DEKA Tényleg demokratikus a kerekasztal?

Apa, apa!!  Kezdődik!!!!

Elindult a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal első szakasza. Egy szösszenet a Szolidaritás oldaláról:

„A Magyar Szolidaritás Mozgalom elkötelezett az Orbán-kormány leváltása mellett. Világosan látjuk azonban, hogy ez csak akkor lehetséges, ha az ellenzéki és a civil társadalmi erők alternatívaként megteremtik a széles társadalmi, szakmai és politikai konszenzuson nyugvó, szakértői jellegű kormányzat lehetőségét, amely reális helyzetértékelésen alapuló, megvalósítható programot kínál a választóknak.”  

Illetve egy idézet a NOL  mai cikkéből: „A most kezdődő tárgyalások kapcsán Kónya elmondta: a kerekasztalhoz azok a civil szerveződések – közöttük szakszervezetek – ülhetnek, amelyek előzetesen bejelentkeztek. Egyelőre 15-20 résztvevőre számíthatnak, ami nem túl sok, de a Szolidaritás társelnöke szerint ennél jóval többen jelezték már, hogy be kívánnak kapcsolódni a munkába.”

Az előzetesen bejelentkezett civil szervezetek közül voltak olyanok, akiket megkértek tartózkodjanak a megjelenéstől, részvételtől.

„A Demokraták Hálózata egyesület elnöke, Geri Tibor ma az alábbi levelet kapta a Magyar Szolidaritás Mozgalomtól:
(Megszólítás nélkül! )
“Szervezetük jelentkezését a Társadalmi kerekasztal Tárgyalásokra megkaptuk. Sajnálattal kell közölnünk, hogy elfogadni nem tudjuk, mivel tapasztalataink szerint nem felel meg a valóságnak a jelentkezési lapon bejegyezett válaszuk, amely szerint valóban (egyetértenének) elfogadnák a felhívásban megfogalmazott alapértékeket, célokat
Ezért kérjük Önöket, hogy tartózkodjanak a megjelenéstől, részvételtől.
Üdvözlettel a Kerekasztal Tárgyalások Szervezői”

Voltak olyanok is, akik még februárban elfogadhatóak voltak, de két hónap alatt nagyot változott a világ.

„Tiszelt Máté Tamás Úr!
Egységfront Mozgalom
Köszönjük, hogy válaszával megerősítette szándékát a DEKA civil oldalán való részvételre.
Önt, illetve szervezetét regisztráltuk, és hamarosan értesítjük a tárgyalások módjáról és menetéről.
Addig is kérjük további türelmét.
Szolidaritás Mozgalom
2012.február.16.”

„A mai napon az Egységfrontnak érkezett..
Szervezetük jelentkezését a Társadalmi kerekasztal Tárgyalásokra megkaptuk. Sajnálattal kell közölnünk, hogy elfogadni nem tudjuk, mivel tapasztalataink szerint nem felel meg a valóságnak a jelentkezési lapon bejegyezett válaszuk, amely szerint valóban (egyetértenének) elfogadnák a felhívásban megfogalmazott alapértékeket, célokat
Ezért kérjük Önöket, hogy tartózkodjanak a megjelenéstől, részvételtől.
Üdvözlettel a Kerekasztal Tárgyalások Szervezői”

Vajon mi történhetett a két levél keletkezése között eltelt időben? Mi szerint rostálnak a civil társadalmi erők között?  Csak üldögél a Benczúr utcában Kónya Péter, Székely Tamás és kisorsolják, kik vehetnek részt? Vagy esetleg a Szolidaritás többi, szinte névtelen vezetője, akiket semmitmondó, néha arcpirító facebook hozzászólásaikon, Árok Kornél kizárásában való közreműködésükről, vagy az EMD-ben történt pénzügyi stiklin kívül senki nem ismer?  Esetleg közösen ücsörögnek, szintén a Benczúr utcában, csak egy kicsit arrébb a VDSZ székháztól, a Szoli kocsmában, és egy sör mellett döntenek? Kónya Péteren és Székely Tamáson kívül a többiek nem exponálták magukat eléggé az EMD ügyben?  Vagy Vámos Anna két korsó sör csapolása közben eldönti, kik lehetnek a résztvevők?  Azon kívül, hogy a Szolidaritás a DEKA szervezője, ez a maréknyi ember miért érzi magát ennyire felsőrendűnek, hogy ebben egyáltalán dönthetnek? Nem lett volna ésszerűbb, ne adj isten demokratikusabb, ha mindenki, aki jelentkezett részt vehetett volna a tárgyalásokon? Legalább az első fordulóban? Ott rögtön kiderült volna oda való-e vagy sem. A Szolidaritás szerint az a demokrácia, ha mindenki ugyan azon a véleményen van, csak más szavakkal mondja el? Ez mondjuk elég praktikus, mert nincs vita. De akkor mi tart ennyi ideig: „A programalkotó munka a Szolidaritás társelnöke szerint az év végéig biztosan eltart. Utána kerülhet sor arra, hogy a szélesebb körű társadalmi támogatottságot élvező elképzeléseiket a demokratikus ellenzéki pártok elé tárják.” ?

A Fidesz köszöni és üdvözli a Szolidaritás jelenlegi munkáját, mellyel sikeresen szétforgácsolja, és lassítja a demokratikus ellenzéket, és jó szórakozást kíván a Május 1.-i majálishoz!

Az alábbi bejegyzés Dániel Péter oldalán olvasható:

„Ma megkezdte munkáját a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal. Sok más civil szervezet mellett a Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom is részt vett az alakuló ülésen. Örömteli és megtisztelő érzés volt ott lenni ma. A Szolidaritás Mozgalom vezetőinek és aktivistáinak pedig külön köszönet a szervezésért! A DEKA létre fogja hozni azt a széleskörű, erős, ellenzéki összefogást, amely az orbáni diktatúra megdöntésének záloga. Elkezdődött…”

Szerintem ezek után, aki kimaradt, vagy kizárták inkább köszönje meg, mert így legalább elkerült egy oltári nagy leégést.


Kategória: Poli | A közvetlen link.

14 Responses to DEKA Tényleg demokratikus a kerekasztal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük