Nincs itt médiahack, mestertrollkodás és görbe tükör. Ez Keszei Sándor. | Ezek Mennek Mostanában

Nincs itt médiahack, mestertrollkodás és görbe tükör. Ez Keszei Sándor.

Azok, akik látták február 20.-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorát, azon belül is a Keszei Sándorral készített riportot, valószínűleg még sokáig nem fogják elfelejteni.

Többen is foglalkoztak a témával, de két blogger abból az aspektusból közelítette meg a témát, hogy Keszei nem is gondolta az egészet komolyan. Jakab Andor szerint, ez csak irónia, egyfajta görbe tükör az elbaltázott oktatási rendszernek, az alaptörvénynek, az egész médiának, sőt maguknak a szülőknek is. Szily szerint pedig Keszei egy “Kilencvenhatos Szintű Mestertroll”.

Üzenem a két bloggernek, nincs itt semmi médiahack, görbe tükör és mestertrollkodás.

Keszei Sándor igen is komolyan gondolta mindazt, amiért az interjúra beinvitálták. Ugyan az MSZOE oldaláról eltűnt az a javaslat, ami miatt az egész purparlé kirobbant, de van helyette másik. Kicsit finomabban megfogalmazva ugyan, de lényegét tekintve nem sokban különbözik elődjétől.

MSZOE javaslat

Erkölcstan tantárgy oktatására csak magas hivatástudattal rendelkező feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehet alkalmazni. Az általános iskolákban erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni. Nem elég a módszertani és elméleti felkészültség és a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése.”

Illetve:

„Az „erkölcstanoktatás” alapvető feltétele az iskolai környezet és a pedagógusok példamutató magatartása. A szabálytalanul működő, pénzkövetelő korrupt iskola és az alul fizetett, fáradt, tanulókat „szivató”, kivételező pedagógusok erkölcsi intelmei nem hiteles elemei az „erkölcstanoktatásnak”.”

Abba most ne menjünk bele, hogy a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete mennyire komoly és mennyire himi-humi társaság, hogy egyáltalán mekkora a tagság, már ha van. Hallani olyasmit, hogy a jelenlegi kormányzó párt már jó előre felkészült, és évekkel ezelőtt segédkezett mindenféle szervezet, egyesület létrehozásában, akikkel majd később, a nyilvánosság előtt lehet „egyeztetni”. Egy biztos, akár hány szülővel beszélgettem az elmúlt napokban, Keszei úr „cégéről” és tevékenységéről, még soha nem hallottak. Nem tudnak arról, hogy felkértek volna valakit arra, hogy képviselje őket.

ks1

De kanyarodjunk vissza Keszei Sándor állítólagos görbe tükrére, trollkodására. Nos az alábbi leirat bizonyítja, hogy Sándorunk nagyon is komolyan gondolja mindazt, amit az ATV műsorában elmondott. A dátum 2009. Az elhangzott mondatok kísértetiesen hasonlítanak a 2013. február 20.-án elhangzottakra.

“MTV1,Ma Reggel,2009.10.18. 08:31:26-08:40:15

Mv.: – Kell-e a pedagógusnak alkalmassági vizsgálaton átesnie, hogy taníthasson? Mert most, most nem kell pillanatnyilag. De kellene-e? Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. Jó reggelt kívánok!

Keszei Sándor elnök, Magyarországi Szülők Országos Egyesülete: – Jó reggelt kívánok!

Mv.: – Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, jó reggelt kívánok!

Kerpen Gábor elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: – Jó reggelt kívánok!

Mv.: – Van, Önök két másik szervezettel együtt, a Gyerekekért Egyesülettel és a Fővárosi Szülők Egyesületével együtt azt javasolták, hogy, hogy vezessenek be valami vizsgálatot, mert egyre több sajtóhír szól arról, hogy alkoholizáló, drogfogyasztó, pedofil, tanítványaikkal szerelmi viszonyt létesítő, gyermekeket verő, hajhúzó, molesztáló pedagógusok veszélyeztetik a gyermekeket az óvodákban, iskolákban, a kollégiumokban. Valóban növekszik a pedagógus kilengéseknek a száma, vagy több a hír erről, vagy?

Keszei Sándor: – Hát egyszer több a hír, onnan vettük ugye. Másodsoron nagyon sok szülő panaszkodik és iskolák panaszkodnak, iskolaigazgatók is, hogy nem tudnak bizonyos értelemben mit kezdeni ezzel a magatartással és ezért próbáljuk ugye fölhívni a figyelmet. De nem pedagógus alkalmassági vizsgáról beszélünk, hanem alkalmassági engedélyről. Tehát ez azt jelenti, hogy a pályán élők is.

Mv.: – Alkalmassági engedélyhez kötnék.

Keszei Sándor: – Igen.

Mv.: – De hát ahhoz, hogy megadják az engedélyt, ahhoz a vizsgálatot le kell folytatni.

Keszei Sándor: – Hát közben , azt is írjuk ugye, hogy közben pszichológiai vizsgálatot, tehát egészségügyi vizsgálatot kellene végezni, kompetencia vizsgálatot. Ugye az a nagy probléma és ezt nem mi mondjuk, hanem maga a pedagógus társadalom is, hogy nincsen megfelelő eszközeik, pedagógiai módszereik a jelenleg pályán lévők egy részének, hogy kezeljék például az iskolában a fiatalokat, a fiatalok esetleges erőszakos magatartását. Tehát hiányoznak ezek az eszközök, tehát ezt kellene tulajdonképpen..

Mv.: – Két, de két különböző dologról beszélünk, vagy ezek nagyon összefüggenek?

Kerpen Gábor: – Azt gondolom, hogy egy pillanatra vegyük elő azt az ókori modellt, hogy helyezkedjünk egymás szerepébe. Tehát én csak, csak azt kérem, hogy gondolja meg egy fél percig, hogy mi lenne akkor, hogyha bármely szervezet – nem feltétlenül pedagógusok – ugyanezt mondanák a szülőkre? Vajon mi lenne a reakció, hogy ennyi mindent kellene velük kapcsolatban eljárásban megtenni, de ezt tegyük félre. Én csak azt gondolom, hogy ezt érdemes meggondolni. A másik, hogy a pedagógusnak a legfőbb eszköze az a szülőkkel való kapcsolattartás. (kiemelés (PDSZ)

Keszei Sándor: – Lenne.

Kerpen Gábor: – Azt gondoljuk, hogyha azok a szülők, akik tartják a kapcsolatot az oktatási intézménnyel, akik tartják a kapcsolatot a pedagógussal és nem az történik, hogy az, hogy az iskola, az óvoda évekig nem látja a szülőt, tehát azok a szülők, akik a kapcsolatot tartják, azoknak nem ez a tapasztalatuk. Azért is gondolom, hogy a, hogy a pedagógusnak a legfőbb eszköze a szülő, merthogy azt már többször, erről már többször beszéltünk, ez egy közös tevékenység. Tehát a szülők, a pedagógusok a gyerek érdekében kell, hogy tevékenykedjenek minden egyes esetben. Csak nagyon nehéz akkor, amikor a szülők egy része támadólag lép fel, mert mondjuk évek után azt tapasztalja egyszer, hogy a gyereke egy év vége felé hozza az összes jegyét, amik nem tetszenek a szülőnek. És nem a gyerekét próbálja helyes útra terelni akkor, hanem egyszerűbb eszközt választ. Bejön az oktatási intézménybe, bejön az iskolába és megpróbálja így-úgy rávenni a pedagógust, hogy változtasson ezen a véleményén.

Mv.: – Hát az, az hamarább megy, mert a gyereket megtanítani ugye az év végén az már reménytelen.

Kerpen Gábor: – Ez így van.

Mv.: – Egy pár jegyet kijavítani..

Kerpen Gábor: – Folyamatos figyelemre van szükség.

Keszei Sándor: – Igen, tehát itt nem erről van szó. Tehát nem erről van szó, teljesen más az iskola és a szülő kapcsolata és más, amit mi mondunk.

Kerpen Gábor: – Nem.

Keszei Sándor: – Itt a pedagógushivatásról van szó. Mi azt mondjuk, hogy el kell dönteni, hogy ez szakma vagy hivatás. Ha hivatás, akkor a pedagógus a magánéletében se követhet el olyan dolgokat, iskolán kívül is, ami ugye a sajtóban is megjelent, hogy sztriptíztáncos a magánéletében, az iskolában meg tanít. Vagy most ami a legújabb hír, hogy 17 éves lányával ugye szeméremsértő akcióba ment és tovább tanít. Tehát mi azt mondjuk, hogy a pedagógushivatás azt jelenti, hogy a magánéletében sem követhet el, nem, nincs magánélete, ha egyszer ő azt mondja, hogy pedagógushivatásom van.

Mv.: – Komolyan?

Keszei Sándor: – Igen. Hát miért? Egy taxisnak, egy gépkocsivezetőnek lehet inni? Nem lehet. Ugye nem lehet egy rendőrnek verekedni. Ha egyszer azt mondjuk, hogy hivatás, akkor annak a hivatásnak kritériumai vannak. Felelősségvállalás, a gyerekekért..

Mv.: – Azt olvastam, hogy bűncselekményt követ el, ugye az megint más, mintha nem követ el bűncselekményt. Amit Ön mondott, azok bűncselekmények. Nem hiszem, hogy ott nagy viták lehetnek, nem?

Kerpen Gábor: – Nem is. Hát akkor, hogyha bűncselekményt követ el, ha megsérti a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, a Munka Törvénykönyvét, a Büntető Törvénykönyvet, azt egyedileg el kell bírálni. Én azt gondolom, hogy nem a..

Mv.: – De ők azt javasolják ebben az iratban, hogy legyen egy etikai kódex. Tehát gondolom ott, ott kezdődik a vita, hogy legyen egy magatartási kódex egy etikai bizottsággal, amely ezt ellenőrzi az iskolában. Tehát amikor túl vagyunk a bűncselekményen..

Keszei Sándor: – Önszabályozás.

Kerpen Gábor: – Én azt gondolom, hogy minden egyes ember, akár pedagógus az illető, akár nem, az törvénytisztelő és ha valaki oktatási intézményben dolgozik, az ezen felül kifejezetten tiszteli a gyerekeket, hiszen rá vannak bízva reggel fél 8-tól délután ki, meddig. A, azt gondolom tehát, hogy itt a szabálykövetést kell erősíteni. Azt kell megerősíteni, hogy a törvény jobban védje a pedagógusokat az agresszióval szemben, hogy ne fordulhasson elő például az, hogy amikor a pedagógus szétválaszt két gyereket, mert, mert verekszenek és ugye az ő kötelessége, hogy szétválassza őket, az egyik gyerek hazamegy és nyilván a saját érzései alapján elmondja a szüleinek, hogy mi történt, hogy milyen igazságtalanság történt vele. És ebben a pillanatban a szülők, az a szülő, akiről én beszélek – és sajtóba is bekerül – az nem azt csinálja, hogy bemegy az iskolába, megbeszéli a pedagógussal, hogy mégis mi történt, hanem bemegy az iskolába és két pofonnal kezdi a pedagógussal szemben.

Keszei Sándor: – Elnézést kérek, nem erről van szó. Akkor az egy másik műsor.

Mv.: – De ezt Önök elítélik.

Keszei Sándor: – Hát ez természetes, az egy tabu, a pedagógushoz nem lehet hozzányúlni.

Mv.: – Igen. Két különböző dologról van szó. Ugye vannak az erőszakos gyerekek és vannak panaszok pedagógusokra. Az a kérdés, hogy azt, hogy annak van-e értelme, hogy legyen valami, mégpedig rendszeresen, időnként felülvizsgálat?

Keszei Sándor: – Igen, igen. Tehát..

Mv.: – Ennek van értelme vagy nincs?

Kerpen Gábor: – Hát ez minden egyes oktatási intézményben van ilyen. Nem, nem úgy hívják, hogy etikai kódex, hanem úgy hívják, hogy szervezeti és működési szabályzat, úgy hívják, hogy házirend.

Mv.: – De olyan van, hogy alkalmassági felülvizsgálat?

Keszei Sándor: – Nincsen.

Kerpen Gábor: – Alkalmassági felülvizsgálatnál vajon mi szűrődik ki? Kiszűrődik-e vajon az, amiről Keszei Sándor úr beszél, vagy pedig nem szűrődik ki az ilyen típusú érzület? Én azt gondolom, hogy nem fog kiszűrődni. Ez csak alkalmas ebben az időszakban kifejezetten, azoknak segít ez az érvelés most ebben az időszakban..

Mv.: – Még azt szeretném megkérdezni, központi szakmai felügyelet, ez a szaktárgy oktatására vonatkozik vagy ez is magatartás?

Keszei Sándor: – Ez, nem, nem, ez a tanfelügyelet. Tehát az is a pedagógus, amikor becsukja a tantermet, az ajtaját, akkor azt csinál, amit akar. Saját világnézete szerint, így az autonómia biztosítja a lehetőséget. És senki se tudja, hogy ott mi történt. Hogy fordulhat elő az, hogy egy magyarból, egy magyar órán egy órán három egyest kap a gyerek? Hát ilyen nincs.

Mv.: – Na jó, egy pillanat, hát ezek egyedi dolgok. Most az a kérdés, hogy a szakfelügyelet visszaállítását helyeselnék-e vagy nem?

Kerpen Gábor: – Egy külső ellenőrzési rendszer az nagyon fontos lenne a pedagógusoknak, szakmai ellenőrzési rendszer természetesen.

Mv.: – Tessék. Köszönöm szépen. Van valami megegyezés.

Keszei Sándor: – Egyetértünk.

Mv.: – Most akkor..

Kerpen Gábor: – És lenne még egy dolog, amiben szerintem egyetértünk, hogy megbecsült pedagógusokra és dolgozókra van szükség, hogy felkészült pedagógusokra van szükség. Én ezért most tisztelettel meghívnám Keszei urat a november 7-i demonstrációnkra Budapestre, az Olimpiai Parkba, 11-kor kezdődik és ha akar, még szólhat is ez ügyben.

Mv.: – Köszönjük szépen!”

 

Nincs itt médiahack, mestertrollkodás és görbe tükör. Ez Keszei Sándor.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Connect with Facebook

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..