Hazugsággal fényezi magát az OKF, avagy hol az öt új őrs Budapesten?

A BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján 2012. november 24.-én megjelent egy írás „Megújult rendszer, megújult környezetben „címmel.

A beszámoló egyes elemei az egyszeri állampolgár biztonságérzetét nagyban növeli. Például az alábbi bejegyzés:                                                                                       „Mindezzel párhuzamosan zajlik a “fehér foltok” felszámolását célzó őrsprogram is, amelynek befejezésekor, 2014 végén 65 település rendelkezik majd saját hivatásos beavatkozó egységgel. Az őrsprogram lényege, hogy nem önálló parancsnokságként, hanem egy meglévő parancsnokság részeként, annak székhelyétől távolabb, a működési területen belül, a „fehér folt”-okhoz lehető legközelebb állítanak szolgálatba egy gépjárműfecskendőt fél, illetve egy raj kíséretében. Így nőhet azoknak a településeknek a száma, ahol beavatkozásra alkalmas erők vannak, így az itt élők a korábbinál jóval gyorsabban jutnak segítséghez baj esetén. Idén eddig 18 őrs kezdte meg működését: Solton, Törökbálinton, Zalakaroson, Budapesten öt helyszínen, Véménden, Csornán, Hajdúszoboszlón, Hevesen, Bajnán, Nyergesújfaluban, Záhonyban, Szentgotthárdon, Pannonhalmán és Ruzsán. Jövő év január elsejével pedig újabb hat településen kezdi meg működését katasztrófavédelmi őrs.”

Ebből a felsorolásból, emeljük ki Budapestet. Kíváncsiak lettünk, hol található az öt új őrs. Ilyen, csip-csup, dologgal nem akartuk zaklatni az OKF szóvivőt, ezért Kisdi Mátéhoz, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjéhez küldtük el kérdésünket: melyik az az öt budapesti helyszín, ahol új katasztrófavédelmi őrs nyílt, ezzel is felszámolandó a „fehér foltokat”?   Mivel kérdésünkre reakció, válasz nem érkezett, ezért a FKI weboldalán kerestük a megoldást. A hivatásos tűzoltóságok címszó alatt találtunk is öt katasztrófavédelmi őrsöt.  Név szerint:

Budavári Katasztrófavédelmi Őrs cím:Budapest 1012, I. ker. Kosciuszkó Tádé

Békásmegyeri Katsztrófavédelmi Őrs cím: Budapest 1039, III. ker. Ipartelep u. 1

Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrs cím: Budapest 1052, V. ker. Gerlóczy u. 6

Országház Katasztrófavédelmi Őrs cím: Budapest 1055, V. ker. Kossuth tér 1-3.

Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs cím: Budapest 1223, XXII. ker. Jókai Mór u. 35

Viszont a számon kívül, hogy öt, semmi más nem egyezik meg, az OKF oldalán található írás tartalmával. A tűzoltóságból kevésbé jártas olvasóknak, egy kis szájbarágó:

Az öt „új” katasztrófavédelmi őrs helyén nem legelő, üres grund, vagy elhagyatott épület állt, hanem eleve tűzőrség, tűzoltó parancsnokság, őrs volt.

Budavári Őrs cím: 1012 Budapest, Kosciuszkó Tádé utca 5

Békásmegyeri Tűzőrség cím:1039 Budapest, Ipartelep u. 9.

Belvárosi Tűzőrség cím: 1052 Budapest, Gerlóczy u. 6.

Országház Tűzoltóparancsnokság cím: 1055 Budapest, V. ker. Kossuth tér 1-3.

Budafoki Tűzőrség cím: 1223 Budapest, Jókai Mór u. 35.

Tessék mondani, hogy van ez a „fehér foltokkal”?

Egyvalami azért igaz: „..állítanak szolgálatba egy gépjárműfecskendőt fél, illetve egy raj kíséretében.”

Ugyan is mind a Belvárosi, mind a Békásmegyeri illetve a Budafoki katasztrófavédelmi őrsön is megszüntették a kettes fecskendőt.Magyarán kevesebb tűzoltó autó, kevesebb létszámú beavatkozó személyzet. Ez lenne a megújult rendszer.                                        A hogy így polírozza magát az OKF még elnézhető volna. De az, hogy ezzel a hazugsággal az állampolgárok biztonságérzetét növelik, próbálva elhitetni velük, hogy baj esetén gyorsabban kapnak segítséget, mindennek a legalja.                                        Kedves „Tél” Tábornok Úr! Anyukám nekem azt tanította, csúnya dolog hazudni.             És önnek?

Ide kívánkozik még az Index.hu cikke: „Egy tűzoltóautó elég egy lakótelepre?

A cikkel kapcsolatban közérdekű adatigénylést küldtünk november 24-én az OKF részére:

Adatot kértünk arra vonatkozóan, hogy 2012.01.01 és 2012.11.01. közötti
időszakban, hány fő a kivonuló, beavatkozó állományba tartozó
tűzoltót bocsájtottak el. Ez az elbocsájtás hány főt érintett
Budapesten. Ebből hány fő szolgált Csepelen? Az adott időszakban
hány darab tűzoltó gépjárműfecskendőt szüntettek meg, illetve
párhuzamosítottak Budapesten. A Budapesten szolgáló magasból
mentésre alkalmas emelőkosaras gépjárművek számát. Illetve az adott
időszakban ezekből a gépjárművekből hány darab, és mennyi ideig
állt műszaki hiba miatt.                                                                                                            A választ, már ha lesz, kíváncsian és türelmetlenül várjuk.


A bejegyzés kategóriája: OKF, Poli
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük