Bokros Lajost Budapest élére?

Bokros Lajos,  most épp főpolgármester jelöltként indul Budapesten, igen színes egyéniség. Akinek eddigi életútja mind szakmai, mind politikai értelembe véve nem kevésbé színes, sőt, mondhatni változatos.

bokros

Azok, akik eddig teljes mellszélességgel Falus Ferencet támogatták, most vezényszóra, megrészegült örömmel az arcukon azt kiabálják: „Bokros Lajost főpolgármesternek! Csak ő mentheti meg Budapestet! Csak ő tudja leváltani Tarlóst!”….

Azért annak van némi pikantériája, hogy egy önmagát baloldalinak, demokratának valló tömb besorol egy, saját bevallása szerint jobbközép konzervatív politikus mögé, akinek a nevéhez olyan gazdasági kiigazítási csomag köthető, ami nem volt sem baloldali, sem demokratikus. Az meg minimum megmosolyogtató (bár személy szerint inkább sírva fakadnék az emberi butaság láttán) hogy éppen a Bokros csomagra hivatkozva istenítik, mert szerintük az tette rendbe a magyar gazdaság megbomlott külső és belső egyensúlyát.  Igen. Az is, meg a turbó fokozatba kapcsolt privatizáció.

Amikor bejelentették a Bokros-csomagot, én nem emlékszem olyan sok boldog arcra. Sokkal inkább emlékszem a tüntetésekre: 1995   március 22. – Budapesten több mint tízezer diák tiltakozik a tandíj bevezetése ellen. A Pénzügyminisztérium előtt a tüntetők kifütyülik a tárca vezetőjét. 

1995. március 30. – A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szervezésében pedagógusok tüntetnek a PM előtt a Bokros-csomag ellen. 

1995. május 1. – A Pedagógusok Szakszervezete a Belügyi Dolgozók Szakszervezetével 15 ezer fős nagygyűlést tart a Roosevelt téren. Az oktatás biztonságos finanszírozását, valamint azt követelik, hogy ne bocsássanak el közalkalmazottakat a fegyveres testületektől. 

1995. szeptember 5. – Több mint 2500 hivatásos tűzoltó tiltakozik Budapesten. 

1995. szeptember 25. – A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének szervezésében valamennyi egyetemen és főiskolán tiltakozások a tandíj bevezetése ellen. A tüntetéssorozat csak október 5-én ér véget.

1995. november 11. – Több tízezer egészségügyi dolgozó követel a Kossuth-téren 35 százalékos béremelést és a dologi költségvetés tízszázalékos emelését. 

1995. november 15. – Több tízezer pedagógus és közművelődési dolgozó tüntet a Kossuth téren. A követelések között szerepel a 25 százalékos béremelés, valamint az oktatási és művelődési intézmények működésének biztosítása. 

1996. október 1. – A tandíj eltörlését és a támogatások növelését követeli a Kossuth téren a Magyar Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Szövetsége.

Persze, ahogy múlnak az éve, az emlékek úgy szépülnek. Ha ma megállítanék tíz embert az utcán, akkor jó esetben talán egy tudná elmondani, mit tartalmazott a Bokros-csomag. Az a rettenetesen nagy „szakértelemmel” elkészített, szociálisan érzéketlen, megkésett és felületes csomag (pekidzs-junó-pekidzs) aminek egy jó részét az Alkotmánybíróság megsemmisített. Egész pontosan a mintegy 170 milliárdos csomagból összesen 40 milliárdot érő részeket dobtak ki, alkotmányossági és törvényességi okok miatt. De még így is a csomag, az életszínvonal jelentős zuhanásával járt.

Emlékeztetőül néhány fő elem, a teljesség igénye nélkül:

  • A forint 9%-os egyszeri leértékelése, illetve a forintcsúszó leértékelésének bevezetése (kezdetben havi 1,9%-os mértékben). Főképp a leértékelés és a vámpótlék bevezetése következtében felpörgött az infláció, jelentősen csökkentve a bérek reálértékét.
  • A nominálbérek emelkedésének korlátozása az állami szférában. Ez kihatással volt a magánszféra bérerire is.
  • A fogászati ellátás ingyenességének megszüntetése.
  • A felsőoktatás ingyenességének megszüntetése. A felsőoktatásban munkaerő-leépítési normákat határoztak meg.
  • A gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének szűkítése.
  • A nyugdíjkorhatár felemelése.
  • A gyógyszerek állami támogatásának csökkentése.
  • A családi pótlék és a táppénz szűkítése.

Ez mindent elmond Bokros Lajos szociális érzéketlenségéről. Hozzá képest Lázár János egy Teréz anya. Ezeket a Bokrosi intézkedéseket ünneplik most utólag kitörő lelkesedéssel a baloldali demokraták. Ha valamilyen csoda folytán Bokros megnyerné a választást, milyen világ várna a fővárosi lakosokra? Mennyi megszorítást és privatiációt kapnánk a nyakunkba?

Ennyit jó Lajosunk szakmai életének azon részéről, amiért most dicsőítik és imádják.

Most nézzük meg, milyen kvalitású ember a politikus, a folytonosan pávatáncot járó Bokros Lajos.

Hol tagadja, hol pedig büszkén vállalja egykori MSZP tagságát. Ezt aszerint változtatja, változtatta, hogy éppen hová, melyik párt felé tart vagy tartott.

Pénzügyminiszterré való kinevezésekor a Budapest Banktól való távozása miatt 16 millió forint „végkielégítést” kapott, illetve  a bankkonszolidációból kimaradt Budapest Banknak titokban 12 milliárd forintos tőkejuttatást nyújtott.  A bankkonszolidációt vizsgáló országgyűlési bizottság a Budapest Bank egykori elnökeként hallgatta meg, de ő korrekt válaszok helyett bemószerólta az OTP-t a Postabankot és Horn Gyulát.

Bokros most félti és óvja a jogállamot, de amikor az Alkotmánybíróság alaposan megnyírbálta a csomagját,  kikelt a bírói testület ellen. „Én úgy gondolom, hogy az Alkotmánybíróság kifejezetten negatív szerepet játszott, és antimodernizációs döntéseket hozott”.

Amikor Bokros Lajos az EP választásokon az MDF jelöltségét elvállalta, kézjegyével vállalta azt is, hogy amennyiben a párt Országos Választmánya visszahívja, visszaadja képviselői mandátumát. A párt Országos Választmánya több, mint 90 százalékos arányban Bokros visszahívása mellett döntött. Bokros pedig kijelentette, hogy ő már pedig nem adja vissza mandátumát. Nem is adta vissza, de nem is sikerült maradandót alkotnia Brüsszelben.

Teljesítménye EU képviselőként számokban kifejezve:

Jelentés:  0

Vélemény: 0

Módosító: 6

Kérdés: 2

Nyilatkozat: 1

Állásfoglalás: 5

Felszószalás: 40

Részvétel: 62,1 %

Ilyen munka után idén még a kopogtatócédulákat sem sikerült összegyűjtenie.

A Bokros Lajos Baráti Kör 2012-es közleményéből kiderül, számukra névadójuk vállalhatatlan ember:

„A Bokros Lajos Baráti Kört 2010 tavaszán azért hoztuk létre, mert hittünk abban, hogy egy kiváló jellemű és kiváló tudású szakemberre van szükség az ország élén. Olyan embernek gondoltuk Bokros Lajost, aki képes az emberek megélhetését könnyebbé, életszínvonalát pedig jobbá tenni, miközben az országot építi”…. „Mostanra Bokros Lajost vállalhatatlan személyiségnek tartjuk, ezért mint a Bokros Lajos Baráti Kör vezetői, javasoljuk a szervezet feloszlatását”.  Hozzáteszik még, hogy úgy látják, tevékenysége pusztán egy jó könyvelőéhez hasonlítható, javaslatai ugyanis kizárólag a kiadási oldal csökkentését érintik. A szervezet megalakulása óta, két éve várják egyre türelmetlenebbül, hogy végre építő ötleteket, építő koncepciót mutasson fel Bokros Lajos, de mára be kellett látniuk, hogy erre soha nem kerül sor.

Tényleg ez az ember kell a főpolgármesteri székbe? Rövid pénzügyminiszteri tevékenységét kiveséztük. Miniszterelnöknek nem kellett (pedig de nagyon szeretett volna az lenni) EU képviselőnek csapnivaló volt.

Pistának Ferinek, Gábornak, a baloldali demokratáknak jó lesz. És Budapestnek?


A bejegyzés kategóriája: Poli
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük