A hajléktalan embert nem kell gyógyítani? Vagy kell, csak nem nálunk?

Az egy hónapja átadott, a XIII. kerületi Szabolcs utcai egykori kórház területén található hajléktalangondozó központ nem kapott működésű engedélyt a kerületi önkormányzattól

(fotó:Majtényi Mihály – budapest.hu).

A felújított épületben helyet kapott egy 50 ágyas krónikus belgyógyászati osztály, egy 23 ágyas ápolási osztály, egy 20 ágyas úgynevezett lábadozó, illetve a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálatot is ellátó egészségügyi centrum, valamint az idős hajléktalanokat ellátó 64 férőhelyes egység. Mert kérem, tetszik, nem tetszik, de bizony a hajléktalanok is lehetnek betegek.  Csak a tisztánlátás érdekében, nem hajléktalanszálló a fő funkció, hanem egészségügyi ellátó intézményről van szó!  Véleményem szerint, igen is szükség van egy ilyen intézményre is. Egyrészt tehermentesíti a kórházakat, másrészt ad némi reményt a megbetegedett hajléktalannak, hogy valóban meggyógyul, és nem teszik ki az utcára két nap után. Sokkal inkább örülni kellene annak, hogy Tarlósék hajlandóak voltak pénzt tenni a projektbe, és megcsinálták. Adva volt egy pár éve még kórházi funkciót betöltő épületegyüttes, amiből kiválasztottak egy épületet. Én is így csinálnám. Ha már egyszer itt kórház volt, akkor nagy valószínűséggel itt kell a legkevesebb átépítést elvégezni. Hogy ez pont a XIII. kerületben, a Szabolcs utcában van, hát istenem. Dacára annak, hogy jómagam a kórházzal szemben lakok, nem zavar a dolog.

(fotó:MTI)

De ne legyünk álszentek! A magyar emberek többsége azt mondja: de jó kezdeményezés, csak ne az én szomszédságomba, ne ebben a kerületben legyen, ahol élek. Ilyen álszent módon viselkedik a tervezés és kivitelezés kezdetétől fogva a XIII. kerületi önkormányzat. A kerületi újságban, a lakossági fórumokon folyamatosan és következetesen csak hajléktalan szállóról beszélnek, ami ellen tiltakozni kell, hogy ne ide a kerületbe kerüljön. Egy szó sem esett arról, hogy itt beteg embereket szeretnének gyógyítani. Ennek a hadjáratnak az ismeretében roppant cinikus az a nyilatkozat miszerint: „A szakhatósági döntéshez – a kerület állítása szerint – nincs köze annak, hogy az önkormányzat már a tervezési időszakban jelezte, nem támogatja, hogy a területén újabb hajléktalanszállót létesítsen az önkormányzat.”  Biztosan így van.

Illetve: „A Szabolcs utcában működik egy 150 fős melegedő, a kerület pedig városfejlesztési stratégiájában a Hősök terétől csak néhány száz méterre található területet fejleszteni, nem pedig lezülleszteni kívánja – írt az MSZP-s polgármester.”

Na, ez a szöveg az, ami egy kissé kiveri a biztosítékot. Aki egyszer is végigsétált már a Szabolcs utcán, az pontosan tisztában van vele, ezt a környéket nem lehet lezülleszteni. Ez az utca, és környéke a kerület legzüllöttebb, legélhetetlenebb, legmocskosabb, legelhanyagoltabb területe. Ezen a területen évek óta nem volt fejlesztés. Köszönhetően a kerületi önkormányzat lakásaiban lakó bérlőknek, sötétedés után pedig kimondottan életveszélyes környék. Bár a sötétedés sem szempont már, hisz lövöldöznek, rabolnak itt fényes nappal is. Nem a homeless betegek jelentenek itt fenyegetést az állítólagos területfejlesztésre.

A hajléktalangondozó bejárata pedig nem a roppant igényes Szabolcs utcából nyílik, hanem a kórház komplexum másik oldalán, a Vágány utcából. Onnan, ahol semmi nincs a betonkerítésen, és az az mögött húzódó vasúti síneken kívül. Hát akkor miért zavarja ez az urakat, ott a Béke téren? Ugye nem gondolja senki sem komolyan, hogy direkt a baloldali önkormányzat bosszantására tették ide ezt a hajléktalan kórházat?

Minden esetre, akik a kórházat létrehozták és működtetik: Fővárosi Önkormányzat, Belügyminisztérium (Fidesz)                                                                                               Akik foggal, körömmel harcolnak ellene: Tóth József XIII. kerületi polgármester, XIII. kerületi önkormányzat (MSZP).

Elgondolkodtató, még egy baloldalinak is.


A bejegyzés kategóriája: Ahol élünk
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük