Pályázat vagy átverés? Esetleg bújtatott szerencsejáték? Frissítve!!!

Érdekes pályázatra bukkantunk az uniospalyazat.eu weboldalon, miszerint: „A Net-Tender Kft. pályázati felhívást hirdet ingyenes hordozható számítógépekre/laptopokra”.

„A pályázat részvételi feltételei:

1. A pályázaton való részvételhez szükséges jelentkezési adatlap kitöltése és annak a felhívást tevő (NetTender Kft.) postacímére való eljuttatása a befizetést igazoló dokumentummal együtt.

2. Az adminisztrációs hozzájárulási díj átutalása a Net-Tender Kft., mint a jelentkezés és pályázat lebonyolítója részére. Az adminisztrációs hozzájárulás díja bruttó6.500 Ft., mely összeget a Net-Tender Kft. 11707000-20003256 számlájára kérünk átutalni. A megjegyzés rovatban feltüntetve: „Adminisztrációs díj”.

Az adminisztrációs díj ellenértékeként a jelentkező e-mail útján (amennyiben a kiíró rendelkezésére bocsátja e-mail címét) megkapja a pályázható eszközök teljes listáját és részletes műszaki és állapoti leírását 7 munkanapon belül.

Amennyiben az átutalás problémába ütközik, bármely OTP Bankfiókban befizethető az összeg a fenti számlaszámra, vagy rózsaszínű csekken feladható a Net-Tender Kft. Budapest, 1164 Budapest, Cinke utca u. 2-4. címére.

A Net-Tender Kft., mint a számítástechnikai eszközöket felajánló cég, a jelen felajánlással cégeket, alapítványokat, intézményeket, önkormányzatokat, egyéni vállalkozókat vagy magánembereket kíván támogatni, informatikai felszereltségüket biztosítani, fejleszteni.”uniós2

uniós1

 

 

 

 

 

 

 

Az uniospalyazat.eu domain nevet 2013.05.03.-án regisztrálta a Net-Tender Kft. A pályázati kiírás már 2013.05.15.-én kikerült az oldalra. Magát a Net-Tender kft.-t 2012.12.18.-án jegyezték be 500 000 forintos jegyzett alaptőkével.

uniós5

Az igen érdekes pályázat szerint, a pályázatokat csupán formailag bírálják, tartalmilag nem. Vagyis tök mindegy, ki miért kér laptopot, ki mennyire szorul rá. Fő szempont, hogy a 6500Ft. be legyen fizetve.

És most jön a legszebb rész a kiírásból:

„A jelentkezési időszak végén a beérkezett dokumentumok összesítésre kerülnek. A formailag helytelen vagy hiányos jelentkezési adatlapot beküldők azonnali kizárásra kerülnek. A jelentkezési időszak végét a kiíró állapítja meg és az uniospalyazat.eu honlapon teszi közzé.

A pályázat a jelentkezési időszak közzétett lejártát követő 3. napon indul, és a formailag helyes, igazolást mellékelt jelentkezők közül azok részesülnek a támogatásban (kapják meg a meghirdetett és igényelt eszközt), akik időrendben, a jelentkezési időszak közzétett lejártát követő 3. napon 10:00 után elsőként jelentkeznek, e-mail útján. Az e-mailnek tartalmaznia kell a pályázó nevét (cég esetén cégnév, alapítvány esetén az alapítvány neve, stb..) és a pályázó közvetlen értesítési telefonszámát. (A sorrend megállapítása a kiíró e-mail fiókjára beérkező üzenetek beérkezési dátuma alapján történik.)”

???????????  Faguriga legyek, ha ennek az egésznek nincs egy kis szerencsejáték szaga. Azon kívül, hogy maga a pályázat kiírója, nevesül a Net-Tender Kft. nem kis összeget szakít le pluszba a befizetett adminisztrációs díjakból. Mert azt ugye senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy fél évvel ezelőtt, ötszázezres jegyzett tőkével alakult kétszemélyes kft, a saját pénzén fog laptopokat venni, és azt pályázat útján elosztani?

A laptopok, már ha lesznek, azokból a 6500 forintokból lesznek megvéve, amiket a kedves pályázók befizetnek, befizettek. Már ha valóban lesznek nyertesek, és kiosztott laptopok. Ha nem túl kapzsi a Net-Tender, akkor lehet, hogy lesz aki szerencsével jár. Minden esetre maga a weboldal neve is alkalmas a megtévesztésre, mert, hogy ez nem uniós pályázat az biztos. Kedves polgártársaim! Ilyen pályázatot az Európai Unió nem ír ki! Ez a pályázat pont arra jó, hogy a Net-Tender Kft. két tagja zsebre tegyen nem kevés plusz pénzt.

Megkerestük a Net-Tender Kft. egyik ügyvezetőjét, Vendégh Ádámot, és az alábbi kérdéseket tettük fel neki az üggyel kapcsolatban:

Összesen hány darab laptopot nyernek a sikeresen pályázók?

-A kiírásra jelentkezők függvényében alakul a kiosztott eszközök száma.

Ki találta ki, illetve ki írta ki a pályázatot?

-A felajánlást cégünk írta ki

Ez egy Európai Uniós pályázat, vagy sem? Mert a weboldal neve erre enged következtetni.

A honlapon található “Aktuális pályázat” természetesen az egész Unió 
területéről igényelhető.

Milyen anyagi erőforrások állnak a pályázat hátterében? 

-Az anyagi erőforrásokról cégünk gondoskodik.

Mit takar a 6500Ft. „adminisztrációs hozzájárulási díj”? 

-A hozzájárulási díj, vagy adminisztrációs díj magáért beszél, a beérkező 
nyomtatványok kezelése, az Ügyfelekkel való kapcsolattartás és egyéb 
járulékos költségeket foglalja magába.

A pályázati kiírásból úgy tűnik, a pályázatokat érdemben nem bírálják el, kizárólag formailag kell megfelelniük, és a jelentkezési sorrend dönt. Ez tényleg így van?

-Az elbírálás a formai követelmények vonatkozásában történik és a 
jelentkezés sorrendje mérvadó.

Eddig hány, formailag szabályos pályázat érkezett be, akik számíthatnak arra, hogy nyernek is?

-A mai napig meglepően kevés, formailag megfelelő adatlap került hozzánk.

“Bízom benne, hogy a kérdésekre adott válaszaim kielégítőek. Tisztában vagyunk vele, hogy  sok visszaélés történik hasonló témában, de cégünk valóban a számítástechnikailag visszamaradottabb régiók segítésére törekszik. Egyéb iránt mivel cégünk egyik profilja a weblapkészítés, így ezen  felajánlás első sorban reklám céllal jött létre.”

Nem tudom a kedves olvasót meggyőzték-e ezek a válaszok arról, hogy itt minden a legnagyobb rendben megy?

Meg kell hogy valljam, engem egyáltalán nem győzött meg. Először is, nincs pontosan meghatározott darabszám. Ez arra enged következtetni, hogy a laptopok, a befizetett 6500 forintokból lesznek megvéve.
A formailag helyes pályázatok számát nem válaszolta meg, hanem ügyes csellel azt írta meglepően kevés.
 És ez: “de cégünk valóban a  számítástechnikailag visszamaradottabb régiók segítésére törekszik.”
Ha ez így lenne, a pályázatot nem formailag és nem beérkezési sorrendben bírálnák el, hanem tartalmilag.
Úgy gondolom egy frissen alapított, minimális törzstőkével rendelkező cégnek, ez egy kicsit drága reklám lenne, már ha valóban saját erőforrásból vennék meg a laptopokat. Bár gondolom ezt egy hivatalos vizsgálat gyorsan kideríthetné.
Ha valaki pályázott és van véleménye az ügyről, írja meg nekünk!

 

A laptop biznisztől függetlenül, találtunk mást is a Net-Tender Kft.-ről.  A Tékozló Homár blogban panaszkodik valaki, hogy palira akarták venni, egy nem létező hirdetési csomag kifizetésével:

„Újabb internetes telefonkönyv átverés, kisebb trükkel a lemondó nyilatkozatban! Nemrég hívta a cégtulajdonosunkat a Net-tender kft-től valaki, hogy lejárt az 1 éves hirdetési csomag és küldik a következő évet. Mondták neki, hogy nem rendeltünk semmit, nem vagyunk fent az oldalukon (magyartudakozoplusz.hu) és nem kérünk ilyen szolgáltatást. Persze nem tudják igazolni, hogy rendeltünk volna bármit is. Akkor küldik a kitöltendő lemondó nyilatkozatot, de az eddigit átadják a jogi osztályuknak. Mit adnak át? Küldték a mellékelt “lemondó szerződést” és egy proform számlát…………” A dolog még érdekesebb részei:
 – a magyartudakozoplusz.hu domain nevet 2013 január elején regisztrálták, tehát, hogy is járhatott le egy 1 éves szerződés (ami persze nincs), mikor még nem is létezett az oldal?
– Net-Tender Kft-t 2012/12/04-én alapították, hogy szolgáltatna már májushoz 1 éve?
 Lehet, hogy gazdasági csalásért és egyéb cselekményekért feljelentést teszünk, meglátjuk mit szól hozzá a magyar jogrendszer és a “Net-tender jogi osztály”?”

uniós4

 

A Net-Tender Kft. főhadiszállása:

uniós6

 

Update: A NEt-Tender Kft. ügyvezetője a fenti cikket zokon vette, és az alábbi levelet küldte:

“Megkérem, hogy az oldalán elhelyezett anyagot haladéktalanul távolítsa el. Amennyiben saját véleményét meg kívánja osztani az interneten, ahhoz semmi nemű ellenvetésem nincs, de a rágalmak és a személyes adataim nyilvánosságra hozatala nem csak az etikát sérti.Bízok benne, hogy nyugodt körülmények között megoldható a jelenlegi helyzet, ugyanis számomra sértő, hogy ingyen számítástechnikai eszközt ajánlok fel, és ezzel kell szembesüljek. (Ön ebbe valószínűleg belekötne, mert az adminisztrációs díjat emlegeti, de mint köztudott: az adminisztráció idő, anyagköltség és ez tisztán és világosan fel van tüntetve minden specifikus területen) 

Valamint a levelezésünk nyilvánosságra hozatala sem tűri meg az etikus jelzőt.

Amennyiben egy átszerkesztett változatot megoszt velem és én azt átnézem, nyugodt lelkiismerettel engedem Önt mocskolódni, amíg én segítek másoknak. Azzal viszont nem békélhetek meg, hogy a székhelyünket és más cég székhelyét ily módon negatív reklámmal illesse.

Várom válaszát, üdvözlettel:
Vendégh Ádám”

Az EzekMennek válasza:

 

“Tisztelt Vendégh Ádám Úr!

 Semmi olyan személyes adatát nem jelentettem meg, amit egyszerű halandó nem találhatna meg az interneten. Vagyis ezek az adatok nyilvánosak.
De ezt ön, aki informatikával foglalkozik, biztosan tudja.
A magyartudakozoplusz.hu story után, ami a Tékozló Homár blogon jelent meg, illetve az inkriminált “eus pályázat” kiírása után, nem vagyok benne biztos, hogy rágalmaznék.
De mint írtam a cikkben is, egy hivatalos vizsgálat mindent tisztázni fog.
Az az adminisztrációs költség, amire önök pénzt szednek elszámolható. De ezt ön is tudja, hiszen cégvezető.
A levelezésünk nem volt magánjellegű. Levelemben leírtam ki vagyok, honnan írok és miért teszek fel kérdéseket önnek.
Jelzem, jelen levelét is meg fogom jelentetni, hiszem ez nem magánjellegű levelezés.
Az ön által felajánlott “átszerkesztett változatot” köszönettel, de visszautasítom.”
Mindezek után megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, mint az eus pályázatok atyját, ugyan véleményezzék már a Net-Tender Kft. által kiírt pályázatot. Válaszukat közölni fogjuk.
Update 07.18.
Az NFÜ válasza:
“Illetékes osztályunk tájékoztatása alapján, kivizsgálás alatt áll a nevezett szervezet tevékenysége.”
Friss MTI hír:
Budapest, 2013. július 18., csütörtök (MTI) – A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megtévesztőnek tartja a Net-Tender Kft. által hirdetett, ingyenes számítógépek beszerzésének lehetőségére vonatkozó pályázati felhívást – hívta fel a figyelmet csütörtökön az NFÜ.    Az MTI-hez eljuttatott közleményben az NFÜ leszögezi, hogy sem az interneten a https://uniospalyazat.eu/aktualis-palyazatok.html oldalon elérhető Uniós pályázatok 2013 című oldalhoz, sem a pályázati kiíráshoz nincs köze, annak elnevezése és tartalma negatívan befolyásolja az uniós pénzek elosztásáért felelős intézményrendszerről kialakult képet.  
    A megtévesztő pályázati felhívással összefüggésben, amennyiben az szükséges, az NFÜ megteszi a jogi lépéseket – közölte az ügynökség.
    Közleményében az ügynökség hangsúlyozza, hogy az ingyenes számítógépek beszerzésére vonatkozó felhívásban 6500 forint adminisztrációs hozzájárulási díjat kérnek a pályázóktól, ezzel szemben az uniós pályázatokat kezelő magyar intézményrendszer a benyújtott pályázatok vonatkozásában elbírálási költséget sosem számol fel – közölte az NFÜ.
    Az ügynökség jelezte: továbbra is várja a www.anti-lop.hu oldalon az uniós támogatásokkal kapcsolatban a lakosság tudomására jutott visszaélések vagy törvénytelenségek bejelentését.”

 

 

 


A bejegyzés kategóriája: Ahol élünk, Legalja
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Pályázat vagy átverés? Esetleg bújtatott szerencsejáték? Frissítve!!!

 1. Ménesi Imre szerint:

  Jellemző!A pofátlan szemétláda i.q.harcosok! “Szerencse”játékot próbálnak szervezni, de mikor lebuknak: rágalmaznak,vádaskodnak,támadnak…
  Sajnos pont ilyen szarházi banda ül ott fent is! Sose lesz vége ennek a kutyakomédiának, ami ebben az országban nyíltan (!!!) folyik!
  UTÁLOM ÉS SZÉGYELLEM, HOGY MAGYAR VAGYOK!

 2. Annamária Kiss szerint:

  Kedves olvasók!
  Csak nekem tűnt fel, hogy a pályázati leírásban a valószínűségszámítás szerint is lehetetlen esemény van feltüntetve?

  “A … jelentkezők közül azok részesülnek a támogatásban …, akik időrendben, a jelentkezési időszak közzétett lejártát követő 3. napon …jelentkeznek…”

  A jelentkezési időszak lejárta után már nem érkezhet be jelentkezés, mert lejárt a határidő a jelentkezések befogadására.

  Ez annyira szomorú! Évtizedek óta mérik az általános és középiskolák tanulói között az értő olvasás képességi szintjét. Elszomorító, hogy egy ilyen mondattal sok ember pénztárcájából ki tudnak húzni több ezer forintot!

  Ébredjünk fel!

 3. Szili Erika szerint:

  Épp most keresett meg egy úriember a magyartudakozoplusz oldaltól (cégnevet nem mondott), hogy 2011 (!) óta állunk szerződéses kapcsolatban, és most decemberben volt a fordulópont. Eddig nem mondtuk le a szolgáltatást, tehát ki kell fizetnünk ezt a most következő évet is.
  Amikor kértem tőle az állítólagos szerződésünket, akkor telefonos szerződéskötésre hivatkozott. Amikor a hangfelvételt kértem, akkor azt a választ kaptam, hogy jogi képviselőnkkel fáradjak be az irodájukba, és majd visszahív a lehetséges időpontok miatt.
  Ellenőriztem az oldalon, nem is vagyunk ott, ha a Kapcsolat oldalra lépek, csak egy e-mail cím jön fel, és egy űrlap, de sem cégnév, sem postacím, sem telefonszám nem szerepel sehol.
  Remélem, kevesen ijednek meg majd a telefonos fenyegetőzéstől és nem fizetnek, ha nincs érvényes szerződésük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük