“Ellenzéki” Facebook csoportok. A helyzet katasztrofális…….

Az utóbbi pár hónapban, megpróbáltuk nyomon követni, különböző ellenzéki facebook csoportok üzenő falán megjelenő híreket, eseményeket, hozzászólásokat. Azt kell mondanunk, az eredmény lesújtó.

Kezdjük a csoportok tagjaival. Az átlagéletkor valahol a negyven felett. Az iskolázottság jelen esetben nem releváns, hisz bárki azt ír be iskolai végzettségnek, amit akar. Meg hát ugye, a magasabb iskolai végzettség nem egyenesen arányos az intelligenciával.

Ami mindenképpen említésre méltó, az a kemény mag. Ugyan az, a körülbelül ötven-hatvan fő található meg, szinte mindegyik csoportban. Ők azok, akik a legaktívabbak. Na de miben nyilvánul meg az aktivitásuk? Először is vannak a megosztók. Ez így nem is pontos, hisz minden tag szokott megosztani híreket. Inkább hívjuk őket főmegosztóknak. Ők azok, akik ha kell kétpercenként posztolnak be különböző híreket, anélkül, hogy egyáltalán elolvasnák őket. Mert ha annyi hírt, cikket elolvasna, akkor nem maradna ideje posztolgatni százhúsz másodpercenként. Jellemző rájuk még, hogy csak posztolnak. Hozzászólás, főleg értelmes hozzászólás az elmarad. Ha mégis hozzáfűz valami, szerinte velőset, akkor azt általában rossz ütemben teszi.  Például a vakkomondor blog szinte minden bejegyzését komolyan veszi, és hörögve kikel az ott leírtak ellen. Általában elég egy ütős cím a vakkomondoron és rögtön lehet szidni mindenkit. Odáig, hogy elolvassa az inkriminált cikket, illetve utánanézzen, a forrásnak már nem jut el. Az már komoly megerőltetés lenne számára, hisz akkor nem tudna folyamatosan posztolni.

facebookcsoport

Aztán van olyan, aki semmihez nem szól hozzá, csak saját blogjának bejegyzésit osztogatja folyamatosan. Amivel nem is lenne semmi baj, ha nem lenne olvashatatlan. Egyrészt annyira elfogult, hogy megállná a helyét bármelyik észak-koreai médiában is, másrészt hemzseg a helyesírási hibáktól, a központozás hiányától. Szóval egy olvashatatlan szófosás az egész.

És ott vannak azok, akik csak rövid szavakkal reagálnak minden bejegyzésre: „igazad van”.. „siralmas”..”vittem”…”loptam”… stb. Na ők a második lépcső. Ők osztják tovább a főmegosztók posztjait. Természetesen nekik is a csak a cím számít, a tartalom elolvasása, megértése már gondot okoz. Mert ha nem így lenne, talán kevesebb szeméttel lenne teli a faceboook.

Ami közös ezekben a csoportokban.

Az önálló gondolatok olyan ritkák, mint a fehér holló. A kulturált, érvekkel alátámasztott vita szintén. Aki mégis megpróbálja felvenni a vita fonalát, és ha mondandójával nem értenek egyet a csoport prominensei, akkor előbb utóbb belőle bomlasztó, ne adj isten náci lesz. Igen. Lenácizzák, attól függetlenül, hogy lenne bármi fogalmuk a náci szó jelentéséről.

És akkor most kanyarodjunk vissza az iskolázottságra, illetve az intelligenciára.

A magukat roppant jó fejnek tartók az alábbi szavakkal szokták fűszerezni, az egyébként semmi érdemit nem tartalmazó gondolataikat, vagy az általuk megosztott cikkeket:

„fideSS” Ugye mindenki kitalálta, ez lenne a Fidesz. Már ebből is látszik, mennyi fogalmuk van a nácizmusról, és a SS jelentéséről.

De Orbán sem úszhatja meg, mert ő az „orsós” csutitörpe” „csuticigány” „cigány” stb.

Egyszer jó lenne látni, mi játszódik le akkor amikor a kedves, egyébként demokrata és roppant toleráns poszter beírja hogy „fidess” vagy „orsós orbán”, és nyom egy entert. Ilyenkor vajon elégedetten hátradől, összedörzsöli a két tenyerét, és azt mondja: „na jól megmondtam nekik”?

Szóval ez lenne a baloldali, demokrata intelligencia?

Nagyon kevés olyan ellenzéki csoport van ma a facebookon, amelyikben igazi kulturált vita, eszmecsere folyik. Talán nem véletlen, hogy ezeknek a csoportoknak, bár kevés van belőlük, mégis kis létszáma van. Itt megemlítenénk például a „Rebellisek” elnevezésű csoportot. Külső megfigyelőként, annyit sikerült leszűrnünk, hogy itt nem divat az alpári stílus, és gondolatébresztő értelmes hozzászólások vannak. Talán nem véletlen a csoport elnevezése sem. Ami számunkra kiderült, nem csak a regnáló hatalom szemében lehetnek rebellisek, hanem az ellenzék szemében is.

Ha most lennének a választások, és csak a facebookra hagyatkoznánk, inkább nem mennénk el szavazni.

Most lehet osztani, nácizni és „fidess”-ezni!


A bejegyzés kategóriája: Poli
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

24 Responses to “Ellenzéki” Facebook csoportok. A helyzet katasztrofális…….

  • Apa szerint:

   Érdemes lenne utána nézni az archívumban:Amikor a szocik voltak “hatalmon”akkor
   a Fideszes hozzászólások mik voltak,ill.”csoportok”értelmi nívójukat is górcső alá venni!!!

  • rescueman szerint:

   Ez mennyiben érdekes? Ha elolvasod az eddigi megjelent írásokat, láthatod, főleg olyanok vagyunk akiknek tele van a töke a mai nagy Magyar valósággal. Esetleg megsértettünk valamivel?

   • Majoros László szerint:

    Dehogy! Olyanból annyi van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni! Olyanoktól nem kérdem, hogy: kik vagytok…

    • rescueman szerint:

     Rendben. Valószínűleg már paranoiás vagyok, és támadásként fogtam fel a kérdésedet 🙂
     Bocs.

     • Zsóka szerint:

      Nem értek egyet azzal a megállapítással, hogy a baloldali emberek ilyenek, nincs intelligenciájuk. Ez egy erős csúsztatás! Ettől “különb” hozzászólásokat lehet olvasni nem ellenzéki posztoknál. Mitől különb a gyurcsótány az orsósnál?
      Egyikkel sem értek egyet, a véleményét az ember próbálja meg kulturáltan megfogalmazni.
      Vagyis, ez a cikk akkor lenne korrekt, ha azt állapítaná meg, mindegy ki melyik oldalon áll, az intelligenciájuk egyforma!!!

 1. Én szerint:

  Ez a haranggörbe, ami az átlagnál a leg szélesebb, és ők fognak szavazni is. Sok embert ismerek, és aki leírta hogy fidess, annak megvan az oka is rá, csupán néhányan használják kötöszónak. Annak az embernek is számít majd a szavazata, amelyik nem tudja kifejezni magát, mert nem mindenk újságíró, de a feszültséget muszály levezetni. Így van akinek szókincse a kötőszavakon, és hangulatjeleken kívül 10 állandó szóbol áll. De az életben is ismertem olyat akit a politika annyira felháborított, hogy az egyébként kulturált szavbairól ismert személy ilyenkor mindig ugyan azt a káromkodást használta,és közben összeszorította fogait, és remegett dühében. Talán az sem ártana kinyomozni, mi vált ki ilyeneket az emberekből, és nem rajtuk számon kérni a kultúráltságot, mikor ennek nyomait sem leljük az általuk így úgy kritizált politikai viszonyokban. A rebelliseknek szintén csak gratulálni tudok.

  • rescueman szerint:

   Ha a Rebelliseknek sikerült, vagy a Külső háznak, akkor másnak miért nem? Vagy kezdjük ott, hogy ki húzta meg először a hajamat? Ha valaki nem tudja kifejezni magát, akkor olvasson sokat, és előbb utóbb sikerülni fog. Na de egy bizonyos szintre nem kellene lemenni, vagy semmivel sem különb azoknál, akik ellen harcol. Sőt!

   • Katona Erika szerint:

    Mi sikerült a Rebelliseknek? Vicces. Ellenvéleményem volt, és érvelés helyett simán kidobtak. De azt hiba nélkül, elsőre, kapásból. :)))

  • Békési Ildikó szerint:

   “muszáJ” helyesírás!

 2. asimindasi szerint:

  Elsőként azt lássuk meg, osszuk meg, ami előrevisz, ami mindenkiért történik:

  https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem

 3. Niko szerint:

  Valami hasonlót írtam le nemrégiben, teljesen egyetértek a cikk írójával!
  “Büszke vagyok! Büszke a színes magyar nyelvre, a szép hazánkra, de nem vagyok büszke a magyar emberekre! Némelyik cikk alatt botrányos stílusban vitriolt fröcsögnek egymásra az emberek! Hé! Senkinek nem tűnik fel hogy a kormány szekerét toljátok? Ha ellenzéki vagy ne vedd fel a kesztyűt, ha kormánypárti ne bántsd a nemzeted polgárait! Az összes politikai pártnak, ismétlem az EGÉSZ politikai “elitnek” az uszítás, a széthúzás erősítése a célja! Ebben élen jár hőn szeretett Viktorunk! Soha ennyi elkeseredett és megtévesztett ember nem élt e kis hazában! Magyarok esnek magyarok torkának! Viktor ezt akartad? VÁDOLLAK ORBÁN VIKTOR:
  – Vádollak az idegen hatalmak kiszolgálásával.
  – Vádollak az ország kiárusításával, a termőföldek idegen kézre juttatásával.
  – Vádollak az emberi és állampolgári jogok megcsorbításával.
  – Vádollak uszítással, hazugsággal, csalással, megfélemlítéssel.
  – Vádollak a nemzeti vagyon hűtlen kezelésével, és nem utolsó sorban a magyar emberek szellemi és fizikai megnyomorításával!

  Bűnös vagy Orbán Viktor! Nem kicsit ….. nagyon!”

  • Sracz szerint:

   Neked éppúgy igazad van, mint a fenti cikknek… Szerintem is azon kellene munkálkodnunk, hogy lec@rva a trollok ármánykodásait, a politikai elit(?) megosztási kísérleteit megtanuljunk EGYÜTT MENNI ELŐRE mi barna – fehér – fekete – sárga – zsidó – mohamedán – keresztény – budhista – ateista – nő – férfi – meleg -hetero és a franc tudja még ki mindenki, akit valakik utálnak, de mégis mindannyian Magyarországon élő MAGYAR állampolgárok.

 4. Fülöp József szerint:

  Nagyon értelmes gondolatokat ébresztő cikk alján található egy hozzászólás “vádolom”. Lehet szavakat találni az ilyen bejegyzőre, de akkor amikor ténylegesen eladták az országot kiszolgáltatták arra vajh mit gondol, ír hát itt van az a töréspont ami miatt katasztrofális minden az országban:-))))
  Ha adósságot visszafizetjük vagy hitelt felveszünk percentekért mint f..ete tette 80-as években F.J.

 5. Fülöp Csaba szerint:

  Ajh…. de érzékeny lelke van a cikk írójának..
  Szíves figyelmébe ajánlom a JOBBOLDALT, de főkép .. ( ezt most direkt írom ám így ..) a fideSS-t istenítő internetes oldalakat.. Ott is finoman cizellált lelkű magasan kvalifikált, egyetemi és főiskolai diplomával – többel is – rendelkező, ám sajnos ANONIM, vagy ÁLNÉVVEL, FANTOM, vagy semmitmondó ikonképpel magukat azonosító senkik osztják UGYANABBAN a hangnemben az észt…
  Szívesen megosztanám a magát Gizella Lukácsné Somogyi álnévvel regisztrált facebook használó kedves szavait… a “kommunista g-ci ” a legkedvesebb és legenyhébb szófordulat amit használt… Egyszóval kedveském… ha a szálkát látjuk a másik oldal szemében.. meg kellene keresni azt a bizonyos GERENDÁT is… mert lehet, hogy ÉPP kitakarja a valóságot!

 6. Niko szerint:

  Kedves Fülöp József! Önnek teljesen igaza van! Ha ismerné az előzményeket is, akkor azt is tudná, hogy a másik oldalról mi a véleményem! Bár a sorok között olvasva az is kiderül némileg…..A vád, nem csak ezt a kormányt érinti!

  • Vándor Andrea szerint:

   Szó, ami szó: több vonatkozásban is találva érzem magam!!! Nem túl kellemes érzés, de bizonyára hasznunkra válik, ha elgondolkodunk a jogos kritikán… Vannak persze, amelyekkel szívesen vitába szállnék, hiszen pl. nem vmi önelégült káröröm késztet senkit az erős jelzők használatára – az többnyire sokkal inkább a tehetetlen düh kifejezése ill. azon folyamatokra a figyelem ráirányítása, melyek ugyanígy lezajlottak már egyszer a történelem során! S akkor is azért történhetett meg, mert az ellenzéki gondolkodásúak kulturáltan (megítélésem szerint túl óvatosan és ezért erőtlenül) próbáltak megküzdeni (?!) a sátánfattyakkal! Lám, mégsem tanultunk belőle – és meg is van az eredménye!!! Ezen túl nekem meggyőződésem, hogy a legkevesebb, amit viszonzásul a hatalom bitorlói kiérdemeltek tőlünk!!! Most pedig igyekszem mielőbb befejezni a kommentemet, nehogy újra az intenzív szóf.sás bűnébe essek! Már csak azt nem tudom eldönteni, az e a nagyobb vétkem, ha pl. “kissé elfogultnak” minősíthető jegyzeteimben megkísérelem indokolni is a sziporkáim (szerintem) helytállóságát, vagy az, ha igen visszafogottan pár szóban intézem csak el a figyelmem felkeltő postot, jelezve, hogy milyen irányban gondolkodom arról?! Érdemi vitára pedig továbbra se túlzottan számítsatok! Sokaktól már az is igen bátor tett, ha egyáltalán bemerészkedik egyik-másik “ellenzéki” oldalra a mai viszonyok között!!! S ha vannak is gondolataik vmely témáról, azt rendszerint priviben küldik meg. Tehát a némaságuk csak látszólagos, ami korántsem jelenti, hogy ne volna nagyon is határozott véleményük az ország dolgairól, s főként a saját helyzetükről!!!

 7. Mercz Gyula szerint:

  “Ellenzéki”? Ugyan már. Egy ország van ellenzékben, mert normális életet szeretnének. Hogy ezzel az elit nem tud mit kezdeni, az az ő baja. Hogy ezzel az EU nem tud mit kezdeni, az az ő baja. Hogy a világ ezzel nem tud mit kezdeni, az az ő baja. Legyen mosolygós és szép napotok! 🙂

 8. Calumet szerint:

  A cikk megállapításaival – ami a stílust, helyesírást, tartalmat, helyénvalóságot és viselkedési mintákat érinti – alapvetően egyetértek, bár nem mondhatom, hogy százával habzsolom a csoportokat.

  – a stílus elkeserítően bántó, primitív, és ez minden oldalon jelen van. Ezzel szemben csak azt tudom tenni, hogy az ilyen stílusú posztra nem reagálok, vagy extrém esetben jelzem a nemtetszésemet.
  Amennyiben csak egy-egy hozzászólásra jellemző, azt a leghatékonyabb ignorációval lehet szankcionálni

  – ami a helyesírást illeti (s itt tekintsünk el a gépelési hibáktól, a sietség okozta elírástól, a mobil eszközök korlátaitól ), nos az katasztrófális. Még az alapvető igekötők használatával sincs tisztában a nagyérdemű ..

  – a hozzászólások tartalmi részéről lehetne terjengősen is írni, de csak annyit:
  . lehet valaki indulatos, akár trágár is, de az legyen összeszedett, rövid, velős
  . lehet valaki tudálékos, aki megmondja a tutit, de az a tutit mondja, s ne a rizsát, amit innen-onnan összesöprögetett ..
  . csak ne legyen semmitmondó és még bugyuta is !!!

 9. koroknai szerint:

  De most miért, Orbán eredetileg nem Orsós? A zalaegerszegi katonasága alatt még ezen a néven volt feljegyezve. Mellesleg elég ránézni a régi képeire és egyből látszik, hogy az ereiben kisebbségi vér folyik, amit egyébként le is tagad. Hiteles az a miniszterelnök, aki még a származását sem ismeri be. Ez a mi drága országunk: Magyarországnak cigány vezetőt!

 10. szàzlàbu micsoda szerint:

  nem rossz. fojtassàtok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük