Fejcsere a mentőknél. Máté Gábor az OMSZ új főigazgatója.

„Burányt felmentettem. December 1 -től nem ő a főigazgató.  Nem kívánok vele együtt dolgozni”………” De tovább megyek, önökkel sem”…..

Információink szerint ezekkel a szavakkal sokkolta az Országos Mentőszolgálat menedzsmentjét a múlt héten Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

 

A nemrég kinevezett  államtitkár úgy tűnik szakít azzal a több évtizedes hagyománnyal, amit legjobban Dr. Túri Péter , a Magyar Légimentő Nonprofit Kft volt igazgatója egy 2012-es interjúban igen tömören így foglalt össze: „Olyan ez a menedzsment, mint a dróton ülő verebek. Tapsra felrepülnek, majd más sorrendben visszaülnek.”

Az OMSZ új főigazgatója Máté Gábor ugyanis nem a jelenlegi vezetés tagjai közül került ki. Sőt, még csak nem is orvos. De nem is kell, hogy az legyen, mert nem életmentő gyógyítóként, hanem válságmenedzserként kapta a kinevezést. Márpedig ha az információknak hinni lehet, az Országos Mentőszolgálat tetemes, több milliárdos hiányt görget maga előtt.

A mérnök-közgazdász végzettségű új főigazgatónak nem teljesen ismeretlen terep az OMSZ,  a kilencvenes években mentőszakápolóként dolgozott egy pár évet.

Máté Gábornak nem lesz könnyű dolga, ha szakítani szeretne a „dróton ülő verebek” hagyományával. Kérdés, hogy lesz-e „tisztogatás”, vagy a menedzsment kap még egy esélyt és megpróbál lépést váltani.

Egy biztos.  Ónodi-Szűcs Zoltán és Máté Gábor akár történelmet is írhat azzal, hogy gatyába rázzák a hosszú évek óta katatón állapotban lévő OMSZ-t.

Dr. Burány Béla ezzel a levéllel búcsúzott az állománytól:

„Tisztelt Bajtársnők és Bajtársak!

Államtitkár Úr arról tájékoztatott, hogy december elsejétől új vezetőt kér fel az Országos Mentőszolgálat főigazgatói teendőinek ellátására. Ez jó döntésnek tűnik, hiszen ennek az ellenségeim és barátaim egyaránt örülhetnek: az elmúlt időszakban főigazgatóként ellenségeimnek túl sok, otthon a barátaimnak, családomnak pedig túl kevés voltam. Most mindenki abban bizakodhat, hogy ezután fordítva lesz.

Visszatekintve a közösen végigküzdött két és fél évre, nem vagyok büszke, mivel több területen nem értem el áttörő sikereket, pl. a kocsipark jelentős megfiatalítása, az épületeink elfogadható szintre hozása, a kívánatos minőségű és mennyiségű mentéstechnikai eszközpark és munkaruházat biztosítása, valamint – nem utolsó sorban – a méltó és Bajtársainkat a pályán megtartó javadalmazás terén sem. Noha mindezekre kellően kidolgozott tervekkel rendelkeztünk, nem tudtuk elérni, hogy a terveink megvalósításához szükséges, tetemes többletforrás rövid- és hosszú távon egyaránt rendelkezésre álljon azért, hogy az OMSZ a belső és külső elvárásoknak is megfelelően teljesíthesse küldetését.

Mindezen körülmények között – sőt, néha akár ezek ellenére is – szakmai síkon számos kiemelkedő eredményt értünk el, és nem „csak” a mentőegységeink szintjén (lásd a mentők világversenyén immár többedszer elért  kiváló helyezéseinket). Az új mentésirányítási rendszer legnagyobb része immár az egész országban „élesben” működik, miközben a rendszer végső szakaszát jelentő fedélzeti számítógépek területi tesztjei is zajlanak. Az OMSZ egészének szakmai és betegbiztonsági színvonalán is sikerült – tudományos bizonyítékokkal alátámasztva – jelentősen javítanunk, pl. a transztelefonikus EKG-rendszer országos kiterjesztésével, vagy az emelt szintű légút-biztosítási /RSI/ eljárás szintén országos eredményeivel. Ezekre az immár külföldön is elismerést kiváltó fejlesztéseinkre joggal lehetünk büszkék, még akkor is, ha tudjuk, hogy még számos téren van mit javítani ahhoz, hogy az OMSZ szakmaisága ismét méltó lehessen “régi nagy híréhez”, vagyis hogy újra úgy tündököljék a nemzetközi oxyológia egén, ahogy azt legendás elődeink világ-úttörőként is művelték.

Emelt fővel tekintek az elmúlt két és fél év munkájára, mivel ebbe mindannyian – a kivonuló Bajtársaink és vezetőtársaim is – beleadtunk „apait-anyait”, vagyis mindent, ami tőlünk telt. Úgy, ahogy minden betegnél, mindig is szoktuk; úgy, ahogy kell.

Hiszem, hogy az Országos Mentőszolgálatot, és az egész egészségügyet is Bajtársaink rendületlen hite és kitartása tartja még mindig életben, amire büszkék lehetünk, és amit ezúton is köszönök minden Bajtársunknak!

Minden vég egyben egy kezdet, ahogy minden változás egyben lehetőség is. Ennek reményében álljunk a jövő elé. Isten óvja és éltesse az Országos Mentőszolgálatot!

Köszönettel:

Dr. Burány Béla”


A bejegyzés kategóriája: OMSZ
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Fejcsere a mentőknél. Máté Gábor az OMSZ új főigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük