Emberségből elégtelen

Az alábbi rövid kis történet jól példázza a mai magyar valóságot. Az eset tegnap késő este történt egy hozzátartozómmal.

„ Baráti társasággal ültünk egy presszóban. Sima szokványos baráti sörözés, pálinkázás. Nem is történt semmi egészen addig, amíg ki nem mentünk az utcára cigarettázni. Beszélgetés közben elment mellettünk egy jól áthatóan hajléktalan idős bácsi, kezében egy üres ásványvizes palackkal, és bement a presszóba. A szemem sarkából láttam, hogy odament a pulthoz, majd a pultos tiltakozó fejrázása kíséretében már jött is kifelé. Megkérdeztem tőle, segíthetek-e valamiben? Elmondta, hogy csak az üres palackot szerette volna csapvízzel megtöltetni, mert nagyon szomjas, de a személyzet ezt megtagadta. Nincs ingyen csapvíz. Nem pénzt kért, nem alkoholt, csak egy kis vizet! Kivettem a kezéből az üveget, majd bementem a presszóba és célba vettem a mosdót. Végig éreztem a hátamban a pult mögül érkező gyilkos pillantásokat. Kivittem a kisöregnek a vízzel megtöltött üveget, amit ő hálás pillantással megköszönt, nagyot húzott belőle, és már ment is tovább. Amíg vízért voltam a többiek, bár a bácsi nem kérte, adtak neki pénzt, hogy a víz mellé vegyen valami ennivalót is.

 Visszatérve a presszóba elmeséltük a társaság többi tagjának a történteket. Mindenki felháborodott és nem maradtak el a hangos megjegyzések sem. A személyzet tagjai, bár szólni nem mertek, de viselkedésükkel, arc mimikájukkal érzékeltették velünk, hogy a történtek után nem vagyunk már kedves, szívesen látott vendégek. Így forintra pontosan kiszámolva a számlát, távoztunk. Még most is, ha visszagondolok a történtekre, elfog a düh és a felháborodás.”

A hely, ahol sajnálják a csapvizet: Megálló Söröző Budapest XIII. kerület Váci út 34.

Ha valaki arra jár, vigyen nekik egy üveg csapvizet, nehogy hiányuk legyen…….

(kép innen)


A bejegyzés kategóriája: Ahol élünk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

40 Responses to Emberségből elégtelen

 1. Bene Györgyné szerint:

  Én már nem csodálkozom semmin….ha az embert a saját családja is képes hátba szúrni, akkor mit várunk idegen emberektől?
  Az emberek többsége CSAK saját magát nézi!
  Ettől függetlenül nagyon sajnálom a bácsit, én ha ott lettem volna, még vettem is volna neki, nem egy szutyok presszóból kuncsorogtam volna. Szánalmas….

 2. Vidi Erika szerint:

  Nekem egyszer a Mc-ben nem akartak adni egy pohár vizet h. feloldjam benne a pezsgőtablettás gyógyszerem. Úgye Colában az nem tudnám azért kértem… a wc-be meg csak blokkal, v. díj ellenében lehet bejutni…
  Pad helyzet mert ha mindenki szórakozóhelyekre járna vízért meg wc-re akkor nem szórakozóhely lenne hanem nyilvános wc.
  De gondolom csak nem állnak elő sokan ezzel a kéréssel, ezért lehetne kivételt tenni ilyen esetekben. A hajléktalanság rossz, bűnös dolog egyesek szemében, de sose feledjük el, rövid ám az út odáig. Főleg manapság.

  • evetke szerint:

   Kedves Erika!
   Én nemrég egy olyan szórakozó helyen voltam, ahol a wc-ben csak forró víz volt. Vajon miért?!

 3. Vigh Attila szerint:

  Nem szeretném a kedélyeket borzolni de nem városszerte hanem országszerte igaz az,hogy az Önkormányzatnak kellene fizetni a vízért ami folyna az ivó kutakból
  talán a vének mint én is emlékeznek arra a rohadt Kádárkorszakra de még a Rákosi érában is volt ivóvízkút majd minden sarkon.Ma már a piacgazdaságban nem “fussa” rá.(bocsi nem tudom a fussát 1-vagy kétes ,mint a szüzesség. )

  • evetke szerint:

   Kedves Attila!
   Egyet értek Önnel, én Budafokon lakos és ez a kedves Fideszes polgármester, akit most parlamenti képviselőnek ajánlanak, az összes utcai nyomós kutat felszámolta ;-(

 4. János György szerint:

  csak annyit a kedves magyar bankok és népszerető DRÁGA kormányunk jóvoltából nyugatra dolgozniűzőtt családapa vagyok itt Németországba egy kicsi város nem kinézett lakója vagyok de még itt is ahol tombol a piacgazdaság még itt is van egy nyilvános WC ami ingyenes és kora reggeltől késő estig látogatható ami a város központjába van és ez a hely a város több részén is táblákon fel van tüntetve és minden járművel (autó,motor,kerékpár)megközelíthető és ami még szebb a közelbe parkolásért se kell fizetni sőt sehol a városba ezért ez a történet nem csak a vendéglátók de a magyar önkormányzati rendszer negatív rossz példája is sajnos

 5. irén dobos-petróczy szerint:

  Végre egy olyan cikk, ahol nem csak elmesélik a meglehetősen gyalázatos esetet, hanem pontosan névvel és címmel is megjelölték, hogy melyik “vendéglátó” helyen történt! Hiszen az ilyen sajnálatos esetek manapság mindennapossá váltak, és a teljes nyilvánosság az egyetlen esély arra, hogy megváltoztassák ezt a mentalitást, ha ellehetetlenítik az ilyen üzleteket és a benne dolgozó személyeket is. Aki ilyen hozzáállású, semmiképpen ne dolgozhasson a vendéglátásban, ne legyen emberekkel kapcsolatban, hiszen alkalmatlan rá. Mi lett volna, ha az idős ember nem “csak” szomjas, hanem rosszul van???

 6. Zsolt szerint:

  Pedig itt forgatják a híres Budapest Éjjel-Nappal című nagy sikerű sorozatot is.

  • Kékvirág szerint:

   Hát akkor nem csodálkozom

  • Erzsébet szerint:

   Én is kereskedelemben dolgozom de ha valaki kérne nem tudnám azt mondani hogy nem sajnos nagyon eldurvult ez a világ és sok ember nem azért hajléktalan mert az akart lenni ez a kormány hibája nagyon sok olyan épület van amit az ilyen emberek részére oda lehetne adni és még talán akkor munkát is tudna vállalni.Na de persze van olyan is aki nem is akar vissza illeszkedni. Na de attól sem sajnálnák egy palack vizet soha ne tudja meg az a pultos hogy milyen megaláztatásnak tette ki azt az embert.Ő soha ne kerüljön olyan hejzetbe.

  • evetke szerint:

   Kedves Zsolt! Inkább OCSMÁNYNAK mondanám, igaz csak bele, bele néztem, de igazából nem hittem a szememnek. Azt a trágyát, nincs rá más jelző.

 7. Gömb szerint:

  Az gondolom senkit nem érdekel igaz e ez? Vagy szomszédos kocsma tulaja írta e?

 8. Ágnes szerint:

  Vadnai Ágnes Azért a másik oldalt is hozzá kell tenni. Aki még nem dolgozott kereskedelemben ahol sok a csöves nem tudja. Ha egyszer adsz visszajön és mondja a többieknek is. Ugyanez a maradék étellel. Szívesen odaadná az ember, de akkor odajár. Sajnos akkor már visszaél a jóindulatoddal. Egy vendéglátó helynek sem jó, ha odajárnak a csövesek és nem hiszem, hogy a vendégek is baromira örülnénk, ha ahova megy tele lenne hajléktalannal. És akkor jön, hogy még agresszívek is lesznek, kiabál, stb. Ez saját tapasztalat. És egy csövest kidobni azért durva! Volt olyan akinek üszkösödött a lába és láttam a tetveket ahogy szaladgálnak a testén. Te vagy bárki menne olyan helyre ahol ilyenek vannak bent? Fordulnál ki azonnal, pedig csak vízért jött a szerencsétlen. Sajna ez a másik oldal.

  • Csontos Éva szerint:

   Ehhez kell Kedves, a megkülönböztetés bölcsessége. Mikor lehet, vagy akár kell nemet mondani, mikor nem.

   • Longi Zsolt szerint:

    Lehet,hogy most kellett nemet mondani!

    • Csontos Éva szerint:

     Nem voltam ott. A mások által leírt szituációhoz szóltam hozzá. Igaz-e, vagy nem, ez ugye soha nem 100 %, de talán nem is az a lényeg. Ha úgy történt, ahogy írva van, akkor nem gondolom, hogy ez volt az a helyzet. De tévedhetek is. Ez soha nincs kizárva. Csak a saját természetem szerint tudok megnyilvánulni.

 9. Dombori Zoltán szerint:

  Szánalmas banda!
  A sok okos közül megnézném hányan ülnek be egy olyan helyre ahol hajléktalanok tanyáznak!
  Abba pedig már bele se megyek mi lenne ha átraknám őket a másik oldalra!
  Ha ennyire elfogathatatlan és felháborító a történet akkor hajrá,fektessetek be Ti 20-30 milliót azért hogy csöveseknek vizet osztogassatok!
  Könnyű a gép mögött ülve okoskodni és megmondani a tutit,de ez már Hungarikum!
  Lépjetek a tettek mezejére,mutassátok meg Ti hogy kell ezt csinálni!
  Itt a karácsony szegények meg az utcán fagyoskodnak,miért nem viszitek haza őket?Akkor most ki az emberséges és ki nem az,vagy hogy is van ez?
  Pálcát törünk mások felett,újjal mutogatunk,de ha megfordul a kocka akkor már más a helyzet ügye?
  Tipikus Magyar temperamentum!!!
  Ha valaki sűrűn jár hasonló helyekre(pub,romkocsma stb)akkor az jól tudja hogy sehol nem szolgálják ki és nem engedik be a hajléktalanokat,nem csak a Megálló nevű helyen!
  Nem véletlenül,ennek oka van szerencsétlenek!
  Ha ezt egyszer megteszed 1 hónap múlva becsukhatod a boltot mert nem lesz fizető vendéged,csak a sok hajléktalan aki odaszokott és buktad az egészet!
  És bármilyen meglepő 100% hogy Te sem fogsz beülni egy ilyen helyre okoskodó barátom! 🙂

  • Marosi Judit szerint:

   Én is az utolsó hozzászóló véleményében osztozom,mert nálunk is ki kell szellőztetni,ha betérnek hozzánk,mert nem lehet mellettük megmaradni,de ha nem adsz nekik hitelbe, amit nem ad meg soha,akkor lesöpri a polcokat,kiabál,káromkodik,becsapja az ajtót,köpköd………Tarttsd meg így a vevőköröd!Egyébként egyébként 24 éve abban a házban éltem,és imádtam az életem azon szakaszát.Fáj a csöveseket látni,és tényleg bárki,bármikor odajuthat,de a másik oldalt is meg kell hallgatni! Ez nem lenne vitatéma, ha Magyarország tényleg jobban teljesítene……De nem így van sajnos!:(

  • hang a tömegből szerint:

   Drága “barátom”!

   Tudatlanságod, önzőséged, embertelenséged amint látom nem ismer határokat. Ezzel már csak az IQ hiányod vetekszik. Mindig van megoldás! (pl. a hátsó ajtóhoz hívom és ott adok neki) A másik pedig: Lehet (sőt, szinte biztos), hogy sok hajléktalannak magasabb a végzettsége, jobb ember, mint te és a hozzád hasonlók. Mindenesetre jót mulattam a primitív véleményeden. 🙂 Nem kívánom, hogy hasonló helyzetbe kerülj, mint a szerencsétlen bácsika! Boldog Karácsonyt! 😀 😉

   • Dombori Zoltán szerint:

    Látom komoly problémát okoz egyes embereknek a szövegértelmezés!
    Nem baj,kicsire nem adunk!
    A lényeg hogy megmondtad a tutit és még jót mulattál is rajta! 🙂
    Kár hogy nem sikerült megértened a lényeget TANULT barátom!
    Viszont ebből is látszik hogy apuci és anyuci pénzéből megvásárolt diploma nem sokat ér,hát ez van! 🙂
    Javaslom lépj a tettek mezejére,mutasd meg hogy kell ezt csinálni!
    Itt a karácsony és szegény TANULT hajléktalanok kint fagyoskodnak,éheznek stb.
    Miért nem viszel haza magaddal néhányat?
    Könnyü a gép elött ücsörögve teát szürcsölgetni és osztani az észt! 🙂
    Még annyit talán hogy a magas IQ szintet nem helyettesítí az okoskodás és ezen érdemes lenne elgondolkodnod!

 10. Gigerli szerint:

  Lehet rosszul tudom, de egyszer olyasmit olvastam, hogy Amerika egyes allamaiban sulyos buntetest lehet azert kapni, ha valaki megtagadja a szomjas embertol a csapvizet.

 11. Handl Jenő szerint:

  Úgy gondolom talán ilyen esetekben szégyenlem hogy magyar vagyok ,mert szerintem ez csak a mi kis országunkban történhet meg.Egyszerűen UNDORÍTÓ.

 12. forever szerint:

  Olvasom a vitaindító témát,ami felháborít. Utána a hozzászólásokat és időnként ráz a hideg, kinyílik a bicska a zsebembe. A mai világban senki nincs biztonságban. Bármelyik pillanatban, fordulhat a kerék és lám , már ott is vagy a másik oldalon. Bántja a fülem és a lelkem a “csöves” elnevezés. Ők is emberek és még az is lehet hogy nagybetűs EMBEREK. Dolgoztam értük, ismerem őket. Sokan vannak köztük, akik sokkal nagyobb intelligenciával, értelemmel és iskolával rendelkeznek, mint az itt hozzászólok . Ne törj pálcát afelett, hogy miért van abban a helyzetben, amiben van. Amíg nem ismered a sorsát, ne ítélkezz felette. Sok vendéglátó egységnél működik az hogy kifizetsz előre bármit, lehet kávé, üdítő, étel, bármi, azért, ha betér egy hajléktalan, az kérhessen egy ilyen ingyenes szolgáltatást. Ezt olyan országok kezdeményezték-és jó hogy itt is vannak követőik- ahová a posztolók közül sokan egész életükben el sem jutnak. Érdekes, ezek nem félnek attól, hogy csődbe mennek? Talán ezért van nagy forgalmuk, mert becsülik a szociális érzékenységüket. Mindenki, aki negatívan ír erről, gondolkodjon. Ajánlom ezt a elgondolkodást Anna Takács, Jerome MCElroy, Szabad György figyelmébe, mert a negativitásuk vérlázító.

 13. Csontos Éva szerint:

  Száz szónak is egy a vége: Az a főnök, aki az én etikai kódexemet ki akarja dobni, az KI VAN RÚGVA! Ennyi.

 14. Longi Zsolt szerint:

  Szeretném tudni, hogy hányan mentetek el úgy egy kéregető mellett, hogy rá se néztetek. Pénzt kért,mert éhes szomjas volt. Óriási empátia hiányról beszélhetünk ugye? Nem segítettél??? szegény Nénin, Bácsin? Nem szégyenled magad!!!!
  Miért ítélkezel, szitkozód ,találsz ki történeteket? Tedd a szívedre a kezed és őszintén valld be magadnak TE MINDIG ADTÁL, SEGÍTETTÉL nekik? Nem húzódtál férre a buszon, metrón? Kicsit gondolkodjatok el azon , hogy mi minek a következménye!

  • Csontos Éva szerint:

   Nem tudunk mindenkit megmenteni. De törekedhetünk rá. Ez egy olyan eset, amit valaki szóvá tett, lett belőle egy fórum téma. Látjuk, hogy mik történnek, és sokunkban felébred az együttérzés, ez egy természetes folyamat. Sok ilyen eset történik, azokról nem hallunk, vagy nem mindig látjuk. Ugye, naponta halnak emberek balesetben, betegségben, de, ha xy Hollywoodban veszti életét, az egész világ odavan. Nos, valamiért ez az eset most idekerült, s elgondolkodtató. Több szempontból. Engem minden esetre az ilyesmi megráz. Nem tehetek róla. Ilyen a természetem. Sajnálom.

 15. Nihtgenga szerint:

  Szerintem Budapesten 2 féle szerencsétlen van.
  Van a hajléktalan aki valamilyen okból elvesztette mindenét. (banki hitel stb…)
  Ők odafigyelnek magukra tisztábbak nem részegek egész nap és nem bunkók. Tőlük én sem sajnálom az aprót ha van vagy egy palack vizet. Ők nem piára költik a pénzt.
  Van a másik oldal a csövesek. Ezek általában lecsúszott piások drogosok. Nagy részük maguknak köszönheti azt amit az élettől kapott.
  Az ilyenektől engem is kiráz a hideg és elfog az undor. Most lehet majd nyugodtan szidni de ez így igaz. Nálunk a pincében lakik egy idős úr.
  Hajléktalan volt. 3 lakógyűlésre volt szükség hogy megkapja a pincét. Össze szedtük a használaton kívüli bútorokat és ruhákat. Most már van hol laknia és azóta a minden tiszta és rendezett a házban. Ő nem iszik nem dohányzik.
  Az én véleményem az hogy csak azon lehet segíteni aki maga is akarja. A csövesek meg szerintem már nem is emberek, de állatnak sem nevezném őket mivel az nem piszkít maga alá!!!!

 16. Gieszer Bence szerint:

  Ha másban nem is,de abban egyetértetek hogy hungarikum az eset. Oh, bárcsak mennétek el innen, hagyjátok itt azokat, akik nem szégyellik magyarságukat, hipp-hopp egészséges lenne az ország.
  Már nem azért,de a történet szerint a tulaj és a vendég is magyar volt. Legközelebb közöljék úgy a cikket,hogy egy magyar vendég felvállalva az ellenséges pillantásokat, egy szomjas hajléktalannak vizet hozott. Büszkék lehetünk, hogy magyarok vagyunk!

 17. Ticike szerint:

  Én nem is olyan rég még a presszó közelében az egyik irodaházban dolgoztam, így gyakran jártunk be kollegákkal munka után egy sörre, üdítőre. Felháborító volt, hogy hányszor és hányféle képpen próbáltak meg minket becsapni fizetéskor. Amikor szóvá tettük, hogy bizony itt valami tévedés van nem azt láttuk a pultos arcán: hogy hú basszus elnézést, hanem azt, hogy a francba ez nem jött be. Ezért egy idő után hanyagoltuk a helyet mert erre nem voltunk kíváncsiak pedig mindig többen mentünk és jól fogyasztó vendégek voltunk. Pontosan emiatt nem lepődtem meg ezen a hozzáálláson, mert hát szegény bácsiból nem volt haszon ezért nem kívánatos “vendég”. Hozzáteszem én is közel 9 évet töltöttem a vendéglátásba mint pultos hozzám is jöttek, be, hogy csak egy pohár vizet szeretnének kérni. Mindig adtam. Megitták,megköszönték, elmentek. És ettől nem lett kevesebb a jattom vagy a vendégem.

 18. Derwent szerint:

  Csak, Anna Takácsnak üzenném, hogy, járjon úgy, mint a bácsi! Legyen hajléktalan egy hónapig, és ne kapjon vizet, amikor kéri!
  Talán, akkor észhez tér.

 19. Belák Mihály szerint:

  Üdv!

  Én anna takácsnak üzenném,hogy nem csak az állatokat kell szeretni (bár a te fejeddel és iq-ddal nem hiszem,hogy mást tudsz) hanem vannak tényleg olyan emberek akik nem tehetnek róla,hogy kint élnek az utcán és aki már egy üveg csapvizet is sajnál,hát annak azt kivánom,hogy legyen egyszer ő is rászorulva és ő is ilyen büdös parasztoktól kérjen,mint a presszó személyzet vagy anna takács és ő se kapjon….

 20. nikol szerint:

  Igen nagyon csúnya dolog megtagadni egy pohár vizet.
  De mint vendéglátós aki oda adta a maradék ételt a konyha ajton bekopogo hajléktalanoknak tudom hogy valoban oda szoknak. Egyre többen jöttek majd egy szép nyári napon mikor épp nem maradt az ebédböl ugy döntött az a kedves szegény hajléktalan hogy ha már ebéd nincs legyen rávaló és egy pillanat alatt megfujta a pénztárcám. Akkor ezek után?
  A wc használatrol meg annyit hogy a vendéglátosoknak sem adják ingyen a wc papirt a szappant sőt még a vizet sem. Valamint az a kedves vendéglátos takaritja ki is.

 21. Czirok szerint:

  A középosztály felsőbbrendű – bár inkább csak felapaszkodott – egyedeinek üzenem, hogy meg kell próbálni egy-két évet az utcán tölteni hajléktalanként hidegben, melegben egyaránt, aztán meglátjuk, mennyire válik a kannásbor rabjává. A nagy magyarkodós duma meg felesleges, mert nem éppen dicsekednivaló az előkelő helyezés az alkoholizmust mérő nemzetközi felmérésekben SEM! Broáf…

 22. Czirok szerint:

  “Nemzeti el”, meg “keresztények”…na, meg persze “úr I emberek”… Az ám, hazám…

 23. Maminti szerint:

  Kedves Mindenki!
  Nekem, aki már elég régóta vagyok fiatal, azt tanították, hogy először is köszönni illik. 🙂 Tehát: Jó estét nektek!
  Végigolvasva a hozzászólásokat, azért annak örülhetünk, hogy sokan álltatok az EMBERSÉG pártjára. Ez biztató. Ami viszont elkeserítő, az az, hogy néhány kommentből süt az irigység, önzőség, kirekesztő általánosítás, és rosszindulat.
  De! Hogy ez magyar sajátosság lenne! Nem hiszem, hogy nincs a világnak más része is, ahol önző emberek is élnek a nagylelkűek között. És ha mégis van, akkor nem az a dolgunk, hogy oda vágyódjunk, vagy költözzünk netán, hanem az, hogy itt és most, ahol mi élünk, megvalósítsuk a közvetlen környezetünkben az EMBERSÉGET, nap-nap után. Így lehet egyedül remény a szemléletváltozásra. Élni (szépen) és élni hagyni! És emberszámba venni mindenféle embert, mert még az alkoholista csöves sem egymaga ért el oda, ahova jutott, sok mellőzésen, ítélkezésen, megaláztatáson, nemtörődömségen keresztül vitte az útja oda, ahol most van! És amíg lenézik, nincs kiútja onnan… Boldog Karácsonyt Mindenkinek, Békés szívet egy olyan ünnepen, amikor arra a Kisgyermekre gondolunk, akinek az Édesanyját Betlehemben hagyták éjjel az utcán vajúdni, és egy istállóba kényszerült behúzódni, hogy szülni tudjon, mert hajléktalan volt, ugyanis az otthonát az ország másik felében kellett hagynia… Üdvözlettel: Maminti

 24. Baktay Erika szerint:

  Olaszorszagban,foleg delen,ha valaki bemegy egy kavera kettot fizet.
  Egyet elfogyaszt a masikat kifizeti egy szegenynek.
  Akinek nincs penze bemegy a barba es megkerdezi van e elore fizetett kave?
  Ha van megissza ,megkoszoni es elmegy.
  A kasszaban van annyi emberszeretetuk,hogy nyilvantartjak hany elorefizetett kave van.
  Megoldhato,ha van lelked.
  Lehet utanozni.
  Napoli.

 25. Ungár Andrea szerint:

  Nem azért de nincs egy ilyen csehónak hátsó ajtaja ahová ki lehet tenni a dolgokat?Onnan feltűnés mentesen el lehet vinni.Persze ez csak addig működik amig a homless is betartja a rendet.Ha nem akkor nincs alamizsna.

 26. Újpesti szerint:

  Előre bocsátom, hogy az ilyen eset engem is “megfog”. Nekem csak egy rossz érzésem van: Ezt a történetet szinte szórol szóra az elmúlt évben kétszer is olvastam. Az élet képes különös dolgokra…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük