Munkanélküliség vagy túlzott elvárások? Te miért nem dolgozol?

Elnézést, de ez egy kicsit hosszú lesz.

Érdekes a munkaerő piac építőipari szegmense. A korornavírus előtti időszakban ugye munkaerőhiány volt. Állítólag. Ennek a munkaerőhiánynak köszönhetően eszement módon elszálltak az órabérek az építőiparban. Vessünk egy pillantást erre a rendellenességre a mi vállalkozásunkon keresztül. Cégünk alapvetően lakatosipari tevékenységet végez. Fő profilunk acél szerkezetes csarnokok legyártása, kivitelezése, nem egy esetben az első ásónyomtól a kulcsrakész átadásig. Ezen kívül még lakó és iroda konténergyártás, terasz, lépcsőházi korlátok, kapuk stb. Mind a lakatos, mind a hegesztő szakemberek tekintetében a létszám állandónak mondható. A legkínzóbb probléma a mi esetünkben a segédmunkások megtalálása. Pedig nem vagyunk vadkanok, a dolgozóinknak megadjuk a tiszteletet, nem ordibáljuk le senkinek a fejét. És még senki nem kapott heresérvet a nagy munkában. A műhelyben ingyen lehet kávét inni, egy nap annyiszor ahányszor csak akarják. Aki dohányzik, bármikor kimehet dohányozni. Van ásványvíz, mentes és bubis. Nem egyszer. nem kétszer mindenkinek rendelünk pizzát, vagy viszünk be gyrost. Ha kell, el lehet vinni a céges kocsit, és még az üzemanyagot sem kell kifizetni. De valamiért ez sem jó. Egész pontosan azért, mert nem vagyunk hajlandóak, szerintünk horribilisan magas, 1500-1800 forintos órabért adni a segédmunkásoknak. Aki pedig eljön dolgozni 1300-1400 forintos órabérért, az olyan szinten ellógja az egész napot, hogy muszáj nekünk elküldeni. Én tudom, hogy nehéz munka az, amit elvégeznek, de azért lássuk be, nem kell foglalkozni a szakrajzzal, nincs felelősség. Egy olyan valaki, akinek nincs semmilyen iskolai végzettsége (jó mondjuk az iskolázottság nem mindig jelent sokat), nem tud leírni egy három szavas egyszerű mondatot három helyesírási hiba nélkül, aki nem tud értően olvasni, az ne akarjon már 1800 forintos órabért. De ez volt a járvány előtt. Ha feladtam egy hirdetést a Facebookon, a legtöbb hozzászólás arról szolt, hogy „1800 alatt fel sem kelek”. Úgy érzem, egy kicsit elszalad a ló.

Ezen változtatott egy kicsit a koronavírus. Most nincs munkaerőhiány. De igazán dolgozni akaró embert még most is piszok nehéz találni.

Csak egy egy-két példa a közelmúltból:

Egy napra kerestem műhely költözéshez beugrónak két segédmunkást. Írtam a hirdetésben, megszakadni nem kell, ami nehéz azt daruval mozgatjuk, és nem lesz az egész talán nyolc óra sem. Mindezért ajánlottam napi bérként nettó 14000 forintot. A hirdetésben külön kértem, csak az jelentkezzen, aki tényleg el is jön. Lebeszéltem három emberrel a másnap reggeli találkozást. Azért hárommal, mert úgy okoskodtam, abból a háromból egy úgy sem fog eljönni. Hát elszúrtam. Mert nem egy, hanem kettő nem jött el. És természetesen mindkettőnek a telefonja ki volt kapcsolva.

Természetesen azóta sem hallottam róla.

Most jelenleg egy külső helyszínre, csarnoképítésre kerestem embereket. Úgy, hogy hosszútávra, folyamatos munkára. Azaz később, ha a beruházás elkészült, akkor bent a műhelyben folytathatták volna tovább a munkát.

Ez volt a hirdetés szövege:

„Üdvözletem,

Segédmunkást keresünk, hosszútávra, lakatosipari , szerkezetépítő céghez. Fontos, hogy ne ijedjen meg a flextől, és képes legyen, mondjuk egy zártszelvényből levágni egy megfelelő méretű darabot, hogy le tudjon csiszolni egy hegesztést, vagy ha úgy adódik, tudjon egy lyukat fúrni, akár fémbe, akár falba. Előfordul még anyagmozgatás, sitt konténerbe pakolása (nem emeletről). Megszakadni nem kell, nem vagyunk hajcsárok, de a két órás „ebédidőt” mi sem toleráljuk, mint ahogy az alkohol fogyasztást se. Ami fontos! Jelenleg külső munkán dolgozunk, és ez így is lesz egész nyáron. (őszi, téli időszakban is van munka, csak általában műhelyben, komfortosabb körülmények között) Az Árpád-hídnál tudnánk reggel felvenni, és ott is raknánk ki délután. Munkaidő átlagban 8-10 óra, hétfőtől-péntekig. Szombaton ritkán dolgozunk, de az sem kötelező, csak annak, aki vállalja. Mindezért jelenleg 1300 ft. kezdő órabért tudunk adni. Ha rendesen dolgozol, és te is úgy gondolod, és mi is úgy gondoljuk, hogy megtaláltad a helyed nálunk, akkor ez az órabér emelkedhet. A fizetés hetente. A napi fizetést nem preferáljuk, pont azok miatt, akik ha megkapják a napi pénzt, két napig nem látjuk őket. Egy kis előlegről, ha nagyon cudar a helyzeted, egy-két nap után beszélhetünk. Amennyiben ezek a feltételek neked megfelelnek, és valóban szeretnél dolgozni, jelezd privát üzenetben, telefonszámmal. Ha odaírod kommentbe, hogy „érdekel”, semmi nem fog történni.

Tudom , hogy más túl késő van, de a leghamarabb már holnap reggel lehetne kezdeni. De maximum holnap után. Napokat, heteket nem tudunk várni senkire.

Nagyon szépen kérek mindenkit, csak olyan jelentkezzen, aki el is jön, és akar is dolgozni! Hogy miért írom ezt? Nos, az utóbbi időben kerestünk beugró segédeket is. Volt elég sok jelentkező, olyan üzenetekkel, hogy „két hónapja nincs munkám, kisgyermekem van, nagyon kéne a munka” stb. Aztán másnap reggel a három emberből egy jött el. A másik kettőnél vagy kikapcsolt telefon, vagy fel sem vette. Egyszóval, ha lehet, ne raboljuk egymás idejét, és ne vegyétek el a munkát olyanok elől, akik valóban szeretnének dolgozni! Holnapra is ígérte már valaki magát dolgozni, de mielőtt megbeszéltük volna a reggeli találkozó helyét, már elérhetetlenné vált. Majd ha nyerek a Lottón, akkor ígérem, nem kell felkelni, dolgozni, csak küldöm majd a pénzt. De amíg ez nem történik meg, addig pénzt csak elvégzett munkáért tudunk adni.

Köszönöm, hogy végig olvastad! Ha nem érzed magad érintve, kérlek, görgess tovább, és kímélj meg a szokásos 1300-ért fel sem kelek kommentedtől.”

És jöttek a jelentkezők, akik közül egyelőre kettőt választottam ki.

Ő volt az egyik:

Mondanom sem kell, azóta sem hallottam róla.

Aztán megkerestem egy régebbi jelentkezőt, mert azt mondta nagyon kellene neki munka. Gondoltam hátha:

Feri azóta teljesen felszívódott.

Majd jött a másik. Ő valóban meg is jelent a megbeszélt helyszínen, bár egy kicsit későn. Elmondta, hogy őt már többször átvágták a heti és kétheti fizetéssel, mert nem fizették ki, csak hitegették stb. Szeretné, ha ez első napokban napi elszámolás lenne, amíg a bizalom nincs meg. Beleegyeztem. Egész nap alig volt olyan időszak, amikor nem esett az eső. Mondtam, hogy amíg esik, mindenki üljön be a kocsiba, nem kell megázni. Amikor viszont nem esett, akkor sem kellett megszakadni. Sőt! Inkább csak lötyögés volt. Majd kora délután, a harmadik zápor után, úgy döntöttem aznapra vége, ennek semmi értelme. Szó nélkül elszámoltam a jómunkásembernek 10 óra munkát (nem napidíjba, hanem órabérben volt!). Nem volt apróm, így odaadtam neki egy húszezrest, mondtam majd másnap elszámolunk. Ha már bizalomról beszélt az ember, lássa, részemről megvan. Természetesen (?)  ma reggel már nem jött. A telefonja ki volt kapcsolva. Majd dél körül az alábbi üzenetet küldte:

Ha van valami ami gusztustalan, visszataszító az a “beteg lett a gyerek” kártyát előhúzni. Ha beteg lett a gyerek akkor jobbulást neki! De biztos vagyok benne, hogy van egy perc arra, hogy akár egy sms-t vagy egy messenger üzenetet megereszteni.

Szóval kedves “dolgozni vágyók”! Tényleg úgy gondoljátok, hogy segédmunkásként, nulla szaktudással, nettó 1300 forintos órabérért nem éri meg dolgozni? Ha otthon ücsörögtök, abból is megéltek?

Tényleg nem értem. Adjatok már valami magyarázatot!

Hozzászólások

Legyél te az első, aki hozzászól

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük