Az OMSZ nem válaszol. Továbbra sem tudjuk, kik kártyáznak a VIP bankkártyákkal, és mi szükség van a milliós tanácsadói szerződésekre.

Bár, mint azt Győrfi Pál megírta nekünk, az Országos Mentőszolgálat, takarékosságot megcélzó intézkedési terve belső használatra készült, ettől függetlenül az mégis nyilvánosságra került. Ezzel kapcsolatban kérdeztük az OMSZ szóvivőjét, de kérdéseinkre csak egy kétmondatos válasz érkezett.

 

Az intézkedési tervben felsorolt pontok közül, nem egy, sokaknál megdöbbenést keltett. Ilyen például a koraszülött mentési kapacitás csökkentése, és a VIP bankkártyák, személygépkocsik, mobiltelefonok magáncélú használata.

 

Mivel az Országos Mentőszolgálat közpénzből, közfeladatot ellátó szervezet, bárki fordulhat hozzájuk adatigényléssel,  az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény kötelezi is őket a válaszadásra.  A válasznak vagy tartalmaznia kell a kért információt, vagy indokolni kell, hogy a kért információ miért nem adható ki.

Ez a VIP bankkártya dolog erősen foglalkoztat minket, és úgy gondoljuk nem csak minket, adatigénylést küldtünk, melyben rákérdeztünk a részletekre. Az OMSZ még arra sem vette a fáradságot, hogy valamilyen indokot kitalálva kérdésünk megválaszolását elutasítsa. Inkább azt az utat választották, hogy egyáltalán nem válaszolnak. A törvényben leírt 15 napos határidő már eltelt, felszólítás elküldve, válasz továbbra sincs. A néma csend és hallgatás után, csak arra tudunk gondolni, valakik tényleg kártyáznak az úgynevezett VIP bankkártyákkal.

Ezeken felül, éreztünk némi ellentmondást a nemrég nagy csinnadrattával beharangozott 11 milliárdos fejlesztés, és a papírfelhasználás szigorítása között. Végigböngésztük az Az OMSZ oldalára kikerült a 2012-es évre vonatkozó nettó 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó szerződések listáját. Ezen lista alapján újabb adatigényléseket küldtünk. Szerettük volna megtudni, hogy mi szüksége van az OMSZ-nak üzletviteli tanácsadásra 9 562 500 forintért?

Miről szól vajon a 25 287 500 forintos tanácsadói szerződés? 

Érdekel bennünket, hogy pontosan milyen céggel és mikor kötöttek 5 000 000 forintos szerződést, mert a listában szereplő cég, legalább is elnevezése szerint már réges-régen felszámolás alatt van?

Természetesen válasz vagy elutasítás egyik kérdésre sem érkezett a törvényes határidőn belül.

Évek óta folyosói pletyka, és csak az igazán bennfentesek tudják, hogy kinek vagy kiknek a cége szakít nagy pénzt a Forma 1 mozgóőrségével. Erre is rákérdeztünk, válasz természetesen erre sem érkezett.

A kérdések között azért feldobtunk egy magas labdát is, amit természetesen az OMSZ rögtön leütött. Csak épp azt nem vették észre, hogy három szerződésre kérdeztünk rá, így válaszuk hiányosra sikeredett.

„Adatigénylésére válaszul mellékelem az alábbi linket, ahol a szerződéseket megtalálhatja.
https://www.mentok.hu/index.php?id=tamop&…

Üdvözlettel,

Győrfi Pál
kommunikációs és pr igazgató
Országos Mentőszolgálat”

A közzétett lista szerint az EDU PED Zrt.-vel három szerződést kötött az OMSZ. A linken viszont a két TÁMOP-os szerződés található, amit ugye kötelező nyilvánosan szerepeltetni.  A harmadik 24 083 400 forintos, mentőápoló, betegkísérő képzésről szóló szerződésről sehol semmi.

Ha már ennyire lazán veszik a közadat igényléseket,és azok teljesítését, megkértük küldjék el részünkre  az
Országos Mentőszolgálat közadat igénylések teljesítésének rendjét rögzítő szabályzatát. Mert egy közpénzből, közfeladatot ellátó szervezetnél ilyennek bizony lenni kell.

Válasz még nem érkezett.

A máskor gyors, brillírozó OMSZ kommunikáció most akadozni látszik. Nagy a csend……

 

 


A bejegyzés kategóriája: OMSZ
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük