Kettős Mérce vs Dr. Tóth József. Eltűnnek a hajléktalanok a XIII. kerületből? | Ezek Mennek Mostanában

Kettős Mérce vs Dr. Tóth József. Eltűnnek a hajléktalanok a XIII. kerületből?

Tegnap a Kettős Mérce lecsapott egy, az index.hu-n megjelent cikkre, és első felindulásukban posztoltak egy általuk készített képet, az alábbi szösszenettel:

„Az MSZP-s Tóth József által vezetett XIII. kerület, minden fideszes kerületet megelőzve, a kerület minden egyes pontjáról kitiltotta a hajléktalan, szegény embereket!
Reméljük az MSZP elhatárolódik a polgármesterétől!”

toth

 

Nem kellett sokat várni, és Dr. Tóth József részéről jött a válasz:

„Segíthetsz, hogy a Kettős Mérce hazug lejáratását megállítsuk. Oszd meg a képet, hogy mindenki tudja: a hírblog fb-oldalán hamis és hazug képet terjesztenek rólam. Kár, hogy olcsó populizmussal hiteltelenné tette magát a Kettős Mérce.”

toth2

 

A Kettős Mérce reakciója:

„Tényleg megtisztelő, hogy Tóth József válaszolt a posztunkra. Ritka, hogy egy polgármester szóba áll velünk. Az már szomorúbb amit kiírt válaszul délutáni posztunkra, mert lényegében nem válaszolt arra kérdésre, miért támogatja a Fidesz a szegényeket büntető politikáját! Ugyanis bár dicsérendő, hogy a jelenlegi rendszerben sok férőhely van a XIII. kerületben, Tóth József politikájában sok támogatható dolog van, de ez nem magyaráz meg pár dolgot.

1. Az a rendelet amit Tóth hozott, a szegény embereket krminalizáció kormányzati politika folytatása. Hiszen annak a törvénynek a végrehajtása ami ez teszi.”………..

Mindkét Kettős Mérce poszt alatt beindultak a kommentek, pro és kontra. A két posztból, és a kommentek túlnyomó többségéből kiderül, hogy némi zavar támadt az erőben, és egyik fél sem tudja pontosan, hogy miről beszél.

Kezdjük az első számú versenyzővel, a Kettős Mércével.

Az igazság az, hogy sem Dr. Tóth József, sem a XIII. kerületi önkormányzat a kérdéses ügyben nem hozott semmiféle rendeletet. A rendeletet majd valamikor Budapest Főváros Önkormányzata fogja meghozni. Jelenleg még csak rendelet tervezet van, amit a kerületi önkormányzatok véleményezhettek, illetve kiegészíthették saját javaslatukkal. Erre október 29-ig volt lehetőség. Ezzel a lehetőséggel összesen tíz önkormányzat élt, köztük a XIII. kerületi.

Amiben a Kettős Mércének igaza van, az, hogy a Dr. Tóth József által jegyzett javaslat szerint, gyakorlatilag a kerület egész területén megtiltja az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást. A javaslat a cikk végén olvasható, ide kattintva pedig letölthető.

Jöjjön a vita másik résztvevője, Dr. Tóth József és a hozzászólók többsége.

Az valami elképesztő, hogy szinte mindig, mindenhol a kerületben található több mint 1200 hajléktalan ellátására alkalmas férőhelyre úgy hivatkoznak, mintha azokat a kerületi önkormányzat hozta volna létre. Ezekhez a férőhelyekhez a XIII. kerületnek annyi köze van, hogy a kerületben vannak, és az épp oda tartó vagy az onnan eljövő hajléktalanok úgymond a „kerületet terhelik”. Ugyan ilyen elánnal szeretnek hivatkozni a volt Szabolcs utcai kórház helyén működő hajléktalan kórházra. Úgy látszik sok embernek rövid a memóriája, hiszen a hajléktalan kórház megnyitása ellen a XIII. kerületi önkormányzat teljes mellszélességgel tiltakozott, a kerületi jegyző első körben az engedély kiadását is megtagadta. Az intézmények fenntartója a Budapest Főváros Önkormányzata. Illetve a Madridi úton található 203 fős szálló üzemeltetője a Magyar Vöröskereszt.

A kerületi önkormányzat egyedül egy 150 fős nappali melegedőt üzemeltet a Szabolcs utcában.

Ezek után a több mint 1200 férőhellyel kérkedni olyan formában mintha ahhoz a kerületi önkormányzatnak bármi köze lenne, finoman szólva is erős csúsztatás.

Ha viszont az 1200 férőhelyre való hivatkozás nem kérkedés, nem dicsekvés, hanem panasz, akkor azt tessék őszintén kifejteni, és elmagyarázni szájbarágósan az egyszerű halandónak, miért nem jó neki, ha szomszédjában hajléktalan szálló vagy hajléktalan szálló üzemel. Persze a választ mindenki tudja, de senki sem meri leírni.

Azoknak üzenem, akik most habzó szájjal kezdik el ordítani, hogy a XIII. kerületben milyen a szociális ellátás, mennyi szociális bérlakás épült és épül stb., hogy igazuk van. Budapest összes kerülete közül a XIII.-ik ebben valóban élen jár. Ez vitathatatlan. De jelen írásnak nem ez a témája, így kérem tessék relaxálni.

És akkor jöjjön a szubjektí vélemény.

A fővárosi rendelet tervezet illetve a hajléktalanokat kriminalizáló törvény ellen először is illene folyamatosan és hangosan tiltakozni. És fel kéne fogni, el kellene fogadni, hogy a hajléktalan társadalom csak egy egészen kis százalékát reprezentálják azok, akik megbotránkozást keltve, emberhez méltatlanul viselkedve tengetik napjaikat a közterületeken. Bizony, bizony. Nem minden hajléktalan szarik hugyozik maga alá, és fetreng egész nap részegen az aluljárókban. De az mégis csak nonszensz, hogy rendőrökkel vegzálják, börtönbe csukják, egyes közterületekről kitiltsák azokat a hajléktalanokat, akik egyébként a légynek sem ártanak. És még sorolhatnám. De arra felhívnám mindenki figyelmét, még ha ezt sokan nem is így gondolják, a hajléktalan ember is ember! Ugyan olyan homo sapiens, mint mi, akik ülünk a meleg szobában, és azon vitatkozunk, hogy őket most ki kell tiltani egyes közterületekről, vagy sem.

Azt, hogy bár nem volt kötelező a javaslattétel, de Dr. Tóth József ezt mégis megtette, egyetlen egy dologra tudom visszavezetni. Védi saját kerületét, és az ott élőket. Ugyan is, ha ő nem javasol semmit, akkor megvan annak a lehetősége, hogy a szomszédos kerületekből kiszorított hajléktalanok átköltöznek a XIII. kerületbe. És ha ez bekövetkezne, az minden szempontból megoldhatatlan feladatot jelentene az önkormányzatnak. Ebből a „22-es csapdájából”, sajnos más kiút nem volt.

Dr. Tóth József javaslata:

Budapest Főváros Önkormányzata véleményezésre megküldte rendelettervezetét azon közterületek kijelöléséről, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. A rendelettervezet véleményezésére 2013. október 29. napjáig volt lehetőség. A javaslattétel és a vélemény kifejtése önkormányzati feladat, amely átruházható, ezért a határidő betartása érdekében készült el Polgármester úr válasza, mely a következőket tartalmazza:

 

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 179/A. § (3) bekezdés a) pontja alapján a Fővárosi Önkormányzatnak ki kell jelölnie azokat a kerületi önkormányzati tulajdonban lévő közterületeket, melyekre a kerületi önkormányzatok javaslatot tesznek. E jogszabályhely alapján kérem, hogy az alábbiakban körülírt közterületeket jelölje ki olyan közterületként, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenes.

 

1. nyilvános sportpályák és egyéb sportlétesítmények telekhatárától számított 200 méteres távolságon belüli Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő terület,

 

2. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő közparkok, közterek, közkertek területe és azok telekhatárától számított 200 méteres távolságon belüli Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő terület,

 

3. szociális, kulturális intézmény, egészségügyi szolgáltató, a közhatalmi vagy államigazgatási szerv, a Lehel Csarnok elhelyezését szolgáló ingatlan telekhatárától számított 200 méteres távolságon belüli Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő terület,

 

4. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat kezelésében lévő utak és az ezek külső szélétől mért 50 méteres távolságon belüli Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő terület. 

 

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat javasolja megfontolásra, hogy Budapest Főváros Közgyűlése a véleményezésre 2013. október 16. napján megküldött rendelettervezetet fogadja el. Amennyiben a Közgyűlés elé nem a véleményezésre elsőként megküldött rendelettervezetet terjesztik be, akkor javaslom, hogy a 2013. október 22-én kelt rendelettervezet a jelen levelemben megfogalmazott javaslatokon felül a következő területekkel egészüljön ki.

 

1. Szent István park területe és a telekhatártól számított 200 méteres távolságon belüli terület,

 

2. a Rákos patak mentén Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában lévő területek,

 

3. az aluljárók és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terek, és azok bejáratától számított 50 méteres távolságon belüli terület,

 

4. a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak fővárosi kezelésű főútvonalak külső határvonalától mért 200 méteres távolságon belüli terület.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Connect with Facebook

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..