“..büszke vagyok a volt csapatomra és a velük elért eredményekre.” Kérdéseinkre Dr. Túri Péter válaszolt.

Dr. Túri Péter a jelenleg is működő modern magyar légimentés megálmodója, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft volt igazgatója. Az általa vezetett blogban így mutatkozik be: „Közel 20 év mentési és kórházi tapasztalatával a hátam mögött, a modern légimentési hálózat kiépítése után – most a partvonalon kívülről – lehet tükröt mutatni és kérdéseket feltenni, hogy tudjuk, mi történik, ha értünk jönnek. Pár év alatt megmutattuk a gyakorlatban, hogy lehet menteni másképp. Akkor miért ne folytathatnánk most így? Végülis mindenkit érhet baleset…”

Blogjában visszatérő téma az Országos Mentőszolgálat jelenlegi vezetésének, a vezetés által hozott döntések, és a szolgálatnál fellépő anomáliák bírálata. Nem oly régen, nyílt levélben szólította fel Dr. Mártai István főigazgatót az azonnali lemondásra. Ezen nyílt levél kapcsán az alábbi kéréseket tettük fel Túri doktornak:

Levelében az alábbiakat írja: „Az elmúlt két évben folyamatos botrányoktól volt hangos sajtó, az állomány elégedetlensége és kiszolgáltatottsága egyre fokozódott, miközben pedig mást se lehetett hallani, mint azt, hogy a Kormányzat megkülönböztetett figyelemben részesíti az OMSZ-ot.”   Nem érzi úgy, hogy ez nem csak az elmúlt két évre igaz? Dr. Bencze Béla és talán Dr. Göbl Gábor óta volt egyáltalán olyan főigazgató, aki alatt az állomány elégedett volt és egy kicsit is előrevitte a magyar mentés ügyét?

Dr.T.P.: . Valóban, hosszú évekre visszamenően lehet koncepciótlanságról, ötlettelenségről és sodródásról beszélni, de a  szervezet morális és szakmai szétesése az utóbbi években gyorsult fel. 

„Mindezen támogatások birtokában Önnek már csak egyszerűen szakértő módon kellett volna vezetnie a céget, gondos gazdaként kellett volna eljárnia az Önre bízott költségvetési szerv és az egyszemélyes tulajdonában álló gazdasági társaság működésével kapcsolatban. Sajnos egyik sem sikerült, szakmaiatlan, pazarló, érzelmi alapon meghozott megalapozatlan döntések sora kövezi az Ön eddigi útját.”  A fentiekre vonatkozóan felsorolna néhány példát?

Dr.T.P.: . Nem emelnék ki egy példát sem, ám aki követi posztjaimat a www.mentes-maskepp.blog.hu -n, az ízelítőt kaphat az irányítási anomáliáktól a kérdéseket felvető szerződéseken át az aggályos közbeszerzéseken keresztül a felelőtlen személyi döntésekig szinte mindenből.

Azt is írja: „Ön méltatlan lett az Országos Mentőszolgálat vezetésére, lemondása lehet az egyetlen kiút abból a szakmai és morális válságból, amibe Ön és menedzsmentje vezette a szervezetet. Mindannyiunk érdekében haladéktalanul tegye meg!”  Hát igen, a menedzsment. Ön szerint nem példátlan dolog, hogy egy vállalatnál, legyen az állami vagy a magánszférában lévő, az összes volt főigazgató megtalálható a menedzsmentben?

Dr.T.P.: Meglehetősen abszurd helyzet, bevallom soha nem hallottam hasonló dologról. Az a kép, ahol egy asztalnál ül három korábbi és a jelenlegi főigazgató, valamint a szóvivő, kifejezetten elgondolkodtató. Ugyanis már csak ő nem volt a cég vezetője és csak remélni tudom, hogy az azért már nem következik be… Olyan ez a menedzsment, mint a dróton ülő verebek. Tapsra felrepülnek, majd más sorrendben visszaülnek.

Bár ez már science fiction kategória, de tételezzük fel, hogy felajánlanák önnek az OMSZ főigazgatói posztját. Elvállalná? Ha igen, lenne valamilyen feltétele? Mi lenne az első öt intézkedés, amit rögtön meghozna?

Dr.T.P.: Bár tudományos-fantasztikusnak azért nem nevezném, de most ez még valóban nincs terítéken. Az izgalmas és alkotást jelentő kihívások elől sosem szaladtam el, ha ilyen-olyan beszélgetéseken felteszik ezt a kérdést, akkor a válaszom mindig ugyanaz: a légimentés átalakításának programjával is készen voltam 2001-2002 környékén, mégis csak 2005-ben jött el az idő.

 

Aki egy kicsit is ismeri, a hazai légi mentés történetét az tudja, hogy ennek a megszervezésében, kiépítésében önnek óriási szerepe volt. Véleménye szerint a légi mentés mostani állapota, azóta amióta önt partvonalra tették mit mutat? Fejlődést, stagnálást vagy netán hanyatlást?

Dr.T.P.: Sajnálatos, de mind a számok, mind a volt kollégák azt mondják, hogy egy durva visszaesés következett be a hatékonyság terén, pazarlás és öncélú lépések következtek. A feladatok 21%-kal,a repült idő 30%-kal zuhant egy év alatt a költségek elszaladásával. Az OMSZ főigazgató is elismerte, hogy rossz döntést hozott utódom kinevezésével, hiszen alig 10 hónap után megvonta tőle a bizalmat és egy újabb ügyvezetőt keresett. Csak remélni lehet, hogy az ő hozzáállásával a további hanyatlás a jelenlegi szinten megáll, esetleg egy kisebb korrekció bekövetkezik, de ismerve a tágabb környezetet, ezzel kapcsolatban komoly kétségeim vannak. Nekik is túl kell élniük a következő időszakot.

Jelenleg mennyire hiányzik az életéből az életmentés?

Dr.T.P.: Tekintettel arra, hogy 62 másodperc alatt indoklás nélkül és álnok módon lett vége mindennek, természetesen nem mondom azt, hogy nem hiányzik, hiszen az életem egy részét vették el. Egy dolog azonban örök igazság: az óra körbejár.

 

Van most közvetlen kapcsolata a mentő munkával?

Dr.T.P.: Van, de jellemzően nem itthon. Miután Magyarországon nem volt szükség a munkámra és szakértelmemre, ezért elfogadtam néhány külföldi felkérést, amik mentén lehetőségem van az egészségügyi rendszerfejlesztés, helikopteres és repülőgépes mentés/betegszállítás területén dolgozni. Az itthoni kapcsolatot pedig az a számtalan beszélgetés, felkérés, megkeresés jelenti, amik során az ország különböző pontjain beszélgetek egészségügyi és mentődolgozókkal a napi gondjaikról, vágyaikról. Sokan nem is gondolnák, hogy a “végeken” dolgozók milyen jól látják és értékelik a helyzetet, a kilógó lólábakat.

Ez szintén egy kicsit science fiction, és tudom, sokan azt mondják, nem a múltba nézünk, hanem a jövőbe, de ha visszamehetnénk öt, tíz évet, van, amit másként csinálna?

Dr.T.P.: Tekintettel arra, hogy az elmúlt másfél évet leszámítva eddigi életem legsikeresebb és legizgalmasabb 8 évén vagyok túl, azt hiszem túl sok mindenen nem változtatnék. Talán még több írásos garanciát kérnék, hogy jobban felkészüljek a hasonló sunyi és alantas támadásokra. A tükörbe minden reggel bátran bele tudok nézni, szemen köpni nem kell magam, lelkiismeret furdalásom, félelmeim nincsenek, büszke vagyok a volt csapatomra
és a velük elért eredményekre.

Meglátása szerint van rá esély, hogy az OMSZ és az OMSZ dolgozók helyzete egy fikarcnyit is stabilizálódjon, ne adj isten jobb legyen? Vagy kormányok és főigazgatók jönnek-mennek, de nem változik semmi?

Dr. T.P.: Meggyőződésem szerint van. Egyrészt az utóbbi évek vezetése olyan mértékben vágja maga alatt a fát, hogy az állomány mellett lassan a politika is kiáll mögülük. A végtelenségig nem lehet ezt folytatni, ám ne legyünk álnaívak se: ahogy az állomány többségének hangjára, úgy a politika szándékára is szükség van ahhoz, hogy a visszaélésekre fény derüljön, a felelősségre vonás és a megtisztulás megkezdődjön, valamint a magyar mentésügy újra fejlődő és a benne dolgozóknak életpályát, erkölcsi és anyagi megbecsülést jelentő pályára álljon.

Túri doktor! Köszönjük az interjút!


A bejegyzés kategóriája: Villáminterjú
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to “..büszke vagyok a volt csapatomra és a velük elért eredményekre.” Kérdéseinkre Dr. Túri Péter válaszolt.

  1. Visszajelzés: “dr. Mártai István, az OMSZ főigazgatója mintegy 62 mp alatt, indoklás nélkül kirúgott.” | Ezek Mennek Mostanában

  2. Visszajelzés: Fejcsere a mentőknél. Máté Gábor az OMSZ új főigazgatója. | Ezek Mennek Mostanában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük