OMSZ kockázatértékelés: veszélyek mértéke elhanyagolható. Valóban?

Azt talán kevesen tudják a „civilek” közül, hogy a mentőknek nem jár kockázati pótlék. A mentők alatt itt most szigorúan a kivonuló személyzetre gondolunk.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége pert indított az Országos Mentőszolgálat ellen, az elmaradt kockázati illetménypótlék megfizetése miatt. Többek között ezzel kapcsolatban is nyilatkozott ez év januárjában Dr. Mártai István főigazgató az Fn24 riporterének: „Vannak olyan tevékenységek, amelyekben kockázati pótlék jár a dolgozónak. A jogszabály határozza meg, hogy egyes munkakörökben jelen vannak-e kockázati tényezők, s ha igen, milyen százalékban. Illetve a szabály szerint a munkaidő legalább felében a kockázatnak folyamatosan jelen kell lennie, hogy megítélhető legyen. Ehhez kockázatértékelést kell végezni, majdhogynem személyre lebontva, ami alátámasztja, hogy ez jár vagy nem jár. Beszéltem néhány intenzív és sürgősségi osztály vezetőjével – egyikben sem adnak kockázati pótlékot. Senki sem vitatja, hogy a kivonuló üzem veszélyes. Aktuális kockázatelemzésünk január második felére készül el.”….. Mostanáig miért nem készült ilyen értékelés?  Az elődöm még készíttetett egyet, de az nem volt elég részletes, nem segített megállapítani, melyik dolgozó van kitéve kockázatnak, így nem került kiadásra.”

Nos, azóta elkészült a kockázatelemzés, amelyet az alperes OMSZ megküldött a bíróságnak is.

Az elemzésből egy példány a mi postaládánkban is landolt, amit megosztunk. Akinek nincs türelme végigolvasni annak elmondjuk az elemzésben gyakorlatilag minden és mindenki „elhanyagolható” besorolást kapott.                                                                Kíváncsian várjuk, hogy a bíróság elfogadja-e a szóban forgó elemzést. Hogy miért? Elég a bevezető részben azt az oldalt elolvasni, hogy kik készítették az elemzést. Ha arra van pénz, hogy a jogi osztály mellett külsős ügyvédi irodát foglalkoztassanak- ráadásul a közbeszerzések miatt eddig kapott büntetéseket nézve, nem túl sikeresen- akkor talán elvárható lenne, hogy ebben a komoly ügyben, egy ilyen vizsgálat elvégzésével egy független szakértőkből álló csoportot vagy céget bíznak meg. Vagy eleve az volt a cél, utasítás, hogy ilyen végeredmény szülessen? Ááá… Erre gondolni sem merünk.

OMSZ Kockázatértékelés 1  2  3  4  5  6  7  8

 

 

 

 

 


A bejegyzés kategóriája: OMSZ, Poli
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

1 Response to OMSZ kockázatértékelés: veszélyek mértéke elhanyagolható. Valóban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük