Nem a sokszínű, és valóban alacsony teljesítményű FB csoportokat kell támadni, kritizálni. Hanem fel kell rázni az értelmiséget!

Azt olvastam, hogy a facebook ellenzéki csoportok színvonala, tevékenysége kritikán aluli, gyakorlatilag kimerül a kormányoldal kritikátlan, nemtelen, és épp a kritizált oldal stílusához hasonlóan primitív, sokszor valótlanságokon alapuló támadásában.
Valamit azért hozzátennék. Érdemes megfigyelni, hogy az egyes ellenzéki FB csoportok nem csak a kormányoldalt, hanem – igaz jóval kisebb vehemenciával, de – minden tőlük különböző elképzelést támadnak, minősítenek, pocskondiáznak.
Azzal egyetértek, hogy bizony, szerintem is szellemi tőkehiány van – minél közelebb kerülünk a választáshoz, annál kevesebb szó esik érdemi megoldásokról, ígéretek megvalósíthatóságáról, racionalitásról. Annál több a kritika nélkül átvett szlogen, jelszó, annál több a propaganda. Sajnos, a pártok megbízottjai, és a fanatikus szimpatizánsok egyre agresszívabban, egyre kevesebb gátlással benyomulnak minden általuk elérhető oldalra – így például az enyémre is, és gyakorlatilag tehetetlen vagyok ezekkel szemben. Tehetetlen, mert ez a közhangulat. Ha minden nem kívánatos propagandát kitiltanék, nézhetném egyedül az oldalamat. Sajnos a buta, demagóg propaganda jobban hat, mint a racionális gondolat. Sajnos bólogatni könnyebb, mint gondolkodni – de nézzetek jól körül! Nem-e azok utálják a legjobban egymást, akik képesek lehetnének változtatni az ország sorsán?! Nem-e épp azok állnak egymással szemben, akik képesek volnának véleményformáló gondolatok megfogalmazására?!

Nem-e az látszik, hogy minden önállóan gondolkodni képes értelmiségi elsődleges célja lehengerelni a többit, fölébe kerülni a tömegeknek, a társaknak, más gondolkodóknak. Nézzétek meg jól! Aki önálló gondolatokra képes, az mind vezetni akarja az országot. Mindnek fontosabb, hogy ő menjen elöl, mint hogy merre menjen! Ezért szembe megy minden olyan iránnyal, ami nem tőle származik, függetlenül attól, hogy az jó, vagy rossz!
Azt tartom a legfőbb bajnak – még mindig – hogy nincs az országnak, a társadalom többségének közös célja. És ezt a társadalom még csak fel sem ismerte. Tulajdonképpen nem tudja (a többség) megfogalmazni, hogy mit akar – sőt, a kész megfogalmazás felismerésére, elfogadására, képviseletére sem alkalmas. És ezért legfőképpen az előbb ostorozott értelmiséget tartom felelősnek! Mert az ő feladatuk lenne a célokat, a programot, a NEMZETI STRATÉGIÁT megfogalmazni, a tömegekhez, a többséghez eljuttatni, velük megértetni, őket egy közös érdek, egy közös fellépés mellé állítani. Nos: látnotok kell – semmi sem áll távolabb a mai magyar értelmiségtől. Addig sem jut el, hogy egymásra találjon! Elit értelmiségi klikkeket hoznak létre – zárt csoportokat, amelyek idegeneket nem fogadnak be. Pontosabban befogadják azokat, akik csápolnak, akik bólogatnak. Másokat nem! Új gondolatokat nem! Próbálj meg levelet írni, például Tamás Gáspár Miklósnak (ő egy meghatározó, gondolkodó értelmiségi), nem éred el, nem kapsz választ. Próbálj Seres Máriától mást kérdezni, mint amit mantrál folyamatosan, ellenségnek fog tekinteni. Pedig látnod kellene: az ő aktivitása is abban merül ki, hogy összegyűjti és felnagyítja a kormány, a hatalom hibáit – megoldást nem kínál. Talán szerencsére!

Mert – amint ez a legtöbb FB oldalon látható – az ellenzék által kínált megoldások, ha egyáltalán vannak, sajnos nélkülözik az összefüggéseket, ezért kioltják egymást, megvalósításra, valódi előrelépésre rendszerint alkalmatlanok. Ez nem csak az egyes megoldásokra, hanem az egyes csoportikra is igaz! A csoportok ugyanúgy kioltják egymást.
Ma az országnak nincs szellemi vezetése, nincsenek alkalmas vezetők, nincsenek népképviseletre alkalmas csoportok. És legelőször ezt kell megteremtenünk.
Nem a sokszínű, és valóban alacsony teljesítményű FB csoportokat kell támadni, kritizálni. Hanem fel kell rázni az értelmiséget! Azokat is, akik ma a kormányoldalt szolgálják, azokat is, akik az ellenzéki elithez tartoznak (együtt: akik közszereplők), és azokat is, akik ma civilnek vallják magukat. Az ország egységének feltétele a szellemi elit egysége, többsége. MINDEN értelmiséginek MA az a kötelessége, hogy keresse a másikat, hogy keresse a közös célok alapjait, hogy részt vegyen a Nemzeti Stratégia kialakításában.
Az FB csoportok pedig olyanok amilyenek. Ha lesz az országnak szellemi közössége, akkor lesz a fejlődésünknek, a céljainknak, az utunknak iránya! Akkor az FB csoportok sem húznak ezer fele, mindegy merre, mert csak az ellenség közös: a mindenkori hatalom.
De ez, ebben az évben egészen biztosan nem jön el! Április hatodika nem a megváltás napja lesz, hanem a kijózanodásé!


A bejegyzés kategóriája: Reakció
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük