Árvízvédelem a Dagály strandon. Figyelem! Ez nem Margitszigeti politikus és celeb story!

Az elmúlt napokban, hallgatva és nézve az egyre súlyosabb árvízi helyzetet, úgy gondoltuk, mindenképpen elmegyünk homokzsákot tölteni, oda ahol szükség van ránk. A Margitsziget, mint kiderült szóba sem jöhet. Eleve előre regisztrálni kell, mert a nélkül be sem engednek. A Katasztrófavédelem oldalán viszont azzal szembesültünk, hogy egyáltalán nincs már hely. Vagyis nincs ránk szükség. Volt viszont hely a magamutogató celebeknek, politikusoknak. Elkezdtük a neten fürkészni az infókat, hová tudnánk elmenni, valódi hasznos munkát végezni, és nem Gyurcsányt, Bajnait, Kónyát meg a fotósokat kerülgetni. Úgy tűnt autóba ülünk, és elindulunk Dunakeszire vagy Visegrádra. Esetleg Lakihegyre. Ekkor az alábbi email landolt virtuális postaládánkban:

„Kedves Önkéntesek, Segíteni Akarók!
A Dagály Fürdő van most veszélyben!
A Helyi Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint minden segítő kézre szükség van homokzsák töltés és homokzsák pakolási feladatokra.
Aki tud, ideje és ereje engedi a strand bejáratánál kérjen útbaigazítást, további eligazítást a helyszínen a katasztrófavédelemtől lehet kérni. Ha további, vagy pontosabb információink lesznek, felületeinken megosztjuk!
Homok, zsák, lapát van, dolgos kezek kellenek! Védjük meg a XIII. kerületet az árvíztől!

XIII. kerületi lokálpatrióták”

Akkor hát indultunk a Dagályra.

A strand főbejáratához érve nem találkoztunk csak ki és bejövő fürdőzőkkel, és egyelőre nem tolongtak az önkéntes segíteni akarók. Egy fiatalember álldogált csak a beengedő kapu mellett, látszólag tanácstalanul. Mint kiderült ő is dolgozni jött. Nosza, megközelítettük a beléptető kapunál éppen szolgálatot teljesítő emberkét, és amikor kimondtuk a varázsszavakat, miszerint, árvízvédelem, önkéntes, és lapátolás, tárt karokkal fogadtak és megkaptuk az útbaigazítást merre menjünk a strand területén. Beérkezve a megadott helyre, a strand egyik vezetője, aki a munkálatokat is irányította, fogadott minket. Kaptunk egy roppant tömör és egyszerű eligazítást: „ ott a rengeteg homok, lapát, zsák, lehet tölteni”.

Annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy még meg sem fogtunk egy lapátot sem, de már legalább öt, ottani dolgozó megköszönte, hogy eljöttünk segíteni.

2013-06-06 13.59.58

 

 

Két óriási homokkupacot láttunk, egymástól körülbelül 100-150 méteres távolságban. Az egyiknél Hit gyülekezetesek dolgoztak. A másiknál a Budapest Gyógyfürdői munkatársai és kb. öt önkéntes. Mint később kiderült, a gyógyfürdősöket úgy vezényelték ide a város többi fürdőjéből.

Töltöttük a zsákokat, közben kocsira pakoltuk, ami elvitte az épülő gát távolabb eső végéhez. Nyomtuk a melót már vagy két órája, amikor elkezdett zuhogni az eső. Szóltak hagyjuk abba egy kicsit a munkát, vár az ebéd a strandbüfébe. Babgulyást kaptunk.

Ebéd után, a többi strandról és fürdőből odavezényelt munkás eltűnt. Csakúgy, mint a teherautók is. Kiderült lejárt a műszakjuk, így hazamentek. Ettől kezdve a zsákokat csatárláncba állva juttattuk fel a gátra. Egyszer csak azt vettük észre, egyre többen vagyunk. Elkezdetek szállingózni az önkéntesek. Ahogy telt az idő, egyre többen jöttek. A legtöbbeknek a munkaidejük letelte után, első útjuk ide vezetett.

2013-06-06 14.00.01

 

És nem csak a XIII. kerületből. Volt, aki a Ferenc körútról, volt, aki a Várból érkezett. Jöttek Újpestről és Zuglóból is. És jött egy pár kissrác az edzőjükkel az Angyalföldi Sportiskolából, hogy edzés helyett homokzsákokat pakoljanak. Lássuk be, ez is kiváló erőnléti edzés. Jöttek fiatal lányok, akik szegények alig bírták el a zsákokat, de nem lehetett őket rábírni arra, hogy pihenjenek egy kicsit. Estére az önkéntesek létszáma, a hit gyülekezetesekkel együtt felduzzadt úgy 100-120 főre. Nyolc óra után megjelent Vastag Csaba és testvére Vastag Tamás is. Minden feltűnés és felhajtás nélkül beálltak lapátolni, zsákot tölteni.

Mi, akik egész nap dolgoztunk, este kilenc után leléptünk. Lássuk be, elfáradtunk, és holnap is van nap. Holnap is legalább annyi zsákot kell megpakolni, megmozgatni, mint ma. Ha nem többet. Mert az ideiglenes gát elég hosszú, és még nagyon sok munka van hátra, hogy meg tudjuk védeni a dagályt. Kifelé menet, még találkoztunk frissen ékezőkkel. Úgy tűnt, ahányan este hazaindultak, legalább annyi friss munkaerő érkezett is.

A mai nap nagyon jó kis csapat verődött össze. A legtöbbünk holnap is megy. Le a kalappal mindenki előtt! Ami talán nagyon jó volt, hogy nem volt a helyszínen egy katasztrófa védelmis főokoskodó sem.

Ami nem jó: A Margitszigeten kívül van más hely is Budapesten amit meg kellene védeni az árvíztől. A szigetre menjenek parádézni a politikusok és a celebek, ott tolakodjanak a riporterek. De aki tényleg tenni és dolgozni akar, az jöjjön nyugodtan a Dagály strandra!

Mert azt is meg kell védeni.


A bejegyzés kategóriája: Ahol élünk
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük