Pénztárgépmutyi? Lehet, de a tiltakozás így hiteltelen. | Ezek Mennek Mostanában

Pénztárgépmutyi? Lehet, de a tiltakozás így hiteltelen.

A mai napon, az Indexen megjelent cikk: „Egy cég tarolhatja le a pénztárgéppiacot” hatalmas hisztériát keltett bizonyos körökben. A Demokratikus Koalíció rögtön közleményt adott ki a rettenetes „pénztárgép mutyiról”, ott láthattuk az ATV Egyenes Beszédében Szabó Zoltánt is, amint magyarázza a mutyit.

Először is szeretném leszögezni, ez a cikk nem azért íródott, hogy védje pártunk és kormányunk becsületét. De! Mielőtt egy volt parlamenti képviselő, a DK egyik prominense bemegy egy tévé műsorba nyilatkozni, illene felkészülnie.

Addig jó a téma levezetése, hogy jelenleg csak egy pénztárgép kapott engedélyt, ami történetesen Lengyel, és ezt három hazai cég forgalmazza, igen kemény árréssel. Lévén a beszerzési ár 100 ezer forint körüli, az itthoni kisker ár pedig nettó 170 ezer. Ez van, ez a vadkapitalizmus.

Szabó úr szerint a mutyi az, hogy a Puskás Tivadar Közalapítvány (amelynek irányítója és felügyelője Pintér Sándor) cége a NETI Kft. szerelheti be egyedül a pénztárgépekbe azt az adót, ami kapcsolatot teremet a NAV-al. Rögtön le is vezette, hogy ez 250 ezer pénztárgép esetén mekkora összeg.

Ez vaskos tévedés. Ugyanis a NETI Kft. nem a pénztárgépeket barkácsolja, hanem a NAV-ban lévő fogadó egységet telepíti, szereli, programozza. Nem 250 ezer pénztárgépet szerelgetnek! Úgyhogy ezzel a közalapítvány és Pintér kilőve.

szabo_03_o

 

De, hogy ne menjek el szó nélkül Kálmán Olga mellett sem, sajnos őt is kénytelen vagyok kritizálni. Ugyanis Kálmán Olga elmeséli Szabó Zoltánnak, hogy ők olvastak a Magyar Közlönyben egy hírt, miszerint a kormány 13 milliárd forintot különít el, pénztárgépek beszerzésére. És akkor elkezdenek tanakodni, vajon ez milyen pénztárgépekre kell. Esetleg az állami vállalatoknak? Hát ez a felkészületlenség csimborasszója! Nos, hogy ne tanakodjanak sokáig, és hogy Szabó úr újabb mutyizó nyilatkozatát megelőzzem, most leleplezem a szörnyű összeesküvést.

Arról van szó, hogy a kereskedők igényelhetnek 50 ezer forint kormányzati hozzájárulást a pénztárgéphez. Nem nehéz kiszámolni, ha csak 250 ezer géppel számolunk, akkor ez pontosan 12 milliárd 500 millió forint. Tetszenek érteni?

Szabó Úr! Engedje meg, hogy mint mezei állampolgár, had adjak egy jó tanácsot. Először tájékozódni, felkészülni és csak utána nyilatkozni. Mert így egy idő után minden tiltakozás hiteltelenné válik. Bár a kommunikációnak ez a fajtája nagyon megy a Fidesznek, de óva inteném önöket, hogy ugyan ezen a csapáson induljanak el.

Arról viszont nem hallottunk semmit, hogy a pénztárgépek egyszeri beszerzésén kívül van egy másik teher is, ami sanyargatja a kereskedőket. Nevezetesen az adatforgalmi díj. Na, ez inkább hajaz egy mutyira. Ugyanis a Pénzcentrum szerint:

„Az új pénztárgépekben ugyanis – mondjuk a mobiltelefonokkal szemben – nem cserélhető a SIM-kártya, hanem a gyártás során kerül bele, onnan kiszerelni nem lehet. Ha tehát egy boltos új szolgáltatóval szerződne, új SIM-kártyát szeretne (például azért, hogy kevesebbet kelljen fizetnie), akkor azt csak úgy teheti meg, ha kidobja százezrekbe kerülő online pénztárgépét, és vásárol egy újat.”….. „ Úgy tudjuk, hogy azok a készülékek, amelyeket jelenleg gyártanak, és amelyekből az első időszakban a legtöbb lesz forgalomban egyetlen szolgáltató, a Mobil Adat Kft. SIM-kártyáit tartalmazzák. Ez pedig azt jelenti, hogy – konkrét szabályozás híján – a szolgáltató szinte bármilyen árat elkérhet havonta a boltosoktól az adatforgalomért.”

Bár erről Vágó Gábor LMP-s képviselő már nyilatkozott, miszerint a Mobil Adat Kft. egy offshore cég. Nos, a helyzet azóta változott. Ugyanis 2013.05.10.-én hatályos bejegyzés szerint a Mobil Adat Kft. több mint 50%-át egy bizonyos Pap Kornél birtokolja. Róla nem sokat lehet találni az interneten, sőt semmit. Lehet, hogy stróman?

A Mobil Adat Kft.-t egyébként 2012.12.20.-án alapították 500 ezer forintos törzstőkével. Érdekes még, hogy Pap Kornél tulajdonszerzésével egy időben a cég egyik ügyvezetője az a Mericskai Tibor lett, aki egyébként a Montel Informatikai Kft. egyik tulajdonosa. Azé a Montel Kft.-é aki forgalmazza az online pénztárgépeket.

Na, tisztelt Szabó úr! Ennek kellene egy kicsit utánanézni, és erről kellene beszélni. Csak ehhez egy Index cikknél többet kellene elolvasni.

 
2 hozzászólás ehhez: Pénztárgépmutyi? Lehet, de a tiltakozás így hiteltelen.

 1. Szabó Zoltán szerint:

  Jó cikk lenne ez, ha ezt mondtam volna, de nem ezt mondtam.
  A mutyi nem ott van, hogy a NETI mit szerel a pénztárgépbe (pontosabban nem CSAK ott van, mert azért a gépbe beszerelendő úgynevezett adóellenőrzési egységet ők gyártják), hanem ott, hogy EGY gépre adtak ki engedélyt, és gondoskodtak arról, hogy más gépekre belátható időn belül ne is lehessen engedélyt kiadni. (A már engedéllyel rendelkező gépeket 60 napon belül kell alkalmassá tenni annak a közben kitalált plusz feltétel-sornak a teljesítésére, amit minden más géptől az engedély kiadásának feltételeként megkövetelnek.) Így a piacot ennek az egy gépnek a lengyel gyártója, három forgalmazója, meg a NETI fogja letarolni, amelyek monopolhelyzetben lévén, akkora árrést számítanak föl, amekkorát nem szégyellnek. És szemmel láthatóan nem szégyellősek.
  A százezer forintos beszerzési ár helyett 170 ezerért adott gép pedig nem vadkapitalizmus. Ott ugyanis rögtön lenne egy másik cég, amelyik 160-ért árul megfelelő gépet, aztán egy harmadik, amelyik 150-ért és így tovább. De nem lehet, mert az állam olyan helyzetet teremtett, hogy ezt senki ne tehesse meg.
  Én ezt mondtam, kedves poli (úr/hölgy – ezt nem tudhatom, én ugyanis a saját nevemmel szerepelek az interneten, ön viszont egy nick mögé bujik) és ez szerintem nem vadkapitalizmus, hanem világos állami mutyi. Csak persze, ehhez meg kellett volna hallgatni, amit mondtam, vagy legalább elolvasni a DK által kiadott közleményt. (http://portal.dkp.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/dkhirek/4839-itt-a-penztargepmutyi) Már, persze, ha az a cél, hogy megalapozottan kritizáljunk, és nem az, hogy a bejegyzés kedvéért kinézzünk magunknak valakit, akibe, ha van miért, ha nincs, belekötünk.

 2. onlinepenztargep szerint:

  Köszönjük, hogy megosztotta ezt az információt. Ez nagyon hasznos a

  számunkra.

  Üdvözlettel: Online penztargep

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Connect with Facebook

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..