A MANYUP után viszik a Vöröskereszt pénzét is.Meddig vannak biztonságban az egyéni bankszámlák?

A MANYUP pénzek után, az Orbán kormány lenyúlná, és nagy valószínűséggel le is nyúlja a Magyar Vöröskereszt pénzét is.

A Népszabadság cikke szerint: „Az új törvény egyebek mellett előírná, hogy a Vöröskereszt működését, vagyonkezelését, gazdálkodását a jövőben egy öttagú felügyelő testület ellenőrizné. Ennek tagjait a kormány, az Állami Számvevőszék és a küldöttgyűlés delegálná. Vagyis – állítják szakemberek – ez a pont lényegében felszámolná a szervezet önállóságát.

Ezzel egyidejűleg a szervezet vagyonkezelési jogai is erősen csorbulnának, mert a tervezet szerint a Vöröskereszt kizárólag a Magyar Államkincstárnál vezethetne számlát, és az átmenetileg szabad pénzeszközeit kizárólag állampapírokba forgathatná. Ez utóbbi szakértők szerint azért is elfogadhatatlan, mert a nemzetközi segélyszervezet bevételeinek döntő hányada nem az államtól folyik be, hanem adományozóktól. Míg az állam évente mindössze százmillió forinttámogatással járul hozzá a Vöröskereszt működéséhez, az adományozók ötmilliárdot adnak. S még valami: a tervezet a Vöröskereszt számára tulajdonba adott volt állami ingatlanokra elidegenítési tilalmat írna elő.”

Innen már csak egy lépés kell ahhoz, hogy az állampolgárok bankszámláján lekötött pénzeket kizárólag csak állampapírokban lehet majd tartani.

Az időzítés sem véletlen. Az októberben lezajlott közgyűlés új tisztségviselőket, így új elnököt is választott. A régi elnök Habsburg György torkán ezt a törvényt lenyomni igen nehéz lett volna. A jelenlegi elnökkel ilyen problémája a kormánynak nem lesz.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ezek után is meg lesz az évi ötmilliárdnyi adomány, vagy sokan úgy döntenek, állam bácsi zsebe helyett, másik karitatív szervezetet támogatnak.


A bejegyzés kategóriája: Poli
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük