők is megkapnák utána azt az összeget, amit a legutóbbi árvíz idején kaptak a tűzoltók.
  Addig pedig az IGAZI TŰZOLTÓK tényleg végezhetnék a munkájukat nyugodtan.

  De több helyen is remekül megfogalmazták, amíg az emberek nem fognak össze, addig azt csinálnak ezek a tetvek, amit akarnak. Mi pedig sajnos hagyjuk!

  Nekem a párom tűzoltó, én pedig pedagógus vagyok, de szerencsére már nem a közalkalmazotti szférában. Nem is szeretnék többé visszakerülni ilyen rendszerbe.

  Kitartást kívánok fiúk, remélem mihamarabb vége lesz ennek az egész cirkusznak.

 21. Fire szerint:

  Üdv. mindenkinek!
  Néhány észrevétel egy tűzoltófeleségtől.
  Idézem: “valós életpályamodellt kínáljanak az állomány törekvő, előrejutni akaró, a tűzoltóságot hivatásuknak tekintő, szakmailag felkészült és tapasztalt tagjainak…”
  Férjem lassan 10 éve van a “cégnél”, jól végzi munkáját, szeretik a kollégái. Mégis már harmadszor csúszott le a zászlós suliról olyanokkal szemben, akik 1-2 éve szereltek fel. Ez aztán tényleg perspektíva!! Ugyanis ezek a “kopaszok” mind csókosai valakiknek, akiknek messzire nyúlik a kezük…

  Idézet:”januárban minden tűzoltó 14 ezer forintos béremelést kapott…”
  Pontosítok, ez az összeg bruttó!! Tehát ebből mi marad a kézben? Alig valami, de örülünk ennek is. És ne felejtsük el megemlíteni, hogy az évek alatt elvették a bérletet, a 13. fizetést, a “pulykapénzt”, és idén elvileg már a ruhapénz is meg lesz kurtítva.

  A nyugdíjrendszer átalakításához is csak gratulálni tudok……… A fokozott fizikai és lelki megterhelést, a több munkaóra ledolgozását, valamint az alkotmányos jogok korlátozását, ja és a nevetségesen alacsony béreket nem kéne valamivel kompenzálni???!!! De bezzeg azzal tudtok törődni, hogy hány százezer legyen a fizetésetek, mennyi legyen a lakhatási hozzájárulásotok és az üzemanyag ellátmány, ugye??? Hát hasonló nyugdíjas éveket kívánok nektek is, mint amilyenre egy rendes, VONULÓS tűzoltó, valamint MINDEN ÁTLAG EMBER miattatok számíthat: rövid és beteges 🙁

  Nézzetek körül Európában, hogy a rendszerváltások óta melyik ország hol tart, és ehhez képest hol van Magyarország. Szégyelljétek magatokat!!!!!!!!!!!!!!

  • Egy volt közalkalmazott a Tűzoltóságnál szerint:

   Helló Mindenki! Takarítónő voltam ( vagyok?) a főváros egyik kerületében 8 évig. Mikor felszereltem, azt mondta az egyik főnököm:” Jó helyre kerültél, tűzoltóságra mindig szükség lesz!” Most a felmentési időmet töltöm! Helyettem 1 közmunkás jár be a laktanyába és nem csinál semmi érdemlegeset! Tehát a munkám zöme is a srácok nyakába szakadt- nem akarnak a koszban-szarban” csücsülni!” Ezeket a srácokat a hét 5 napján láttam, hallgattam a problémájukat, volt az családi vagy munkahelyi, együtt sírtunk együtt nevettünk. Most mindennek vége és nagyon hiányoznak!!!! Csak feltételezem, hogy hivatástudatból maradtak tűzoltók, mert a fizetés+járulékok miatt biztosan nem! A sok éves tapasztalat megélt helyzetek= O? Helyette élhető életpálya modell? NEVETSÉGES!!!! ‘ 1 Szarházi a bérenceivel felforgatott mindent! Most a régi tűzoltóság maradványait is szétcincálják, nehogy vissza alakítható legyen! Pfújjj! Drága volnulósok! Sok szerencsét, jó egészséget kívánok mindenkinek!

 22. Attila Halmos szerint:

  A TŰZOLTÓK voltak nem létező képződmények?! Ez a szemétláda hogy írhat ilyet?! Az OKF volt sokáig nem létező képződmény, aztán mikor el kellett volna számolni a polgári védelemnek a sok elsíbolt lóvéval, kitalálták ezt a szart! hogy el lehessen sumákolni! Ócska kis senkik, voltak és még azok is! Paraziták akik ráakaszkodtak a TŰZOLTÓK ra és a vérüket szívják az OKF megalakulása óta! Hány éve is? Ki is volt eddig a nem létező képződmény? Hát ilyen sz…r alakok vezetik az országot is sajnos!

  Egy, szerencsére még időben, lelépett ex TŰZOLTÓ!

 23. Blaskovics Mónika szerint:

  Én azért örülök ezeknek a “nem létező képződményeknek”! Bízom benne, hogy hamarosan visszakapják mindazt, amitől megfosztották őket, különben ha elvesztik a hivatástudatukat, marha nagy kakiban leszünk.

 24. mogykó szerint:

  Össze kell fogni és eltakarítani ezeket a francba!Fejetlenség-fejetlenség hátán megy.

 25. Málnácska22 szerint:

  Köszönöm Bakondi Úr!

  Tett Ön egy felelőtlen kijelentést “tanult diplomás ember létére” szégyellje magát!
  Az ismerősöm véleményt nyilvánított az interjúban elhangzott “nemlétező képződmények” kifejezésére,az egyik közösségi oldalon(tegnap este történt).
  Ma az az 2012.05.07-én 15óra 30perckor elvesztette az állását.
  Azért mert Demokráciában élünk!!!!!!Ezek után oltson Ő tüzet,árvíznél építsen gátat stb…..

 26. Tűzoltó! nem katasztrófasszopó szerint:

  Köszönjük meg ennek a csőcseléknek és a bukott határőröknek, különösképp sárkányölő Bakonyi úrnak és Pitti Sündörnek h. szétlopta, megalázta és végképp porba tiporta a Tűzoltóságot! Mi voltunk és vagyunk azok akik a munkát végzik és az életünk tesszük kockára még az ilyen mocskos férgekért is.. Gratulálok a halálpálya modellhez és a költséghatékony (3milliárdos) rendszerhez, aminek köszönhetően emberek haltak már meg! Nem csak egy jól működő testületet (egyesek szerint nem létező képződmény) basztak szét, hanem egy egész országot. Remélem mihamarabb megbukik az egész Orbánc féle zsici banda és valóban elszámoltatás lesz:) Szebb jövőt!

 27. Háááátt, Kedves “Ejtőernyős” Bakondi tábornok Úr(?)! Gratulálok semmitlátó “hozzáértéséhez” és “kitartásához”!!! Ami “első” főigazgatósága alatt nem ment, azt MOST “SIKERESEN” pótolta… Mármint az Ország EGYETLEN, JÓLSZERVEZETT, HATÉKONYAN MŰKÜDŐ, MINDENHOVÁ AZONNAL RIASZTHATÓ, egyúttal MINDENHOL HELYTÁLLÓ szervezetének szétverését sikerül “VÉGRE” tető alá hoznia!!! Azaz: működött a TRIUMVIRÁTUS: az orbán-pintér-bakondi TRIÓ!!!
  Szégyen és gyalázat, hogy egy hozzá nem értő, a TŰZOLTÓ-kat, a TŰZOLTÓSÁG-ok tevékenységét csak “HÍRBŐL” ismerő “minidiktátor” ilyen KÁRT okozhasson az Országnak!!!
  Legyen csak “boldog” eme “HŐSTETTÉVEL”!!! Az én testvérem a nyugdíjkort sem érte meg, nemhogy élvezhette volna a “vonulós” tűzoltói nyugdíját… (47. életévében, betegségben hunyt el… Nem “öröklött”, hanem “szerzett” betegségben…)
  Azt meri nyilatkozni, hogy csak százan szereltek le??? Szégyellje Magát!!! Igaza lehet… A százon felülieket ellehetetlenítették, alacsonyabb beosztásba, vidékre (lakhelyétől távolra) áthelyezték, a régi “motoros”-ok fölé pv-seket, vám-osokat ültettek, elküldték a leggyakorlottabb közalkalmazottakat, a megbízható takarítókat, stb., stb….
  Közmunkásokat tenni “BIZALMI” állásokba (pld.: takarító)!!! Bravó!!! Ez az igazi “adatvédelem”… Gratulálo(un)k, kedves Főigazgató Úr!!! Csak ÍGY tovább! Az “ORBÁNI-PINTÉRI” Úton!!!
  NEM KÍVÁNOK ÖNNEK SEMMI ROSSZAT…

 28. Négyesi Zsolt szerint:

  Ez egy igazi SZARHÁZI! Igy csupa nagybetűkkel!

 29. Kainz Ferenc nyugdijas tűo.szds.. szerint:

  Tisztelt Tábornok Úr!
  1996-ban szolgálati helyemen lettem rosszúl a szivemmel. A leszázalékolástól szeptemberben megjelent nyugdíjrendelet mentett meg, igy rendesen mehettem nyugdíjba 51 éves koromban.A Főv. X.-ker TP voltam 16 évíg,majd a VIII. TP.,és az http://FTP.-n szolgáltam mint beosztott vonúlós tűzoltó, szolgálatparancsnok,és legvégűl roham pk.mentem nyugdíjba. Ez idő alatt többször is előfordúlt,hogy majdnem otthagytam a fogamat, szerencsés vagyok, hogy élek. Ez úton szeretném leírni,hogy hibás intézkedés volt a vonulós tűzoltók nyugdíjkorhatárának emelése. Az iróasztal mellett ülö, megelőző tűzvédelemmel foglalkozók dolgozhatnak a tényleges nyugdíjkorhatárig.
  Még valami: Katasztrófáról akkor beszélünk amikor nagy területen sok embert érintő káreseményről beszélünk. / Pl: Árvíz, Nagy területü tüzek, Atomerőmű káresemény, stb./ Ilyenkor beszélünk katasztrófa elháritásról, védelemről. Az én időmben a tűzoltásí csoport egy irányítási pontot hozott létre, és ott oldották meg szakértők bevonásával az adott esemény kárelhárítását. Tehát katasztrófa védelemre szükség nem volt.Ezen sziveskedjen elgondolkodni. Széchényi Ödön emlékét és munkáját amire a közelmúlt tűzoltósága épűlt ne degradáljuk le. Ilyen múltal mint a MAGYAR TŰZOLTÓSÁG Európában kevesen rendelkeznek, tehát a Tűzoltóság nevet ne változtassuk meg Katasztrófa védelemre. Tisztelettel: Kainz Ferenc szds.

 30. […] gründolt magának egy himi-humi szervezetet, és a maximális lojalitásának jutalmaként szétverhet, megalázhat egy olyan szervezetet, ahová régebben talán még kapuszolgálatba se vették volna […]

 31. hamutipró szerint:

  Sziasztok.
  Én csak annyit írnák ennek a tetves bakondinak,h fogalma sincs a TŰZOLTÓ szakmárol,életről.Az átszervezés óta tönkre tettek mindent,hogy nincs nagyobb baj az csak a vonulós állomány rátermetségén múlik.Én 7évet voltam TŰZOLTÓ(életem álma volt…),de nem birtam tovább h ennyire hülyék irányítsanak,megalázzanak alamizsnáért,amiért még perelni is kell….így hát bedobtam a törölközőt.Azóta angliában tengetem életem,autómosókban vagy raktárosként 400eft-ért.De szerintem kosztpénzért messzebbre is elmennék h még hírét se halljam ennek az országnak.Akik maradnak azoknak kitartás!!!

 32. nem vagyok tűzoltó szerint:

  Nem vagyok tűzoltó, de részlegesen mégis ismerem a munkájukat. Csak a tisztelet az elismerés és minden olyan, – ami szavakkal ki sem fejezhető – jár nekik. Olyan területen dolgoztam, ahol gyakran találkoztam tevékenységükkel, életet mentő, odaadó önfeláldozó munkájukkal. Fel nem tudom fogni, hogyan lehet olyan ember a katasztrófavédelem élén aki nem ért ahhoz, amihez értenie kellene. Olyan érthetetlen handabandát szajkózik, ami a hivatásukhoz értő – hiszen nap mint nap végzik szakmai munkájukat – vonulós tűzoltók számára nem hogy érthetetlen, felfoghatatlan, hanem egyenesen felháborító. Mikor érjük már el, hogy ebben az országban a megfelelő embert a megfelelő helyre állítsuk. Mindenkinek jobb lenne, ha minden területen olyan vezető – szándékosan nem a ” főnök ” kifejezést használtam – lenne, aki az irányítása alá tartozó egységek munkáját tevékenységét napi és a készség szintjén ismerné. Sokkal hatékonyabban végezhetnék munkájukat, ha ezt az adott vezetők ismernék. Nem biztos, hogy minden gondolatomat át tudtam küldeni az olvasónak, de dióhéjban ezek fogalmazódtak meg bennem a Bakondi úr nyilatkozata után. Remélem azért sikerült érthetően fogalmaznom.

 33. Iliás Lászlóné szerint:

  Megnéztem, a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a “képződmény”szó jelentését, mert úgy gondolom, hogy nem helyes kifejezés, ez a szó használata emberekre nem illik!
  Emberi beavatkozástól függetlenül létrejött dolog alakulat.
  Megjegyzem “ezekből” a képződményekből él, nem tudja hogy mit beszél?

  “Annak semmi sem lehetetlen, aki másokat ugráltat!”
  Magyar népi bölcsesség

 34. […] Ajánlott olvasmányunk a témában: http://ezekmennek.info/a-tuzoltok-eddig-nem-letezo-kepzodmenyek-voltak-mondta-bakondi-gyorgy/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Connect with Facebook

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..