Nem lesz új repülőtér Felcsúton. Avagy tényfeltáró újságírás, tények nélkül, Népszabadság módra.

Ferenczi Krisztina újságíró fáradhatatlanul végzi oknyomozását, melynek egyik alanya, a világ talán leggazdagabb gázszerelője, Mészáros Lőrinc. Ezen nyomozás, kutakodás közben lett figyelmes egy településszerkezeti tervmódosításra Felcsút önkormányzat honlapján. A módosítást elolvasva jutott arra a következtetésre, hogy a gaz narancsos armada Felcsúton repülőteret fog építeni. Mindezt rögtön le is közölte a Népszabadság. A hír percek alatt elterjedt. Nem kellet fél óra, és megszülettek a szokásos rosszabbnál rosszabb fotómontázsok, a megszokott sületlenségekkel feliratozva.

Arra senki nem vette a fáradságot, hogy pár kattintással utána nézzen a hír valódiságának. Mert ugye, az újságíró is tévedhet. Az összes dokumentum megtalálható a Felcsúti önkormányzat weboldalán. Ebbe egy kicsit beletúrva, percek alatt kiderült, hogy semmiféle új repülőtér építéséről nincs szó.

Érdeklődésemre Dr. Sisa András jegyző az alábbi választ küldte:

„Egyébként semmi sem történt, csupán egy meglévő felszállópálya helyzetének rögzítése a településrendezési tervben.”

Nem sokkal ezelőtt Felcsút önkormányzata az alábbi közleményt adta ki:

“Felcsúton a hírekkel ellentétben nem épül nyilvános repülőtér. A község Helyi építési szabályzatának módosítása a jogszabályban meghatározott eljárásrendben 2013. december 28. napján lépett hatályba: ennek egyik részét képezte a Felcsút külterületi 0261/10, és 0261/13 hrsz.-ú ingatlanok övezeti átsorolása közforgalmon kívüli, nem nyilvános le- és felszállópálya („IV. kategóriájú repülőtér”) céljára. A területen a tulajdonos Besenyei Péter műrepülő világbajnok a saját sportrepülőgépe részére saját használatú füves le- és felszállópályát hozott létre, melyre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiforgalmi és Repülőtéri Főosztálya már korábban kiadta az engedélyt. A le- és felszállópálya településrendezési eszközben való feltüntetése külön eljárásban történhet meg: ezt a tervmódosítás-részt a tulajdonos az önkormányzattal 2012. szeptember 28. napján megkötött településrendezési szerződés alapján bruttó 650e Forint költség átvállalásával finanszírozta. Más repülőtér létesítését Felcsút önkormányzata nem hagyott jóvá és azt nem is tervezi.”

Értem én, kell az olvasottság. De hová lett a hitelesség?

Tegnap a hvg.hu égette meg magát, immár nem először. Ma beállt mögé a Népszabadság is. Szintén nem először.


A bejegyzés kategóriája: Ahol élünk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to Nem lesz új repülőtér Felcsúton. Avagy tényfeltáró újságírás, tények nélkül, Népszabadság módra.

  1. Visszajelzés: A hülyeség pártsemleges. - Ezek Mennek Mostanában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük