Angyalföld másodosztály 2. Válaszolt a közterület-felügyelet.

Tegnapi posztomra kommentként válaszolt a Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője, Fábián-Brocskó Márta. Tanulságos olvasmány, így kiemelve csináltam egy új posztot. Lentebb olvasható a válasz válasza is.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Mindenek előtt köszönetet mondok azért, hogy a Lőportárdűlő közrendjének, közbiztonságának javítását célzó soraival alkalmat adott számomra néhány, a városrész helyzetével, illetve a közterület-felügyelet szakirányú tevékenységével kapcsolatos objektív tény bemutatására.
Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet tevékenységét a kerületi önkormányzat képviselő-testülete értékeli és minősíti. A szervezet 2013., és 2014. évi munkájáról szóló beszámolókat a testület mindkét beszámoló esetében ellenszavazat nélkül, egyhangúan fogadta el. A beszámolók teljes anyaga megtalálható az önkormányzat honlapján (www.budapest13.hu).
Az elmúlt évben a kerületi közterület-felügyelet mintegy 26.000 szankcióval járó (helyszíni bírság, közigazgatási bírság) intézkedést hajtott végre kerületünk csaknem tizenkét négyzetkilométeres közigazgatási területén, közöttük a Lőportár dűlő közterületein. A figyelmeztetéssel végződött intézkedések száma ennek többszöröse volt. Vannak, akik sokallják a szankcionálások számát, míg mások keveslik azt.
Álláspontom szerint a szervezet 39 fős létszámára való tekintettel, más fővárosi kerületi közterület-felügyeletek intézkedési adataihoz viszonyítva a szervezet aktivitását nem érheti megalapozott panasz. A járőrszolgálatot teljesítők és a területfelelős közterület-felügyelők az év minden napján visszatérően ellenőrizték és ellenőrzik közterületeinket – arra azonban nincs lehetőségünk, hogy folyamatos, megszakítás nélküli jelenlétet biztosítsunk bármely városrészben. Tekintettel arra, hogy a képviselő-testület 2015. márciusi ülésén határozott a szervezet létszámának tíz fővel történő megemeléséről, ez év második felétől lehetővé válik a folyamatos, 24.00 órás szolgálat ellátás is, ami szándékunk szerint tovább javíthatja munkánk dinamizmusát és hatékonyságát. Itt jegyzem meg, hogy a felügyelet szakirányú tevékenységének támogatásához az elmúlt években két darab szolgálati autót vásárolt: köztudott, hogy a Dacia Duster típusú gépkocsik kategóriájukban a legolcsóbbak. A szolgálati gépkocsikon elhelyezett sárga figyelmeztető jelzés azt a célt szolgálja, hogy bejelentés esetén az intézkedésre okot adó eseményhez a lehető legközelebb állhassanak meg munkatársaink – ha nincs más lehetőség, akkor például a járdán.
A Lőportár dűlő közbiztonsági helyzete az Ön által leírtaknál sok tekintetben rosszabb, néhány tekintetben azonban jobb. Talán kevesen tudják, hogy ebben a városrészben található a terület nagyságára vetítve a legtöbb hajléktalan ellátó intézmény Budapesten. A legújabb, ilyen célú intézményt, mely ellen hiába tiltakozott a XIII. Kerületi Önkormányzat, éppen a Szabolcs utcai egykori Állami Egészségügyi Központ területén nyitotta meg és működteti a Fővárosi Önkormányzat-, néhány száz méternyire attól a Dózsa György úti hajléktalan intézménytől (BMSZKI), ahová a főváros egész területéről szállítják a rendészeti szervek a szabálysértést elkövető hajléktalanokat. A sort a Lőportár utcai menekült családoknak átmeneti szállást biztosító Baptista Szeretetszolgálat által működtetett intézmény és a Vágány utcai a MÁV területén kialakított hajléktalan éjszakai szállás egészíti ki. Az írásában említett, közeli Hősök terétől néhány méterre, a Dózsa György út túloldalán szintén egy hajléktalanokat is ellátó intézmény található.
A felsorolt intézmények a város egész területéről vonzzák az ellátásukra szoruló, illetve intézkedéssel érintett hajléktalanokat. Ez jelentős megterhelést jelent a Lőportár dűlőre és az ott élő emberekre nézve, miközben a tudomány mai állása szerint rendészeti eszközökkel sehol sem sikerült még visszaszorítani sem a hajléktalanná válást, sem a hajléktalan életformához kapcsolódó, a tágabb közösséget joggal nyugtalanító járulékos szabálysértéseket és szabályszegéseket. Felügyeletünk – az Angyalföld Polgárőr Szervezetettel és a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitánysággal szorosan együttműködve minden tőle telhetőt igyekszik megtenni a helyzet kezelhetőségének fenntartása, a jogsértő magatartásformák visszaszorítása érdekében. Az Ön által vázolt helyzet erőfeszítéseinknek köszönhetően olyan, amilyen: munkánk nélkül biztosan ennél sokkal rosszabb lenne.
Felügyeletünk, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának munkatársaival kiemelt feladatának tekinti a kerületben található, az Ön által leírt panaszokra okot adó kisboltok környezetének folyamatos ellenőrzését, a szükséges intézkedések végrehajtását. A meleg időjárás beköszöntével az ilyen panaszok megsokasodnak: erre való tekintettel már hetekkel korábban megkezdtük az üzletek alkalmazottainak, tulajdonosainak figyelmeztetését, támogatásukat kérve a közterületi italozás, és a hozzá kapcsolódó, járulékos-, a bolt környezetében élő embereket zavaró magatartásformák visszaszorításához.
A felügyelet napi tevékenységével kapcsolatos kritikai megjegyzéseit megköszönve kérem, hogy lehetőség szerint konkrétan jelölje meg kifogásának tárgyát. Felügyelőink azonosítása mindenki számára rendkívül egyszerű, mivel egyenruhájuk felsőruházatán hordják névkitűzőjüket, és sorszámozott szolgálati jelvényüket. Így kérdezni sem kell, egyszerűen leolvasható a későbbi azonosítást lehetővé tevő minden lényeges adat.
Bár Ön úgy véli, hogy lakókörnyezetének közrendje évek óta nem változott, ezt a rendelkezésünkre álló adatok nem erősítik meg. A kerületi rendőrkapitányság és a közterület-felügyelet adatai szerint a Szabolcs utcában létesített Körzeti Megbízotti iroda átadása, illetve az utca egyes épületeivel kapcsolatos szanálás kétségtelenül javított a korábban kialakult helyzeten az elmúlt esztendőben. A kedvező tendenciát tovább erősítette a kerületi videokamerás térfelügyeleti rendszer fejlesztése, ami számottevően javította a Szabolcs utcával, a Dózsa György úttal, illetve tágabb környezetükkel kapcsolatos reagálás dinamizmusát, hatékonyságát.

Fábián-Brocskó Márta
Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője

Tisztelt Fábián- Brocskó Márta!

Válasza azzal kezdődik, hogy a városrész helyzetével, illetve a közterület-felügyelet szakirányú tevékenységével kapcsolatos objektív tényt fog bemutatni. Mindezzel azt sugallva, hogy az általam leírtak nem valós tényeket közölnek, hanem egy szubjektív véleményt. Akkor menjünk végig az Ön által megfogalmazott objektív tényeken.

Mint írja a közterület-felügyelet  tevékenységét a kerületi önkormányzat képviselő-testülete értékeli és minősíti, illetve a szervezet munkájáról szóló beszámolókat egyhangúan elfogadta. Az lett volna a meglepő, ha az önkormányzat a saját maga által felállított és működtetett szervezetet beszámolóját nem fogadja el. Hisz ezzel saját kudarcát ismerné be.

Abból hogy az elmúlt évben a közterület-felügyelet 26.000 szankcióval járó (helyszíni bírság, közigazgatási bírság) intézkedést hajtott végre, csak az derül ki számomra, hogy sok volt a szabálytalanul parkoló autós. Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy ebből a 26.000 intézkedésből számszerűen mennyi volt az, amit nem autósokkal és illegális árusokkal szemben kezdeményeztek. Vajon hány alkalommal intézkedtek, bírságoltak közterületi alkoholfogyasztás, a köztisztaságáról szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó jogsértések vagy járdán való kerékpározás és motorozás miatt?

„A járőrszolgálatot teljesítők és a területfelelős közterület-felügyelők az év minden napján visszatérően ellenőrizték és ellenőrzik közterületeinket – arra azonban nincs lehetőségünk, hogy folyamatos, megszakítás nélküli jelenlétet biztosítsunk bármely városrészben.”

Nem kell megszakítás nélküli jelenlét. Elég lenne a semminél egy kicsit több. Ha az év minden napján visszatérnek és ellenőriznek, akkor egy beszakadt és balesetveszélyes aknatető nem virítana a járda közepén hetekig, és nem az önkormányzati képviselőnek kellene intézkednie. Ha sűrűbb lenne a jelenlét, talán feltűnne a járdán szabálytalanul kerékpározók tömege.

 

„ A szolgálati gépkocsikon elhelyezett sárga figyelmeztető jelzés azt a célt szolgálja, hogy bejelentés esetén az intézkedésre okot adó eseményhez a lehető legközelebb állhassanak meg munkatársaink – ha nincs más lehetőség, akkor például a járdán.”

Ehhez viszont nem elég a figyelmeztető jelzést felszerelni, azt adott szituációban használni is kell. Vagyis ha feláll a járdára, akkor be kell kapcsolni. Amennyiben a figyelmeztető jelzést nem működtetik, akkor az a szolgálati gépkocsi semmiben sem különbözik a forgalomban részt vevő vagy éppen parkoló többi gépjárműtől. A munkatársai a jelzést nem működtették, így szabálysértést követtek el.

„ Felügyelőink azonosítása mindenki számára rendkívül egyszerű, mivel egyenruhájuk felsőruházatán hordják névkitűzőjüket, és sorszámozott szolgálati jelvényüket. Így kérdezni sem kell, egyszerűen leolvasható a későbbi azonosítást lehetővé tevő minden lényeges adat.”

Köszönöm, de ezzel tisztában voltam eddig is.

Mit is írtam én?

„Aki a telefont felvette a napszaknak megfelelően köszönt, és intézkedést ígért. Bár nem mutatkozott be, és a nevét csak harmadszori rákérdezésre árulta el.”

Nos mivel nem video hívást kezdeményeztem, így elég nehéz lett volna elolvasnom a telefon vonal másik végén lévő munkatársa nevét vagy jelvényszámát.

„A kerületi rendőrkapitányság és a közterület-felügyelet adatai szerint a Szabolcs utcában létesített Körzeti Megbízotti iroda átadása, illetve az utca egyes épületeivel kapcsolatos szanálás kétségtelenül javított a korábban kialakult helyzeten az elmúlt esztendőben. A kedvező tendenciát tovább erősítette a kerületi videokamerás térfelügyeleti rendszer fejlesztése, ami számottevően javította a Szabolcs utcával, a Dózsa György úttal, illetve tágabb környezetükkel kapcsolatos reagálás dinamizmusát, hatékonyságát.”

Mindig megmosolyogtat, ha valaki a Szabolcs utcai körzeti megbízotti irodára hivatkozik. Eleve hetente egy napon, kedden és összesen egy órára van nyitva. Már ha nyitva van egyáltalán. De inkább nincs.

IMG_20150504_193006

De ugye ehhez a közterület-felügyeletnek semmi köze sincs. De nem is kellene hivatkozni rá. A videokamerás térfigyelő rendszerről én is írtam. Itt van a házunkra felszerelve egy kamera. Ettől a kamerától tízméternyire szegik meg lassan két éve, naponta többször például az önkormányzat közterületi alkoholfogyasztásáról szóló rendeletét. Ettől a kamerától tízméternyire végzik el folyó dolgukat a nyílt utcán. Ettől a kamerától tízméternyire szemetelnek, rondítják el a közterületet. És még sorolhatnám. Tehát kamera az van. Már csak a dinamikus és hatékony reagálás, ami hiányzik.

„Bár Ön úgy véli, hogy lakókörnyezetének közrendje évek óta nem változott, ezt a rendelkezésünkre álló adatok nem erősítik meg.”

Ön az adatoknak hisz, én meg a mindennapi tapasztalatnak. Ugyan is önnel ellentétben én itt élek, és napról napra szembesülök azzal a „közrenddel”, ami ön szerint elfogadható.

A végére hagytam válaszának azt a részét, amin megdöbbentem. Többször is el kellett olvasnom, és még most sem tudom maga a téma, miként kapcsolódik az általam leírtakhoz.

„Talán kevesen tudják, hogy ebben a városrészben található a terület nagyságára vetítve a legtöbb hajléktalan ellátó intézmény Budapesten. A legújabb, ilyen célú intézményt, mely ellen hiába tiltakozott a XIII. Kerületi Önkormányzat, éppen a Szabolcs utcai egykori Állami Egészségügyi Központ területén nyitotta meg és működteti a Fővárosi Önkormányzat-, néhány száz méternyire attól a Dózsa György úti hajléktalan intézménytől (BMSZKI), ahová a főváros egész területéről szállítják a rendészeti szervek a szabálysértést elkövető hajléktalanokat. A sort a Lőportár utcai menekült családoknak átmeneti szállást biztosító Baptista Szeretetszolgálat által működtetett intézmény és a Vágány utcai a MÁV területén kialakított hajléktalan éjszakai szállás egészíti ki. Az írásában említett, közeli Hősök terétől néhány méterre, a Dózsa György út túloldalán szintén egy hajléktalanokat is ellátó intézmény található.
A felsorolt intézmények a város egész területéről vonzzák az ellátásukra szoruló, illetve intézkedéssel érintett hajléktalanokat. Ez jelentős megterhelést jelent a Lőportár dűlőre és az ott élő emberekre nézve, miközben a tudomány mai állása szerint rendészeti eszközökkel sehol sem sikerült még visszaszorítani sem a hajléktalanná válást, sem a hajléktalan életformához kapcsolódó, a tágabb közösséget joggal nyugtalanító járulékos szabálysértéseket és szabályszegéseket.”

Tisztában vagyok a kerület leterheltségével és azzal is, hogy az önkormányzat bőven kiveszi a részét a hajléktalan ellátásból.

De!

Én sehol egy szóval sem említettem hajléktalanokat. Szeretném jelezni, hogy a „tágabb közösséget joggal nyugtalanító járulékos szabálysértéseket és szabályszegéseket” zömmel a környéken lakók követik el. Sőt van olyan, aki a Mohács utcai lakásából jár ide minden nap a „haverokhoz”. Az, hogy még belekeveri a Baptista Szeretetszolgálat átmeneti, zömmel menekült családokat befogadó intézményét is, egy nonszensz.

Mindent megmagyarázni a hajléktalanokkal, és kijátszani a hajléktalan kártyát, felháborító és elfogadhatatlan. Arcpirító, hogy önmaguk tehetetlenségét a hajléktalanok, vagy a menekült családok mögé bújva próbálják leplezni. Válaszában ön nem csak az ön által vezetett szervezet képviseli, hanem a XIII. kerületi önkormányzatot is. Egy baloldali önkormányzatot, amelynek fő alappillérei a szolidaritás, a szociális gondoskodás. Éppen ezért felháborító minden bajok okozójaként a hajléktalanokat, vagy a menekült családokat megnevezni.

Ön reagálva bejegyzésemre írt egy hosszú választ, amiben minden benne van, csak egy valami nem. A legfontosabb. Ha csak annyit írt volna, hogy felhívja munkatársai figyelmét az általam leírt és képekkel dokumentált állapotokra, és megkéri, őket jobban figyeljenek, és intézkedjenek, bőven elég lett volna. Ehelyett írt a figyelmeztető jelzéstől a névkitűzőtől át a soha ki nem nyitó körzeti megbízott irodáig. Majd kijátszva a hajléktalan kártyát, megállapította, hogy szűkebb lakókörnyezetemben a közrend nagyon sokat javult. Én továbbra is jobban hiszek a saját szememnek.

Köszönöm a semmit!

Tisztelettel,

Benkovics József


A bejegyzés kategóriája: Ahol élünk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük