Bakondi György: „A kritikus helyszíneknél világos fejű, intézkedni képes, erős kezű, cselekvő vezetőkre van szükség.”

Megjelent a Magyar Hírlap online oldalán egy interjú kedvenc tűzoltó altábornagyunkkal, Dr. Bakondi Györggyel. Ebből szemezgettünk, a teljesség igénye nélkül.

Arra a kérdésre, hogy került-e már veszélybe, Bakondi így válaszolt:

 ”Akadt rá példa, 2000-ben Szolnok fölött, amikor a lábunk alatt úgy mozgott a gát, mint a tálban lévő kocsonya, ám nem hiszem, hogy nekem kellene effélékkel példálóznom. A mi szakmánkban, ha az ember a munkáját végzi, olykor óhatatlanul veszélybe sodródik. Mondhatni, vele jár, de erről ennyi elég. „

Vajon mire gondol a tisztelt tűzoltó altábornagy úr, amikor azt mondja „A mi szakmánkban, ha az ember a munkáját végzi, olykor óhatatlanul veszélybe sodródik.”? Altábornagy úrnak konkrétan két szakmája van. Egyrészt katonai főiskolát végzett, másrészt jogi egyetemet. Ilyen veszélyes lenne a jogi pálya? Mert amikor a lába alatt mozgott a gát, 2000-ben, akkor az ott létét nem a szakmájának, hanem a politikai megbízhatóságának köszönhette.

bakondi

 

Majd jön egy felsorolás a júniusi dunai árvíz neki legemlékezetesebb eseményeiről. Itt legalább megemlíti a tűzoltókat is. Mert szerinte illik megemlíteni.

„Mindenképpen illik megemlíteni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a minap tüntetett ki tizenhét tűzoltót, akik külön-külön személyes hőstettet hajtottak végre. Egyikük például egy szál magában építette ki egy megcsúszott töltés megtámasztását. Mire a segítség odaért, ő már nagyrészt befejezte a munkát. Másikuk Győrújfalunál mellig beleszakadt a sárba, s bár alig bírt kimászni, a helyszínen maradt, és tovább hordta a zsákokat.”

Ezek után felsorolja és megdicséri a háttérben dolgozókat. Külön a közmédiát.

„De ide sorolom a közmédia árvízi híradását is, amelynek révén egy ország tanulta meg, mit is takar az ellennyomó medence, a bordás megtámasztás, a talpszivárgás, a fakadó víz kifejezés.”

Igen…..

És, hogy mi a legnagyobb tanulság Bakondi szerint?

„A kritikus helyszíneknél világos fejű, intézkedni képes, erős kezű, cselekvő vezetőkre van szükség.”……” efféle kiélezett helyzetekben mindent becsületesen, egyenesen meg kell mondani az embereknek, mert a hallgatás, a mellébeszélés és a maszatolás borítékolhatóan rosszra vezet.”

Erre nem kellett várni júniusig, hisz az egész ország megtapasztalhatta az intézkedni képes, cselekvő vezetést a márciusi hóviharban. Nem volt hallgatás, maszatolás és mellébeszélés. Világos, és érthető volt az az SMS üzenet, amit küldtek.

Az egész interjúban a legszebb rész az, amikor a kérdező feladja a magas labdát Bakondinak, amit ő le is csap, hisz kedvenc témájáról beszélhet ismét.

„Hogy vizsgázott a frissen átalakított katasztrófavédelmi rendszer?”

„Minden átszabás előtt azt kell megvizsgálni, hogy milyen valós társadalmi igényt kell kielégítenie az adott szervezetnek – esetünkben a katasztrófavédelemnek. Három éve, amikor ismét ide kerültem, leginkább a biztonság iránti igény fogalmazódott meg. Nem lehet úgy élet- és vagyonbiztonságról beszélni, ha a veszélyes üzemek és szállítmányok visszatérő problémát jelentenek, ha a kritikus infrastruktúrák nincsenek megfelelő felügyelet alatt.”……..” Azt a munkát, amely lehetővé tette júniusban a sikeres dunai védekezést, 2010 őszén alapoztuk meg. A fejlődési ív világosan vezet Ajkától a minap megoltalmazott emberi életekig, milliárdos értékekig.”

A főigazgató most finoman fogalmazott, és még a tűzoltókat sem nevezte „nem létező képződményeknek”.

Ajánlott olvasmányunk a témában: https://ezekmennek.hu/archive/a-tuzoltok-eddig-nem-letezo-kepzodmenyek-voltak-mondta-bakondi-gyorgy/

De most már nyugodtak lehetünk, hiszen minden kritikus infrastruktúra megfelelő felügyelet alá került. Hogy ehhez kellett egy óriási vízfejjel ellátott szervezet, ahol a tábornokok és főtisztek számának aránya a beavatkozó állomány számához képest elképesztően magas. Hogy a bedarált és szebb napokat látott tűzoltóság katasztrofális állapotban van. Mind ez nem számít.

A lényeg, hogy a tábornok úr jól érezze magát, és mint politikailag maximálisan megbízható és lojális ember, jövőre is ott parádézhasson a homokzsákokon.

 


A bejegyzés kategóriája: OKF
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to Bakondi György: „A kritikus helyszíneknél világos fejű, intézkedni képes, erős kezű, cselekvő vezetőkre van szükség.”

 1. csigaferi szerint:

  Önök kérdezték BM OKF-től:

  „Adatot kértünk arra vonatkozóan, hogy 2012.01.01 és 2012.11.01. közötti
  időszakban, hány fő a kivonuló, beavatkozó állományba tartozó
  tűzoltót bocsájtottak el. Ez az elbocsájtás hány főt érintett
  Budapesten. Ebből hány fő szolgált Csepelen? Az adott időszakban
  hány darab tűzoltó gépjárműfecskendőt szüntettek meg, illetve
  párhuzamosítottak Budapesten. A Budapesten szolgáló magasból
  mentésre alkalmas emelőkosaras gépjárművek számát. Illetve az adott
  időszakban ezekből a gépjárművekből hány darab, és mennyi ideig
  állt műszaki hiba miatt.A választ, már ha lesz, kíváncsian és türelmetlenül várjuk.”

  Én kérdezem, kaptak végül is válasz, ha igen, az hol olvasható?

  Kérdezem annak tükrében, hogy dr. Harangozó Tamás(MSZP) országgyűlési képviselő
  2012. március 07-én nyújtott be interpellációt (I/6259 ) a belügyminiszterhez
  „Megéri kockáztatni budapesti lakosok életét és vagyonát?” címmel.
  Forrás:
  https://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=6259

  Mai napig nem kapott választ!

  Budapest. 2013. november 28

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük