“Veszélyben az ország mentő tűzvédelme!” | Ezek Mennek Mostanában

“Veszélyben az ország mentő tűzvédelme!”

Súlyos megállapításokat tartalmaz az a Lánglovagok.hu portál fórumán megjelent írás, ami  gyakorlatilag az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot a tűzoltóság tönkretételével vádolja. Mint azt a bejegyzés írója bevezetőjében írja „Reményeim szerint a fórumot laikusok is olvassák, ugyanis a mentő tűzvédelem területén dolgozó számára nem sok ujjat mondhat az alábbi levél tartalma… ”

 

„Veszélyben az ország mentő tűzvédelme!

A 2012. január 1.-ével létre hozott „vízfejű mamut szervezet” (Bakondi György szerint: Az Új egységes Katasztrófavédelmi rendszer) mára egyértelműen bebizonyította, hogy nem segíti, ellenben nagy léptekben rombolja az ország mentő tűzvédelmét, tehát a Tűzoltóság tűzoltási-műszaki mentési tevékenységét.
Terjedelmi okokból nem kívánok az elhibázott, szakmaiatlan, rohamléptekben „legyártott”, a Tűzoltóságok működését szabályzó jogszabályokkal, belső intézkedésekkel, utasításokkal, parancsokkal foglalkozni, mint ahogy azzal sem, hogy az OKF (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) által teremtett ésszerűtlen bürokráciába a Tűzoltóságok lassan belefulladnak. Azonban néhány valós problémát szeretnék az olvasó tudomására hozni, melyek, – és ehhez hasonló esetek – rövidesen teljesen „megölik” a mentő tűzvédelmet.

A tűzoltóság erő-eszköz állománya a Katasztrófavédelemnek köszönhetően, soha nem látott mélypontra süllyedt. 

A Szerek, eszközök szervizelése botrányos, egyszerű hibákkal hónapokat töltenek üzemen kívül, ugyanis az utóbbi időben ilyen ügyekben kizárólag a budapesti telephelyű BM HEROS Zrt. járhat el, mely már csak kapacitásbeli problémák miatt sem képes országos szinten a tűzoltó eszközök gyors és szakszerű szervizelésére. Az, hogy milyen irreálisan magas áron dolgoznak „egyed uralkodóként” egy misét meg érne, arról nem is beszélve, hogy milyen plusz költségekkel jár az ország másik részéből egy „járásképtelen” tűzoltógépjármű felvonszolása a HEROS telephelyére. 
Jelenleg a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (mai nevén: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság) egyáltalán nem, vagy csak elvétve rendelkezik tartalék szerrel, ami 3 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Magasból mentők tekintetében egyáltalán nincs tartalék, ha valamely kerületben meghibásodik egy ilyen szer, ott az állampolgárok segítséget csak lényeges idő késedelemmel kaphatnak. A fővárosnak minimum 11 azonnal bevethető (2 percen belül vonulásra kész) magasból mentővel kéne rendelkeznie, ezen felül kellene meghibásodások esetén készenlétbe helyezhető tartalék szereket szerállományban tartani. Ezzel szemben, manapság csupán 6-8 db működőképes magasbólmentő szer van készenlétben tartva, ami azonban nevetséges módon jónak mondható, ugyanis a tavalyi évben több ízben huzamosabb ideig is előfordult, hogy mind összesen 4 db. magasból mentő szer jutott a főváros területére.
Egy másik érdekes példa a sok közül, Dabas városa, ahol a II-es fecskendő műszakija 2013. december elején lejárt. Különösebb problémája nem volt, de így is, közel 3 hónapba telt az éves műszaki vizsgát abszolválni, (tartalék szerük természetesen nekik sincs, sőt Pest megyei, vagy országos szinten is ritkaság számba megy,) így Dabas és környéke mentő tűzvédelmét ez idő alatt, 1 db gépjárműfecskendő próbálta biztosítani. 
Joggal merül hát fel a kérdés, hogy egy esetlegesen szükségessé vált olajcserét, vagy egy a – tűzoltógépjárműveknél gyakran szükségszerű – komolyabb szervizelést, vajon mennyi idő alatt tudnak végrehajtani? 
A fenti dolgok azért is nagyon érdekesek ugyanis az „Új Katasztrófavédelem” létrejöttével a beavatkozói állománytáblát csökkentették, így több tartalék szernek kéne lennie, melyek azonban a hatalmas Katasztrófavédelmi rendszerben „elvesztek”.
A katasztrófavédelem sajtó kommunikációjában hallhattuk, hogy a fővárosban létrehoztak 4 „Új Katasztrófavédelmi őrsöt”. Mely csak annyiban lett új, hogy az Adott Tűzőrségről egy gépjárműfecskendőt elvettek, a vonulós állomány létszámát csökkentették, és a Tűzőrséget Katasztrófavédelmi őrsé nevezték át!!!!

A beavatkozói (a tényleges tűzoltási-műszaki mentési tevékenységet végző) állomány hangulata, lelki, pszichikai állapota mára drasztikussá vált, rengeteg jó, tapasztalt tűzoltó leszerelt, (melynek hatására alig van olyan tűzoltóság, mely ne küzdene létszám problémákkal) köszönhetően, a Katasztrófavédelem, Tűzoltóság nevét, hagyományát sárba tipró politikájának, a tűzoltók nevetséges – anyagi, – illetve a Katasztrófavédelem szervezetén belüli megbecsültségénekmelyek sajnálatos módon a hivatástudat „kiölését” eredményezik. 
A tűzoltás-műszaki mentést végző állomány hátára, abszolút irracionális módon „KATASZTRÓFAVÉDELEM” feliratot kényszerítenek, a tűzoltóság járműveit súlyos összegekért átmatricázzák, a „TŰZOLTÓSÁG” felirat ugyanis, egy tűzoltógépjárművön nem megfelelő!!!

Az alapképzés színvonala nevetséges lett, hiszen az oktatás rendszerét is átalakították. A nyugdíjas, nagy gyakorlati tapasztalattal, és elméleti tudással rendelkező, kiképző tűzoltókat elbocsájtották. Az iskolából visszatérő újoncok gyakorlati tudása, a tűzoltói munkához elengedhetetlen „szerelési készsége” nulla, de a Katasztrófavédelem elméleti felépítését magas szinten ismerik!

Egyre több a szakmai múlttal nem rendelkező vezető beosztású személy, kiknek szakmai inkompetenciája súlyosan demoralizálja a beosztotti állomány munkaerkölcsét, szakmai önbecsülését. Egy jó példa erre, hogy, a főváros XIX. Kerületi Hívatásos Tűzoltóságának élére, 2013 januárjától egy, tűzoltó munkát sosem végző, vonulási múlttal egyáltalán nem rendelkező (az előtt informatikusi beosztásban feladatot végző) személy lett kinevezve, nevetségessé téve ezzel a tűzoltóparancsnok intézményét. Utána néztem: A kispesti tűzoltóság 125. éves fennállása óta olyanra nem volt példa, – de szerencsére országos szinten se nagyon – hogy a tűzoltóparancsnoki beosztást, a mentő tűzvédelem szempontjából abszolút laikusnak számító személy töltse be. 

A fentieket figyelembe véve megállapítható, hogy ha záros határidőn belül nem történik gyökeres változás, a Tűzoltóságok beavatkozói állományának fluktuációja nem fog meg állni, sőt néhány éven belül, olyan szintre emelkedik, hogy tulajdonképpen egy folyamatosan cserélődő 2-3 éves szolgálati idővel rendelkező, tűzoltókból álló beavatkozói állomány fog kialakulni, mellyel – a szakmai tudás, és gyakorlat hiányában – tűzoltási-műszaki mentési tevékenység elfogadható színvonalon nem végezhető, ezáltal az állampolgárok személyi biztonsághoz való alapjoga nem kivitelezhető.

2014. március 19.
Egy vezető beosztású tűzoltó”

Ha mindez nem lenne elég, egy mai sajtótájékoztatón a katasztrófavédelemnél készült pszichológiai jelentés került bemutatásra, melynek tartalma szerint „az elmúlt évben a tűzoltóknál rendkívüli módon megemelkedett a szorongás, barátságtalanság, depresszióra hajló hangulat, gátlásosság, impulzivitás, pánikhajlam és a reményvesztettség szintje, ami gyenge teljesítménnyel párosul”.

„Az állomány pszichés állapota alapján a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a tűzoltóknál a burnout szindróma, azaz a kiégés tünetei tapasztalhatók.”

És mindez csak a jéghegy csúcsa.

Mi lenne, ha nem egy olyan ember diszponálna a tűzoltóság felett, aki bár maximálisan lojális az éppen regnáló hatalomhoz, de még egy alapfokú tűzoltó tanfolyamot sem végzett el.

bakondi33

 
Szólj hozzá ehhez: “Veszélyben az ország mentő tűzvédelme!”

  1. Gábor szerint:

    2012.03.23.-a egy keserű nap volt sokunk számára. Átszervezés címén nagyon sokunkat gyakorlatilag “kirúgtak”!Egy 150 éve viszonylag jól működő szervezetet nem egész két hónap alatt sikerült teljesen tönkre tenni. A további véleményemet nem írom le, mert sok embert sértenék vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Connect with Facebook

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..