“Ez nem a tűzoltókról szóló megjegyzése volt a főigazgató úrnak”, mondta az OKF szóvivője | Ezek Mennek Mostanában

“Ez nem a tűzoltókról szóló megjegyzése volt a főigazgató úrnak”, mondta az OKF szóvivője

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének, Petróczi Tímeának az alábbi kérdéseket tettük fel, Dr. Bakondi György főigazgató 2012.04.27.-én az MTI-nek adott interjújával kapcsolatban:

„Bakondi György tábornok úr 2012.04.27.-én interjút adott MTI-nek. Ebben az interjúban többek közt elhangzott: „”hivatásos, azonnal reagáló tűzoltóság nélkül nincs tűzvédelem és közbiztonság”, és az elmúlt 18 évben működő hivatásos rendszert “nem létező képződmények” nevezte.”  Sokan úgy érzik, ez a kijelentés magyarázatra szorul. Az elmúlt 18 év káreseteinél kik dolgoztak, kik mentettek életeket, ha a fenti kijelentés szerint „nem létező képződmények”?

„ Bakondi György kijelentette: mindezek a változások elősegítik, hogy a korábbi “belterjes tűzoltóságok” valós életpályamodellt kínáljanak az állomány törekvő, előrejutni akaró, a tűzoltóságot hivatásuknak tekintő, szakmailag felkészült és tapasztalt tagjainak, így már azok is láthatják a kifutási lehetőséget, akik a most megváltoztatott, három hónapos alapképzésbe kerülnek be.”  Mit jelent az, hogy „belterjes tűzoltóságok”?

 „Megemlítette, hogy az átszervezések miatt a katasztrófavédelemnél jelentős a tiszthiány, ezért átalakítva az oktatási rendszerüket, elsőként a már szakmai tapasztalatokkal rendelkező kollégákat a pályán belüli keretében képzik ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tűzvédelmi, iparbiztonsági és polgári védelmi tanszékén, és tiszti, parancsnoki és vezetői beosztásba kerülhetnek.”  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, illetve az Országos Tűzoltósági Felügyeletnél hány százalék azoknak a parancsnoki, vezető beosztású tiszteknek a száma, akik képzett tűzoltók, több éves szakmai (beavatkozó) gyakorlattal rendelkeznek? A tűzoltóság berkeiben az a hír járja, olyan emberek felügyelik, irányítják a szervezetet, akik soha nem oltottak tüzet, kárhelyet csak fényképről láttak. Ez igaz?

„a nyugdíjrendszer átalakításával megakadályozták, hogy 42-43 évesen, a szakmai tapasztalatok gyakorlati átadása nélkül vonuljanak nyugdíjba tűzoltók,”   Bakondi tábornok úr hány éves korában vonult nyugdíjba, mint határőr vezérőrnagy? A jelenlegi beosztásáért kapott fizetése mellé, kapja a szolgálati nyugdíjat is?

Hogy lehet Bakondi úr tűzoltó altábornagy, hisz az OKF oldalán fellelhető életrajza szerint sem ez irányú iskolai végzetsége, sem szakmai tapasztalata nincs?

Hogy lehet az OKF-nél tűzoltó tiszt, főtiszt valaki úgy, hogy sem ez irányú iskolai végzetsége, sem szakmai tapasztalata nincs? Nem érzik úgy, hogy ez sértheti azoknak a tiszteknek az önérzetét, akik „igazi” tűzoltók, akik végigmászva a ranglétrán érték el jelenlegi rangfokozatukat?

Miért érzik fontosnak a tűzoltósági intézmények átnevezését, a tűzoltó autók át matricázását? Önök szerint lesz valaha olyan ember, aki majd azt mondja a szirénázó tűzoltóautó láttán, hogy „vonulnak a katasztrófavédők”?

Egyáltalán miért Katasztrófavédelem? Önök most védik, vagy elhárítják a katasztrófát, a katasztrófa okozta károkat? „

A szóvivő telefonon közölte:                                                                                    „megkaptam a kérdéseket és igazából nem szeretnénk már ezekre reagálni, hiszen ezek olyan kérdések, amelyekre már számtalan úton, módon reagáltunk az elmúlt hónapokban. Illetve maga a cím, a cikknek a címe, az hogy a tűzoltók nem létező képződmények voltak, félreértésre ad okot, mert ez nem a tűzoltókról szóló megjegyzése volt a főigazgató úrnak, hanem itt ez a nem létező képződmény, arra vonatkozott, hogy hivatásos és önkormányzati, maga ez a két dolog hogy üti egymást.”  (??)

Azt, hogy a két dolog miként üti egymást, bevallom nem igazán értjük. Az önkormányzati tűzoltó nem volt hivatásos tűzoltó?

A többi kérdésre, amire az utóbbi hónapokban, számtalan úton, módon reagált az OKF, a választ nem találtuk meg sehol. Számunkra még mindig nyitott kérdés maradt: hogy lehet az OKF-nél tűzoltó tiszt, főtiszt valaki úgy, hogy sem ez irányú iskolai végzetsége, sem szakmai tapasztalata nincs?
3 hozzászólás ehhez: “Ez nem a tűzoltókról szóló megjegyzése volt a főigazgató úrnak”, mondta az OKF szóvivője

  1. Én 1981-2000.ig voltam aktív tűzóltó,de ilyen fejetlenség soha nem volt abban az időben mint most,a vonuló állomány tudta mi a dolga ha megszólalt a riasztó,nem kellett hozzá senki,aki dirigáljon a szolg.parancsnokon kívül,és minden katasztrófát megoldott a kivonuló egység,de akkor olyanok voltak a parancsnokok is akik tudták hogy mikor-mivel-hogyan kell beavatkozni,nem tankönyvből,nem az irodában ülve és számítógépenn játszadozva találták ki,hanem a valóságot ismerve és tudva adták ki a megfelelő parancsokat!

  2. T1G szerint:

    Ismét az OKF megpróbálja kimosdatni a teljesen buta és – tűzoltó – szakmailag nulla parancsnokát, akinek előbb jár a szája, mint a gondolkodása. De ebben az a szép, hogy megint csak az OKF-en uralkodó sötétséget és káoszt bizonyítja. Azzal a pár mondatos nyilatkozattal, pedig méginkább amit a telefonon mondott.
    Az elmúlt hónapokban a fenti kérdésekre ugyanilyen kitérő válaszokat adtak, ezért nem találni olyat, mint amit a szóvivő említett.
    NEM tudják megmagyarázni, hogy tűzoltó végzettség nélkül, hogy lehet tűzoltó tábornok a bakondi (direkt a kisbetű), ismertebb nevén “bazdmeg gyuri” 🙂

    Egy tűzoltó (nem katasztrófavédelmis)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Connect with Facebook

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..