“Ez bizony rágalmazás és becsületsértés.” Kérdéseinkre az OMSZ szóvivője Győrfi Pál válaszolt.

Nem olyan régen adták át az úgynevezett „B” kategóriás mentőautók első darabjait. A 21. században nem lenne alapkövetelmény az, hogy egy mentőautóban a hordágy körül járható legyen, hogy a beteg kényelmesen elférjen, és ha a beteg szállítása előtt vagy az alatt, bármiféle beavatkozás szükségessé válik, akkor ahhoz megfelelő hely legyen? Sok kivonulónak az a véleménye, hogy a belmagasságot leszámítva, ennyi erővel vehettek volna pl. Toyotákat is. Idézem:” crafter nagyon jó teherautó, de mentőnek nagy nulla (betegtér hullik szét, beteg nem fér be, nem lehet benne dolgozni)”

Gy.P.:Nem fair “sok kivonuló véleményére” hivatkozni és ezzel azt a látszatot kelteni, mintha ez általános vélemény lenne. Én olyan mentődolgozókkal beszéltem, akik szerint ezek jó mentőautók, örülnek nekik. Egyébként a járművek mindenben megfelelnek az EU szigorú szabványainak, a részletes kialakításukat pedig kivonuló mentődolgozókat bevonva, elvárásaik, igényeik alapján szabtuk meg.

Mikor fog eljutni az OMSZ oda, hogy a megalkuvást és egyes emberek anyagi haszonszerzését félretéve, végre igazi mentőautókat vásárol, és nem haszongépjárműnek gyártott teherautókat , amelyeket azután jó pénzért felszerel egy cég, amolyan sufni-tuning módon,úgy, hogy két hónap után minden kezd benne szétesni. Ilyenek voltak annak idején a Toyota, és a Mercedes mentők is. Amikor komoly váltás volt, és a Nysak után jöttek a Toyoták, sok OMSZ vezetőnek lett hirtelen, saját, Toyota márkájú személygépkocsija. Ugyan ez megfigyelhető a Ford márkánál is. Állítólag a jelenlegi főigazgató egy Volkswagennel jár. Van valamilyen összefüggés a kiválasztott mentőautó és az között, hogy milyen kocsija van a főigazgatónak, vagy csak véletlen egybeesés?

Gy.P.:Ez bizony rágalmazás és becsületsértés. A járműveket nyílt közbeszerzéssel, átlátható és ellenőrzött módon vásároljuk. 

Jelenleg van az OMSZ járműparkjában olyan mentőautó, ami gyárilag mentőnek készült? Ha van, akkor hány darab, és megközelítően hány évesek ezek az autók, illetve hol, melyik állomáson szolgálnak?

GY.P.:Minden mentőautónk “gyárilag készült”. Az egyes munkafázisok elvégzési helyében lehetnek különbségek.

Idézet egy internetes bejegyzésből: „eljött a Forma1 hétvégéje. Most ne tessék nagyon szarul lenni, minden épkézláb egység a Ringen van, a Közép-Magyarországi régióban legalább 8 kocsiban nincs pl lélegeztető gép. Ezt, asszem az alapfeladat el nem látásának, a mentés veszélyeztetésének hívják…” Régen valóban így mentek a dolgok. Ez most 2012-ben is így működik? Vagyis ha Forma 1-es futam van, akkor az összes legjobb és működő technikát kiviszik a pálya szélére, és addig a mentési feladatokat széteső félben lévő, tartalék mentőautók látják el, hiányos felszereléssel?

Gy.P.:A verseny egészségügyi biztosítását a jogszabályoknak megfelelően, az alapfeladat veszélyeztetése nélkül láttuk el. Az Országos Mentőszolgálat a Magyarország számára nagy jelentőségű sportesemény egészségügyi biztosítását évről évre kimagasló szaktudással és szervezettséggel végzi és ezzel -nem mellesleg- némi plusz jövedelemhez juttatja több, mint százötven dolgozóját.

A betegszállítás irányítása újra az OMSZ-hoz került. Erre a célra 20 millió forintért vásároltak szoftvert. Arról már mindenki értesült, hogy az átállás, a többször elhalasztott határidőnek, és ezekkel a halasztásokkal mintegy másfél év előkészítő munkájának dacára, nem volt sikeres. Állítólag a megadott határidőig a 20 milliós szoftver sem úgy teljesített, ahogy az a szerződésben meg van határozva. Kért az OMSZ a szoftvert készítő cégtől kötbért a csúszás miatt? Vagy minden rendben zajlott, és a fent leírtak csak rosszindulatú pletykák?

Gy.P.:Az átállás ugyan nem volt zökkenőmentes, de sikeres volt, a tevékenység kezdeti nehézségek óta folyamatos és zavartalan. Az átállás biztonságát szolgáló párhuzamosság (papíralapú és számítógépes módszer) ideje alatt a régi OEP, ÁNTSZ adatbázisok pontosítását, frissítését is végrehajtjuk.

Egy hónapja az alábbi írást jelentettük meg: https://ezekmennek.hu/archive/a-mentoknel-is-van-nokias-doboz/ Kíván erre reagálni?

Gy.P.:Igen, reagálni kívánok. Az OMSZ állami intézményként a jogszabályoknak megfelelően működhet. Egyes jogi tevékenységek végzésére, külső tanácsadók bevonására jogszabály, előírások köteleznek. A szerződések nyilvánosak, jogszerűek.

Az év elején a Blikk megjelentetett egy cikket aminek viszonylag nagy visszhangja lett: https://www.blikk.hu/blikk_aktualis/ajult-betegeken-gunyolodtak-2077485 Akkor Ön így nyilatkozott: „A képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat. A képeken szereplő mentődolgozók azonnali felelősségre vonásra és fegyelmi eljárásra számíthatnak” Megtörtént a fegyelmi vizsgálat? Elmarasztaltak valakit, valakiket a történtekkel kapcsolatban?

Gy.P.:A személyi felelősség (a felvétel készítője, szereplője, feltöltője, közzétevője nem, vagy nem szükségszerűen egyazon személy) megállapítása akadályokba ütközik, a hasonló esetek szankcionálása más munkáltatóknál is nehézséget jelent.

Hogy lehetséges az, hogy miközben az OMSZ-nál sokan tudtak, többek közt ön is, a Facebook oldalra feltöltött képekről, mégis közel fél évig nem történt semmi, addig, amíg a Blikkben meg nem jelent a cikk. Vagy a fent idézett nyilatkozat csak akkor érvényes, ha már országos botrány keveredik az ügyből?

Gy.P.:A képek Benkovics úr 2011 augusztus 17-i jelzése után már nem voltak fellelhetők. Ezt ő is tudja, hiszen “Előző üzenetem közben tárgytalanná vált.” írta még aznap. Arról, hogy a képeket valaki később közzétette, a Blikk újságírójától szereztünk tudomást, a szükséges lépéseket azonnal megtettük.

(Tudomásunk szerint a jelzéssel egy időben, a lementett fotókból is küldtek át a szóvivő úrnak, mely fotókon nem védőfelszerelésbe öltözve, és szájmaszk nélkül pózolnak a mentők az eszméletlen, lélegeztetett beteg mellett. Vagyis ez elejétől jól azonosíthatóak voltak a fényképen szereplő mentőegység tagjai.-szerk.)

Részlet egy hírlevélből, melyet az OMSZ dolgozói kaptak: „Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 1. sz. melléklete határozza meg az egyes munkaköri csoportokra érvényes bérnövelés mértékét és a fenti kormányrendelet 1. számú melléklete azokat az ágazati munkakörcsoportokat, amelyek jogosultak a törvény szerinti bérnövelésre. Az Országos Mentőszolgálatnál ezek a munkakörök az orvos, szakorvos, mentőtiszt, mentőápoló, mentő-gépkocsivezető, szolgálatvezető, valamint az egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül a pszichológus, amennyiben a tv. által meghatározott szolgáltatások nyújtása legalább a munkaidő felében történik. Az illetményemelés a 2012. január 1.-je és a 2012. június 30.-a közötti időszakra visszamenőlegesen egy összegben a júliusi illetmény számfejtésével egyidejűleg augusztus első napjaiban kerül kifizetésre.”

És idézet internetes bejegyzésekből: „..olyan is….. semmi nem látszik rajta…..” „ Gyönyörű a fizetés!! Állítólag a mentőtiszteknek nem is jár emelés…??? !!! Hogy is van ez????” „ Nem több egy kanyival sem, mint a múlt havi. Köszönjük…. A nagy nyilvánosság meg köpköd, hogy ezek már megint kaptak fizu emelést. Jó taktika…” „Van olyan kollégám, aki jóval kevesebbet kapott, mint eddig!Az áll.vez. azt mondta, hogy beszélt a bérszámfejtővel és nekünk,tiszteknek olyan elenyésző az emelés(1-2 száz) Ft, hogy nem látszik a béren.De akkor a MT kollégám miért kapott???!!!Tudja valaki, hogy hogy is van ez????” „A mi mentőállomásunkon a mentőtisztek kaptak de az összeg nem éri el a bruttó 4000 Ft sem. Legszívesebben visszaküldeném annak, aki kiszámolta és rohadjon meg vele együtt.”

Most akkor volt béremelés vagy nem? Ha volt, minek tulajdonítja a fenti idézeteket?

Gy.P.:A béremelés mértékét és módját nem az Országos Mentőszolgálat határozta meg, a döntés ágazati szinten történt.

Szintén az interneten lehet sok bejegyzést olvasni arról, hogy amíg a tűzoltóság szóvivője az esetek nagy többségében a kárhelyen ad nyilatkozatot, a rendőrség szóvivői szintén a helyszínen illetve a rendőrségen nyilatkoznak, addig ön az esetek nagy többségében a lakása előtti utcán nyilatkozik, oda rendeli a tv stábot. Ön egy megkülönböztetett jelzésekkel felszerelt gépkocsival közlekedik. Ki szokott menni személyesen is azokra a kárhelyekre (természetesen itt a budapestiekre gondolok) amikről tájékoztatást szokott adni, vagy csak a munkatársai információi alapján nyilatkozik? Ha nem, vagy csak ritkán jár ki kárhelyre, miért a megkülönböztető jelzés? Rendelkezik PÁV I. kategóriával, amivel a megkülönböztető járművet vezetni lehet?

Gy.P.: Az OKF tudomásom szerint 22, a rendőrség pedig még több helyi nyilatkozót, “szóvivőt” alkalmaz. Én nyilvánvalóan nem lehetek ott minden helyszínen. Munkanapokon a mentőknél szoktam nyilatkozni, hétvégén, ünnepnapon azonban nem tartózkodom folyamatosan a munkahelyemen. Nagyobb események, tömeges balesetek helyszínére természetesen éjszaka, vagy ünnepnapon is riasztanak, ilyenkor a helyszínen végzem a sajtómunkát. Ilyen éjszakai riasztás volt a közelmúltban a káposztásmegyeri paneltűz, vagy néhány napja, egy vasárnap délelőtt (a gyerekeim régóta várt állatkerti sétája helyett) a kispesti, Lehel utcai tömeges füstmérgezés. Állíthatom, hogy az utóbbi évek szinte valamennyi jelentős fővárosi tömegbaleseténél és sok vidéki esetnél is a helyszínen voltam, végeztem a dolgomat. Igen, rendelkezem a megkülönböztető jelzésű gépjármű vezetéséhez szükséges, érvényes PÁV1 vizsgával.

Az OMSZ jelenlegi vezetésének nagy része, régen kivonuló, egyszerű mentő volt. Mint ahogy ön is mentőápolóként kezdte pályafutását. Ha valaki egyre feljebb kerül a ranglétrán, bekerül a felső vezetésbe, egy csapásra elfelejti az összes problémát, ami ellen annak idején ő maga is ágállt? Miért változnak azok, akik régen jó bajtársak voltak, most retteget, sokat szidott vezetők? Tényleg ennyire eltorzítja a személyiséget a hatalom mámora? Önnek erről mi a véleménye?

Gy.P.: Véleményem szerint ezek rosszindulatú, alaptalan és primitív állítások. Aki ilyen kérdéseket tesz fel, azt vagy ártó szándék, személyes sértettség vezérli, vagy fogalma sincs a végzett munkáról. Remélem, hogy a közeljövő fejlesztései, a betegeket és a mentődolgozókat is pozitívan érintő változások az “ellendrukkereket”, vagy a partvonalon kívüli “megmondóembereket” is meggyőzik majd arról, hogy helyes úton haladunk.

Győrfi úr! Köszönjük a válaszokat!

Mindenféle ártó szándék, vagy személyes sértettség nélkül várjuk azokat a fejlesztéseket, intézkedéseket, amelyek a betegeket és a mentődolgozókat is pozitívan érinti majd, így elvéve a muníciót a a “partvonalon kívüli megmondóemberektől”.

 

 

 


A bejegyzés kategóriája: OMSZ, Villáminterjú
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

17 Responses to “Ez bizony rágalmazás és becsületsértés.” Kérdéseinkre az OMSZ szóvivője Győrfi Pál válaszolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük