Együtt? Nem megy! De talán nem is baj.

„A helyzet drámai sebességgel sodródik afelé, hogy az MSZP és az EGYÜTT-2014 nem fognak megállapodni, ami jó Orbán Viktornak, és nagyon rossz az országnak…” –Gyurcsány Ferenc.

De ugye senki nem lepődött meg? Megkockáztatom még Gyurcsány sem. Mert kérem, tetszik, nem tetszik az ország népességének még mindig nagyobb hányada képes az önálló gondolkodásra, helyzetfelismerésre. A kisebbik hányad meg kiéli magát a különböző facebook csoportokban. Ők azok, akik még mindig kormányváltásban és az új messiás eljövetelében gondolkodnak. A messiás számukra természetesen Bajnai Gordon, mert szerintük csakis ő képes az ország vezetésére, a köré gyűlt csipet-csapattal együtt(2014). Ők azok, akiknek nedves lesz a bugyijuk bepárásodik a szemük, ha csak meghallják a Bajnai vagy Kónya neveket. Juhász még náluk is felejtős. Kedves bajnaista hívők, van egy rossz hírem: ezt bizony Gordonék elkúrták. Nem kicsit, nagyon! Bajnai lehet, hogy remek gazdasági szakember, bár ezt még igazából senki sem bizonyította, de hogy politikai érzéke nincs, annyi szent. Mert ha lenne, nem hagyta volna, hogy társai ebbe a lehetetlen helyzetbe sodorják.

Racionálisan gondolkodó embernek eszébe sem jutott volna az, hogy az MSZP majd engedi, hogy a közös lista vezetője Bajnai legyen. Itt érdemes megjegyezni, hogy ha Bajnai mellélőtt, akkor az MSZP is. Egyszerűen érthetetlen, hogy a szocik miért fogadták el feltétel nélkül az Együtt KP. mantráját, miszerint ők a második legnagyobb ellenzéki erő. Ha valamiben tévedtek Mesterházyék , ebben mindenképpen. Nem kettecskén kellett volna leülni, tárgyalni, hanem be kellett volna vonni a DK-t, a szocdemeket, a liberálisokat. Nem mellesleg, a Schmuck féle Szociáldemokrata Párt nagyságrendekkel több szavazót és aktivistát tud hozni egy házasságba, mint az összes többi formáció. Mert mögötte áll a Tisztelet Társasága. És ugye azt mindenki tudja, hogy a választások kimenetelét a nyugdíjasok elég keményen tudják befolyásolni, főleg egy elöregedett országban. Nem véletlen, hogy választások előtt, az éppen kormányon lévő párt, elsősorban mindig a nyugdíjasokat próbálja megszólítani, és maga mellé állítani. Mindezeken kívül, ha ide vesszük azt a több millió embert, akik jelenleg mélyszegénységben élnek, akiknek a Munkáspárt demagóg baromságain kívül nem ígért még senki semmit. Az MSZP őket is próbálja megszólítani azzal, hogy egyáltalán hajlandó elgondolkodni, elemezni a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) bizonyos formában bevezethető változatát.

De a szocik előtt még ott a javítási lehetőség. Neki kell állni, és rohamtempóba meg kell kezdeni a tárgyalásokat, a fent említett pártokkal. Bajnaiék meg indulhatnak külön listán, ha már ez volt minden álmuk. Csak nehogy sírás legyen a vége.

A tegnap történtek egy értékes információt mindenképpen hordoznak. Az Együtt-KP szerette volna a közvélemény kutatókra bízni, hogy eldöntsék, ki legyen a közös lista vezetője. Az MSZP válasza erre az volt, hogy ne közvélemény kutatók, hanem hús vér emberek döntsenek, úgy, mint például az USA-ban. Kvázi tartanának egy előválasztást. Mindenki eldöntheti, vajon melyik javaslatban köszön vissza a demokrácia.

Mivel egyre inkább úgy tűnik, az Orbán kormány leváltása jövőre még kivitelezhetetlen, a demokratikus pártoknak arra kell koncentrálniuk, hogy erős parlamenti ellenzékük legyen, még véletlenül se legyen 2/3-ad a Fidesznek. És erős ellenzékként lesz négy évük arra, hogy ne engedjenek mindent megszavazni a parlamentben, ezzel is ellehetetlenítve a Fideszt. És 2018-ban feltehetik a koronát. De ehhez szoros és komoly együttműködésre lesz szükség.

Bajnaiék meg nyugodtan induljanak külön listán, aztán nézelődhetnek a partvonalon kívülről. Csak Kónyát és Juhászt „sajnálom”. Miből fognak megélni?

 


A bejegyzés kategóriája: Poli
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük