Szolidaritás! Ennyi? | Ezek Mennek Mostanában

Szolidaritás! Ennyi?

Ez is megvolt, túl vagyunk rajta. A Szolidaritás megtartotta tavasznyitó teadélutánját. Igen, teadélután. Mert ezt a dzsemborit mindennek lehet nevezni, akár majálisnak is, ha május lenne, de nem tüntetésnek.

Azok a kevesek (jóindulattal ötezer ember) akik ma kimenetek a Kossuth térre, tüntetni szerettek volna. Szerettek volna valaminek a részesei lenni. És nem birka módjára ott ácsorogni és bólogatni a cseppet sem gyújtó hangulatú, hosszú és unalmas beszédekhez. (Tisztelet a kivételnek. Tóth Imre, Kornis Mihály) Úgy látszik, még mindig nem tud tüntetni a Magyar. Pedig lehetett volna tanulni a külföldi szakszervezetek tagjaitól, amikor 2011-ben itt voltak, és megmutatták milyen is ez a műfaj. Ehelyett tucatnyi felszólaló, hosszú és unalmas beszéddel. Mintha egy konferencián venne részt az ember, ahol mindenki azt várja mikor lesz már vége, és végre mehessen bedobni egy sört.

Egy tüntetéshez nem feltétlenül szükséges a bazi nagy színpad, a csúcstechnika, a kivetítő, a hangosítás. Főleg akkor nem, ha mindezekre nincs meg a megfelelő anyagi fedezet. Nem azoktól a végsőkig elkeseredett, legatyásodott emberektől kell pénzt tarhálni a Facebookon és a helyszínen, akik az utolsó forintjaikat költötték arra, hogy ott legyenek és tiltakozzanak azok ellen, akik ebbe a helyzetbe juttatták őket. Nincs pénz? Nincs amit Vámos Annamária (EMD) könyveljen? Akkor elég pár darab raklap, megafon, vagy egy teherautó platójára eszkábált hangosítás. Ha elég ütősek a vezetők, akkor a tömeg követi őket, kivetítő nélkül is.

A megjelentek csekély létszámáról, ennek okairól itt van két idézet a Facebookrol:

„Hát az a 3 ezer ember az aztán hatalmas egy tüntetés volt , olyan nagy volt, hogy a mozikban többen voltak, mikor a Hupikék törpikéket ismételték. Székelyék eredményesen szétverték a szolidaritást azzal, hogy Árok Kornélt kirúgták. Üzenem Székely Tamásnak, aki a kaposvári szolis gyűlésen azt mondta, hogy nélkülünk is rengetegen lesznek. Hát Tamáskám drága azt hiszem igen leszerepeltél most. Ja hogy hiányoztak mégis a rendvédelmisek? Ja hogy a Kornél vitte edig az embereket? Ezt elbasztátok öregem rendesen.”

„4 ezer ember egy gigának szánt tüntetésen: csőd!
Nagyon kíváncsi lennék, hogy akik 2 héttel a tüntetés előtt kiebrudalták a Szolidaritásból Árok Kornélt, azok most levonják-e a következtetéseket???
Barátomtól tudom, hogy egy EMD különítmény döngicsél folyamatosan Kónya Péter körül, s főleg nekik volt útban Árok! Talán ezeket a piócákat kellene eltávolítani, hogy a Szolidaritás valóban betölthesse küldetését! A “társadalmi kerekasztal” terve, amit közel két éven át akarnak, mint egy rétestésztát nyúzni, röhej. Ezt az ötletet szépen megvalósítják a pártok, apránként, de nagyobb bázisra támaszkodva, valódi szakértőket bevonva, nem noname figurákat. A Szolidaritásnak a mai égés után nagyon komolyan számot kell vetnie, ez az út így nem folytatható!”

Bizony, hiányoztak azok, akik Árok Kornél mögött állnak, hiányoztak a rendvédelem dolgozói, nyugdíjasai.

Mozgalmas egy hét volt, annyi szent. A MILLA hatalmas öngólt rúgott az alternatív elnökválasztás lebonyolításával, ehhez való hozzáállásával, és nem utolsó sorban a „megválasztott” elnökével. A Szolidaritás pedig jelenleg a (morális, politikai) csőd szélén, köszönhetően az utóbbi hetekben a házuk táján lejátszódó folyamatoknak. Úgy néz ki, jelenleg egy vállalható civil ellenzék van talpon még. Az a Munkát, Kenyeret Mozgalom. Remélem nekik sikerül igazi áttörést hozni a jelenlegi ellenzéki oldalon!

Pozitív hozama mégis volt a mai délutánnak. Gyönyörű idő volt, jól esett sétálni a csodás tavaszban. És mivel hét közben nem értem rá, most aláírtam az LMP népszavazási kezdeményezését.

UPDATE: Tóth Imre véleménye a Facebookon a mai “tüntetésről”:

“A mai nap fekete betűs nap Magyarország történelmében! A Szolidaritás bebizonyította hogy mennyit ér a vidéki ember a nincstelen senki. A mai nap szégyen volt a Szolidaritásra, egy eszmére amely rendszert váltott Lengyelországban! Mi és társaink akik végiggyalogoltuk a 230 kmétert Miskolcról Budapestre hogy felhívjuk a vidék szegénységére a figyelmet az emberek kizsákmányolására. Szinte úgy éreztem magam, mintha a rendszerváltás előtti majálison vettem volna részt! Üres szólamokat melldöngető okosságokat mondtak. Mikor felszólaltam elhangzott a kérés: maradjunk a Parlament előtt , bebizonyították gyávaságukat, és azt, hogyan akarják Orbánt leváltani. A végmondat az volt a Szolidaritás részéről, mindenki menjen békével haza, vagy ahova a szíve húzza. Olyan érzésem volt, mintha egy HIT gyülekezési gyűlésen lettem volna. Szégyellem, hogy magyar vagyok megingott a hitem, hogy a pesti emberek embernek tekintik e a vidékieket. Ez a rendezvény minden mondatával és cselekedetével a mostani hazaáruló fideszt szolgálja. Én bátran vállalom, hogy hazaáruló vagyok, mert szolidáris akartam veletek lenni, de azért fogok küzdeni, és bármit vállalok hogy hazámat újra nem a képmutató pökhendi nyegle emberek vezessék, hanem tisztességes, és hazáját szerető becsületes emberek.Mert ti vidékiek nem számítottok semmit itt Pesten. Ti sötét és buta emberek vagytok. Akkor amikor újra lesz ilyen demonstráció pesten, jól gondoljátok meg, hogy feljöttök, mert újra ügyeskedő, sunyi és képmutató emberek állnak majd a szinpadon, akiknek a tömeg számít és nem az ember. Tudjátok meg, hogy ezek akik most a színpadon szerepeltek egy tál lencséért is eladnák magukat hogy hatalomhoz jussanak.”
12 hozzászólás ehhez: Szolidaritás! Ennyi?

 1. Pásztor Erzsi szerint:

  Sok oka van a kudarcnak. nem elsősorban Árok Kornél hiánya. Ha még a Szolidaritásban lenne, akkor se lettünk volna egy nagyságrenddel többen. kívánom, h a Munkát kenyeret nagyobb tömegbázissal rendelkezzen! vagdalkozással nem fog.

 2. KOVÁCS FERENC szerint:

  SZÉGYELEM MAGAM HOGY OTT VOLTAM EGY A BIRKÁKKÖZÖT HOGY NÉZEK AZ EMBEREK SZEMÉBE EL BASZTÁTOK VÉGE!!!!

 3. van remény szerint:

  Kornél hozott volna még legalább 30 ezer embert. A tűzoltók, az erő hiányzott. Kónya Péter zombiként beszélt, talán tényleg jobb lesz neki halászni Görögországban.

 4. Flachner Tamás szerint:

  Nyugalomra intenék mindenkit! Én nem voltam eddig egyetlen szervezetnek sem tagja (lesztámítva i.e.: Úttörők, kisz). Ne feledjük el, hogy a Szolidaritás egy szakszervezet, nem párt. És mint ilyen, tisztes távolban kell(-ene) lennie minden párttól. Ez eddig működött és ezután is így lesz szerintem. Árok Kornél tudtommal egy párt tagja, ami kizáró körülmény. De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy a Fidesz zseniális ötlete az, hogy mindenkit fordítsunk egymás ellen! Ez egy csapda!!! Ha valaki tisztában van magával, akkor tudja, mik a legfőbb értékek számára. Előveszi a mérleget és ezeket beleteszi egyik oldalon, másik serpenyőbe meg azokat teszi, amik ez ellen szólnak. Ha egy grammal is nyer a saját oldal, akkor a mellett kell kiállni, de nem felejtve: az életben minden szubjektív, tehát ami nekem jó (lenne), az a többinek lehet pont az ellenkezője. Magyarán: el kell fogadni azt, hogy másnak lehet pont az ellenkezője kell annak ami nekem, de mindig van közös nevező, és ezt kell keresni, és nem azt ami totál elválaszt egymástól.
  A munkásnak mi kell? Az hogy az általa – elhivatottként – végzett munkájáért megkapja a méltó bért, amiből tisztességesen (megalkuvások nélkül) meg tud élni. Ez nem függhet attól, kinek melyik párt szimpatikus. A szakszervezet mindig a mindenkori hatalommal szemben kell álljon!

 5. nincs remény szerint:

  Ez az egész onnantól bűzlik, amikor elsőként megláttam, hogy az LMPvel karöltve menetelnek majd a megváltás, a kormányváltás felé.
  LMP
  lol?
  Az. Kéből zöldre vert liberalizmus.
  Hagyjuk. Vicc.
  Volt valami remény arra, hogy végre szerveződik valami, talán egy jófajta szelep lett volna, ami leengedi a gőzt az emberek agyából, hogy minden úgy menjen tovább mint eddig. Legalább eredeti szelep lett volna. Erre nesze, megcsókolták őket “ők”, és átváltoztak elempé. Szar vicc… mint ahogy ez az egész ország is azzá vált az elmúlt 2-3 évtized folyamatos (szándékos) elkúrásai miatt.
  Ez a szervezet is az lett.
  Ez a véleményem.

 6. Gyula szerint:

  Meddig tűritek a sarcot, a nyomornak mily mélysége kell,
  Hogy székeitekből felállva, a kormányt egy emberként űzzétek el.
  A sok városi és vidéki, kik a munkából nem tudtok megélni,
  Tanár s diák, szavatokat mikor emelitek fel? A sok értelmiségi

  Mikor ad hangot? Mikor egyesül végre a becsapott tömeg.
  Mikor meri nyíltan követelni, jussát, együtt fiatal és öreg.
  Nyájnélküli birkák vagytok, kit nem védnek bátor kosok.
  Kiket egység híján, egyenként falnak fel a zsarnok farkasok

 7. KOVÁCS FERENC szerint:

  Nebácsátok a vezetöket, magatokba keresétek a hibát, biztos vagy hogy nem vagy birka? Mit tettél érte hogy ne igy legyen, kevés amit tettünk, azok akik fideszre szavaztak öket kell felébreszteni,,mert 10 évig nem birúnk velünk öketkel meg gyözni!!

 8. Hurka Kolbász szerint:

  Tóth Imre olvtárstól mit is várjunk?
  A szocik emelték fel, a szocik támogatják.
  Igyekszik betenni a riválisoknak.
  Oltogat, a város-vidék ellentétet szítja.
  Szégyen, hogy a nép hangjaként akarnak eladni egy vacak MSZP pártembert.

  • hovogo szerint:

   Arra nem gondoltok, -lehet, hogy ez a baj, a baloldalon?
   Az még kevés hogy, utálva legyen a jobboldal, kellene helyette valami! …csak az a helyzet, képtelen önmaga megjelenítésére is az ellenzék.
   Azért ez nagyban megkönnyíti a jobboldal dolgát, sőt nélkülük súlyos kormányzási válság fenyegetné az országot.

 9. […] éhségmenet egyik ikonja, Tóth Imre is beszédet mondott, ám az esemény után nagyon keményen bírálta a tüntetést és a szónoktársait. Mit szól […]

 10. […] éhség­me­net egyik ikonja, Tóth Imre is beszé­det mon­dott, ám az ese­mény után nagyon kemé­nyen bírálta a tün­te­tést és a szó­nok­tár­sait. Mit szól […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Connect with Facebook

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..